Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika poryzowana-kto buduje?.

Recommended Posts

pisanie że pomysł 1W upadł bo olej podrożał to lekkie nadużycie he he, są to znakomite zdrowe i ciepłe ściany. Mało tego ceramika poryzowana nie oznacza wcale ścian jednowarstwowych, przecież są i 25, 33, i działowe 11, 18, itp... A co do pytania to faktycznie temat wałkowany miliony razy, uzyj szukaj

PTH to ciepłe ściany ?? zgodnie z norma PTH ma współczynnik przenikania ciepła 0,4 a styropian 0,04 czyli 10 razy lepiej, a co do ścian z PTH o grubości 40 cm sam producent stwierdza że są to kruche materiały i nie zaleca się budowania z tego powyżej 6-ciu kondygnacji

wniosek jest oczywisty jeśli PTH to tylko 44 cm grubości + wysoki rachunek za ogrzewanie, albo budować z zwykłej ceramiki na to 15 cm styropianu i będzie taniej i dużo cieplej niż w PTH

A co to jest "zwykla" ceramika?.

PTH to ciepłe ściany ?? zgodnie z norma PTH ma współczynnik przenikania ciepła 0,4 a styropian 0,04 czyli 10 razy lepiej, a co do ścian z PTH o grubości 40 cm sam producent stwierdza że są to kruche materiały i nie zaleca się budowania z tego powyżej 6-ciu kondygnacji

wniosek jest oczywisty jeśli PTH to tylko 44 cm grubości + wysoki rachunek za ogrzewanie, albo budować z zwykłej ceramiki na to 15 cm styropianu i będzie taniej i dużo cieplej niż w PTH

1) w zasadzie 90% osob tu budujacych buduje max 2 kondygnacje wiec kruchosc ma tu nic do rzeczy

2) przeciez na PTH tez mozna dac styropian a jesli sie da wełne mineralna i odpowiedni tynk to sciana przynajmniej bedzie oddychac

3) ostatnimi czasy roznica ceny miedzy maxem a pth byla niewielka i dlatego zapewne oplacalo sie troche doplacic

Co do kruchości, to zależy jaki PTH. Ja mam coś o nazwie KERATERM od braci z południa (stolica w Pradze :-)) z firmy TONDACH, klasa 10. Chłopaki właśnie kończą pierwsze piętro, poszło ok. 1800 pustaków 25 i odpadu jest około jednej taczki.... Wcześniej budowali z LEIERA i u sąsiada leży ładna chałda odpadu.

Inna sprawa że ten mój KERATERM trochę brzydki, bo lekko krzywy i czasami ma dziwny kolor, taki lekko zielonkawy (i nie są to glony albo mech).

A propos pojedynku PTH versus zwykła ceramika, to PTH ma jeszcze jedną zaletę - nie trzeba robić spoiny pionowej = oszczędności w piachu, cemencie, wapnie/plastyfikatorze oraz czasie.

Pzdr

Dawid

nie rozumiemy sie PTH jest trochę cieplejszy niż zwykła ceramika, ale zdecydowanie bardziej kruchy, stwierdzisz to sam naocznie jak rozładują u ciebie palety z PTH, i muraże zaczną stawiać z tego dom, odpadów jest zdecydowanie więcej z PTH, a więc za cenę trochę tylko cieplejszych murów więcej wydasz na materiał

współczynnik przenikania ciepła zwykłej ceramiki 0,6 PTH 0,4 przykładowo w moim domku z murem 2W gdybym stawiał ścianę nośną 25 cm z PTH zamiast z zwykłej ceramiki zaoszczędził bym na cieple poniżej 2% od całości czyli praktycznie nic, opłaciło by sie tylko wtedy jak PTH będzie tańszy od zwykłej ceramiki

budowałem z PTH i nie zgodze sie co do ilosci odpadów bo takowych nie było poza kilkoma pustakami. Do tego dochodzi kwestia spoin pionowych a wiec mniej zaprawy i mostkow termicznych. Ja jestem zadowolony a kruchosc nie byla jakims horrorem jak to opisujesz :)

Co do kruchości, to zależy jaki PTH. Ja mam coś o nazwie KERATERM od braci z południa (stolica w Pradze :-)) z firmy TONDACH, klasa 10. Chłopaki właśnie kończą pierwsze piętro, poszło ok. 1800 pustaków 25 i odpadu jest około jednej taczki.... Wcześniej budowali z LEIERA i u sąsiada leży ładna chałda odpadu.

Inna sprawa że ten mój KERATERM trochę brzydki, bo lekko krzywy i czasami ma dziwny kolor, taki lekko zielonkawy (i nie są to glony albo mech).

A propos pojedynku PTH versus zwykła ceramika, to PTH ma jeszcze jedną zaletę - nie trzeba robić spoiny pionowej = oszczędności w piachu, cemencie, wapnie/plastyfikatorze oraz czasie.

Pzdr

Dawid

dokładnie - ja mialem czeski i wegierski porotherm wienebrgera i odpadow prawie nie bylo. A swoja droga czytalem sporo ze ceramika poryzowana leiera generuje duzo odpadow....

Ja buduję z Porothermu.

Ściana 25 cm a na to pójdzie 15 cm docieplenia :D

Fajnie się robi w nim miejsca na puszki elektryczne . Mieszkam w bloku zbudowanym z żelbetu - przeklinam każdą dziurę pod kołek , każdy otwór. Tutaj zrobiłem już kilkadziesiąt otworów pod puszki elektryczne ( około 50 sztuk :wink: ) a robiłem je około 3 godzin na luziku.

W bloku z wielkiej płyty zrobiłbym może 1 a jakbym miał wiertarkę profesjonalna np.Hilti to zrobiłbym góra 3 ale pot spływałby ze mnie strumieniami :evil: