Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co znaczy dobrze wyregulowany piec na ekogroszek ?

slawwoj

Recommended Posts

Od dwóch dni opalam ekogroszkiem (wczęsniej drewnem) piec Fakora. Kocioł działa jak ta lala. W ciagu doby spala około 25 kg węgla.

Przypominam sobie że w w wielu wątkach dot, pieców na ekogroszek pojawiał się temat ustawień sterownika. U mnie włączony jest tryb automatyczny - piec chodzi, w domu jest ciepło ...

Czy zmianiając jakieś ustawienia pieca można usprawnić jakieś parametry (na plus :wink: ) ogrzewania ?

Od dwóch dni opalam ekogroszkiem (wczęsniej drewnem) piec Fakora. Kocioł działa jak ta lala. W ciagu doby spala około 25 kg węgla.

Przypominam sobie że w w wielu wątkach dot, pieców na ekogroszek pojawiał się temat ustawień sterownika. U mnie włączony jest tryb automatyczny - piec chodzi, w domu jest ciepło ...

Czy zmianiając jakieś ustawienia pieca można usprawnić jakieś parametry (na plus :wink: ) ogrzewania ?

Skoro takie zużycie jest dla Ciebie zadawalające 25kg na dobę na tą porę roku to możesz się cieszyć, ciekawe co powiesz zimą w mrozach(nie mamy żadnych danych odnośnie twojego domu)Ja nie wiem czy mam się cieszyć ze swojego zużycia 140m2 w pom 22-23st. we wrześniu wyszło 7kg/doba, 1 października ładowałem do podajnika 150kg dzis zaglądałem, myślę że do czwartku wystarczy tj.18 październik. My ekogroszkowcy wszyscy mamy tryby automatyczne w naszych sterownikach ustawionych przez producenta i przez Nas.

Skoro takie zużycie jest dla Ciebie zadawalające 25kg na dobę na tą porę roku to możesz się cieszyć, ciekawe co powiesz zimą w mrozach(nie mamy żadnych danych odnośnie twojego domu)Ja nie wiem czy mam się cieszyć ze swojego zużycia 140m2 w pom 22-23st. we wrześniu wyszło 7kg/doba, 1 października ładowałem do podajnika 150kg dzis zaglądałem, myślę że do czwartku wystarczy tj.18 październik. My ekogroszkowcy wszyscy mamy tryby automatyczne w naszych sterownikach ustawionych przez producenta i przez Nas.

A teraz już wcale nie jestem zadowolony z zużycia. Leszko czy możesz mi podpowiedzieć jak zmniejszyć spalanie ?

Dom 160 m kw. ocieplony, pierwszy sezon grzewczy.

Podawanie 15s

przerwa 50s

podtrzymanie 20min

podawanie w podtrz 15s

przedmuch w podtrz 18s

wentylator przysłonięty w 80-85%

temperatura na kotle 47-51st - z tego co słyszałem na forum to trochę niska, ale mnie to nie obchodzi.(można by długo dyskutować)

Ekogroszek z kopalni Sosnowiec nie wiem czy dobry bo innego jeszcze nie testowałem

Piec z Pleszewa 19KW nie pamiętam nazwy producenta bo jest ich chyba z 50-ciu

Ze zużyciem jest bardzo wiele czynników, ocieplenie budynku,wentylacja ,wilgotność, ilość osób chodzi o CWU ,Jak jest zrobione CO,itp.

U mnie podawanie 15 s, przerwa 45 s (nastawy fabryczne), podtrzymanie 20 minut, wentylator przysłonięty na 60%, siła nadmuchu 1, sterownik ST-37, kocioł Malejka 25 kW, pow. mieszkalna 190 m2, ogrzewana 340 m2 (póki co grzejniki w piwnicy nie grzeją bo jest wystarczająco ciepło). Węgiel z KWK Chwałowice. Efekty? Jeden zasobnik (ok 120 kg) wystarcza mi na 12-13 dni przy obecnych temperaturach. Temperatura zadana 63 deg C, grzeję też CWU do 55 deg C. Zużycie ciepłej wody jest spore bo dzieci lubią się pluskać :wink: . Póki co piec na eko groszek wydaje się jedną z najlepszych inwestycji.

Odnośnie temperatury na kotle to również było sporo dyskusji. Z tego co wyczytałem powinna być o wiele większa niż 40 stopni np. 50 - 60.

Mam pytanie czy dotyczy to również kotłów żeliwnych czy tylko stalowych. Czy temperatura na kotle żeliwnym może być 40 stopni lub niższa ?

Odnośnie temperatury na kotle to również było sporo dyskusji. Z tego co wyczytałem powinna być o wiele większa niż 40 stopni np. 50 - 60.

Mam pytanie czy dotyczy to również kotłów żeliwnych czy tylko stalowych. Czy temperatura na kotle żeliwnym może być 40 stopni lub niższa ?

Z tego co wiem jeżeli niższa temperatura to więcej sadzy, no i korozja, nie wiem jak to wpływa na piece żeliwne. W moim przypadku stalowy, żeby też tego uniknąć to należy zamontować zawór trójdrożny lub czterodrożny. Ja tego nie mam bo mam blisko bojler CWU i to on sprawuje funkcję zaworu przy którym temperatura na powrocie jest prawie taka sama jak na zasilaniu

Cześć

Fakora 25kw moje ustawienia 5s podawanie 30 przerwa, podtrzymanie 30 min, temperatura 65 stopni, 50kg wystarcza mi na 3 dni. Powiechrznia 100m2 Dom z lat 50 nieocieplony, wylany dopiero chudziak, nowe okna. Dom stał około 10lat nieużytkowany.

Konrad

podtrzymanie 20min

podawanie w podtrz 15s

przedmuch w podtrz 18s.

To znaczy że co 20 minut podaje węgiel przez 15s i od razu przedmuch na 18s, tak? I po jakim czasie spadnie Ci temperatura do takiej wartości, że piec się znowu włącza na rozpalanie?

Moje ustawienia:

Podawanie: 8 sekund

Przerwa: 56 sekund

Podtrzymanie: 6 minut

Przedmuch w podtrzymaniu: 55 sekund

Podawanie w podtrzymaniu: 8 sekund

Wentylator przysłonięty w 70 %

Temp. na kotle: 57st. C

Od momentu jak osiągnie te 57 st, mija 40-45 minut temp. spada poniżej 56st i piec znowu się włącza na rozpalanie, które trwa niecałe 15 minut. Nie za często się włącza?

W moim przypadku stalowy, żeby też tego uniknąć to należy zamontować zawór trójdrożny lub czterodrożny. Ja tego nie mam bo mam blisko bojler CWU i to on sprawuje funkcję zaworu przy którym temperatura na powrocie jest prawie taka sama jak na zasilaniu

koledze troche instalator bajek naopowiadał zawory zaworami a bojler bojlerem :o

W moim przypadku stalowy, żeby też tego uniknąć to należy zamontować zawór trójdrożny lub czterodrożny. Ja tego nie mam bo mam blisko bojler CWU i to on sprawuje funkcję zaworu przy którym temperatura na powrocie jest prawie taka sama jak na zasilaniu

koledze troche instalator bajek naopowiadał zawory zaworami a bojler bojlerem :o

Kaczorek żebyś wiedział jak mam zrobione to zmieniłbyś zdanie, tak sobie wymyśliłem. :lol:

Cześć

Fakora 25kw moje ustawienia 5s podawanie 30 przerwa, podtrzymanie 30 min, temperatura 65 stopni, 50kg wystarcza mi na 3 dni. Powiechrznia 100m2 Dom z lat 50 nieocieplony, wylany dopiero chudziak, nowe okna. Dom stał około 10lat nieużytkowany.

Konrad

Hmm, ja jeszcze mam problem ze sklejającym się popiołem. Nie mogę załapać na czym to polega. Czyżby podajnik za dużo podawał i spychał niedopalony wegiel ?

Cześć

Konrad

Hmm, ja jeszcze mam problem ze sklejającym się popiołem. Nie mogę załapać na czym to polega. Czyżby podajnik za dużo podawał i spychał niedopalony wegiel ?

http://forum.muratordom.pl/gdy-tworzy-sie-szlaka-piec-na-ekogroszek,t113351.htm

Looknąłem w wątek ale nie do końca się zgadzam, że spiekanie zależy TYLKO od rodzaju węgla. Wg moich doświadczeń to nadmiar powietrza powoduje wzrost temperatury i szlakowanie. Mam węgiel z Chwałowic i przy nadmiarze powietrza spiekanie było tak silne, że powstawała mi "korona" na retorcie. Dlatego u mnie nadmuch na 1 i wlot dmuchawy przydławiony przysłoną. Efekty - drobny popiół w szufladce.

@Trofik

Ustaw histerezę na 2st.(czyli żeby sie włączał poniżej 55st) i zobacz co sie będzie działo.

Niestety wiele to nie zmieniło, raptem kilka minut dłużej chodzi w podtrzymaniu ale też troszkę dłużej ponownie się rozpala

Looknąłem w wątek ale nie do końca się zgadzam, że spiekanie zależy TYLKO od rodzaju węgla. Wg moich doświadczeń to nadmiar powietrza powoduje wzrost temperatury i szlakowanie. Mam węgiel z Chwałowic i przy nadmiarze powietrza spiekanie było tak silne, że powstawała mi "korona" na retorcie. Dlatego u mnie nadmuch na 1 i wlot dmuchawy przydławiony przysłoną. Efekty - drobny popiół w szufladce.

Kupiłem inny eko-groszek i niestety zaczął szlakować i to dosyć bardzo, poza tym spala go dwa razy więcej niż poprzedniego, co mam zrobić?

Jak jest z tym powietrzem, jeśli mam zmniejszyć jego dopływ to lepiej przymknąć wentylaotr czy zmniejszyć jego prędkość?