slawwoj 15.10.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Od dwóch dni opalam ekogroszkiem (wczęsniej drewnem) piec Fakora. Kocioł działa jak ta lala. W ciagu doby spala około 25 kg węgla. Przypominam sobie że w w wielu wątkach dot, pieców na ekogroszek pojawiał się temat ustawień sterownika. U mnie włączony jest tryb automatyczny - piec chodzi, w domu jest ciepło ... Czy zmianiając jakieś ustawienia pieca można usprawnić jakieś parametry (na plus ) ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 15.10.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Od dwóch dni opalam ekogroszkiem (wczęsniej drewnem) piec Fakora. Kocioł działa jak ta lala. W ciagu doby spala około 25 kg węgla. Przypominam sobie że w w wielu wątkach dot, pieców na ekogroszek pojawiał się temat ustawień sterownika. U mnie włączony jest tryb automatyczny - piec chodzi, w domu jest ciepło ... Czy zmianiając jakieś ustawienia pieca można usprawnić jakieś parametry (na plus ) ogrzewania ? Skoro takie zużycie jest dla Ciebie zadawalające 25kg na dobę na tą porę roku to możesz się cieszyć, ciekawe co powiesz zimą w mrozach(nie mamy żadnych danych odnośnie twojego domu)Ja nie wiem czy mam się cieszyć ze swojego zużycia 140m2 w pom 22-23st. we wrześniu wyszło 7kg/doba, 1 października ładowałem do podajnika 150kg dzis zaglądałem, myślę że do czwartku wystarczy tj.18 październik. My ekogroszkowcy wszyscy mamy tryby automatyczne w naszych sterownikach ustawionych przez producenta i przez Nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strik5000 15.10.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Leszko a możesz coś więcej napisać o swoim piecu i jakie masz ustawienia jaki czas podawania węgla przestoju itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 16.10.2007 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Od dwóch dni opalam ekogroszkiem (wczęsniej drewnem) piec Fakora. Kocioł działa jak ta lala. W ciagu doby spala około 25 kg węgla. Przypominam sobie że w w wielu wątkach dot, pieców na ekogroszek pojawiał się temat ustawień sterownika. U mnie włączony jest tryb automatyczny - piec chodzi, w domu jest ciepło ... Czy zmianiając jakieś ustawienia pieca można usprawnić jakieś parametry (na plus ) ogrzewania ? Skoro takie zużycie jest dla Ciebie zadawalające 25kg na dobę na tą porę roku to możesz się cieszyć, ciekawe co powiesz zimą w mrozach(nie mamy żadnych danych odnośnie twojego domu)Ja nie wiem czy mam się cieszyć ze swojego zużycia 140m2 w pom 22-23st. we wrześniu wyszło 7kg/doba, 1 października ładowałem do podajnika 150kg dzis zaglądałem, myślę że do czwartku wystarczy tj.18 październik. My ekogroszkowcy wszyscy mamy tryby automatyczne w naszych sterownikach ustawionych przez producenta i przez Nas. A teraz już wcale nie jestem zadowolony z zużycia. Leszko czy możesz mi podpowiedzieć jak zmniejszyć spalanie ? Dom 160 m kw. ocieplony, pierwszy sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 16.10.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Podawanie 15sprzerwa 50spodtrzymanie 20minpodawanie w podtrz 15sprzedmuch w podtrz 18swentylator przysłonięty w 80-85%temperatura na kotle 47-51st - z tego co słyszałem na forum to trochę niska, ale mnie to nie obchodzi.(można by długo dyskutować)Ekogroszek z kopalni Sosnowiec nie wiem czy dobry bo innego jeszcze nie testowałemPiec z Pleszewa 19KW nie pamiętam nazwy producenta bo jest ich chyba z 50-ciu Ze zużyciem jest bardzo wiele czynników, ocieplenie budynku,wentylacja ,wilgotność, ilość osób chodzi o CWU ,Jak jest zrobione CO,itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 16.10.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 U mnie podawanie 15 s, przerwa 45 s (nastawy fabryczne), podtrzymanie 20 minut, wentylator przysłonięty na 60%, siła nadmuchu 1, sterownik ST-37, kocioł Malejka 25 kW, pow. mieszkalna 190 m2, ogrzewana 340 m2 (póki co grzejniki w piwnicy nie grzeją bo jest wystarczająco ciepło). Węgiel z KWK Chwałowice. Efekty? Jeden zasobnik (ok 120 kg) wystarcza mi na 12-13 dni przy obecnych temperaturach. Temperatura zadana 63 deg C, grzeję też CWU do 55 deg C. Zużycie ciepłej wody jest spore bo dzieci lubią się pluskać . Póki co piec na eko groszek wydaje się jedną z najlepszych inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 16.10.2007 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Odnośnie temperatury na kotle to również było sporo dyskusji. Z tego co wyczytałem powinna być o wiele większa niż 40 stopni np. 50 - 60. Mam pytanie czy dotyczy to również kotłów żeliwnych czy tylko stalowych. Czy temperatura na kotle żeliwnym może być 40 stopni lub niższa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 16.10.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Odnośnie temperatury na kotle to również było sporo dyskusji. Z tego co wyczytałem powinna być o wiele większa niż 40 stopni np. 50 - 60. Mam pytanie czy dotyczy to również kotłów żeliwnych czy tylko stalowych. Czy temperatura na kotle żeliwnym może być 40 stopni lub niższa ? Z tego co wiem jeżeli niższa temperatura to więcej sadzy, no i korozja, nie wiem jak to wpływa na piece żeliwne. W moim przypadku stalowy, żeby też tego uniknąć to należy zamontować zawór trójdrożny lub czterodrożny. Ja tego nie mam bo mam blisko bojler CWU i to on sprawuje funkcję zaworu przy którym temperatura na powrocie jest prawie taka sama jak na zasilaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kariniok7 16.10.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 CześćFakora 25kw moje ustawienia 5s podawanie 30 przerwa, podtrzymanie 30 min, temperatura 65 stopni, 50kg wystarcza mi na 3 dni. Powiechrznia 100m2 Dom z lat 50 nieocieplony, wylany dopiero chudziak, nowe okna. Dom stał około 10lat nieużytkowany. Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 17.10.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 podtrzymanie 20min podawanie w podtrz 15s przedmuch w podtrz 18s. To znaczy że co 20 minut podaje węgiel przez 15s i od razu przedmuch na 18s, tak? I po jakim czasie spadnie Ci temperatura do takiej wartości, że piec się znowu włącza na rozpalanie? Moje ustawienia: Podawanie: 8 sekund Przerwa: 56 sekund Podtrzymanie: 6 minut Przedmuch w podtrzymaniu: 55 sekund Podawanie w podtrzymaniu: 8 sekund Wentylator przysłonięty w 70 % Temp. na kotle: 57st. C Od momentu jak osiągnie te 57 st, mija 40-45 minut temp. spada poniżej 56st i piec znowu się włącza na rozpalanie, które trwa niecałe 15 minut. Nie za często się włącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 17.10.2007 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 W moim przypadku stalowy, żeby też tego uniknąć to należy zamontować zawór trójdrożny lub czterodrożny. Ja tego nie mam bo mam blisko bojler CWU i to on sprawuje funkcję zaworu przy którym temperatura na powrocie jest prawie taka sama jak na zasilaniu koledze troche instalator bajek naopowiadał zawory zaworami a bojler bojlerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 17.10.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 @TrofikUstaw histerezę na 2st.(czyli żeby sie włączał poniżej 55st) i zobacz co sie będzie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 17.10.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 W moim przypadku stalowy, żeby też tego uniknąć to należy zamontować zawór trójdrożny lub czterodrożny. Ja tego nie mam bo mam blisko bojler CWU i to on sprawuje funkcję zaworu przy którym temperatura na powrocie jest prawie taka sama jak na zasilaniu koledze troche instalator bajek naopowiadał zawory zaworami a bojler bojlerem Kaczorek żebyś wiedział jak mam zrobione to zmieniłbyś zdanie, tak sobie wymyśliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 18.10.2007 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Cześć Fakora 25kw moje ustawienia 5s podawanie 30 przerwa, podtrzymanie 30 min, temperatura 65 stopni, 50kg wystarcza mi na 3 dni. Powiechrznia 100m2 Dom z lat 50 nieocieplony, wylany dopiero chudziak, nowe okna. Dom stał około 10lat nieużytkowany. Konrad Hmm, ja jeszcze mam problem ze sklejającym się popiołem. Nie mogę załapać na czym to polega. Czyżby podajnik za dużo podawał i spychał niedopalony wegiel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 18.10.2007 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Cześć Fakora 25kw moje ustawienia 5s podawanie 30 przerwa, podtrzymanie 30 min, temperatura 65 stopni, 50kg wystarcza mi na 3 dni. Powiechrznia 100m2 Dom z lat 50 nieocieplony, wylany dopiero chudziak, nowe okna. Dom stał około 10lat nieużytkowany. Konrad Hmm, ja jeszcze mam problem ze sklejającym się popiołem. Nie mogę załapać na czym to polega. Czyżby podajnik za dużo podawał i spychał niedopalony wegiel ? http://forum.muratordom.pl/gdy-tworzy-sie-szlaka-piec-na-ekogroszek,t113351.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 22.10.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Hmm, ja jeszcze mam problem ze sklejającym się popiołem. Nie mogę załapać na czym to polega. Czyżby podajnik za dużo podawał i spychał niedopalony wegiel ? Looknąłem w wątek ale nie do końca się zgadzam, że spiekanie zależy TYLKO od rodzaju węgla. Wg moich doświadczeń to nadmiar powietrza powoduje wzrost temperatury i szlakowanie. Mam węgiel z Chwałowic i przy nadmiarze powietrza spiekanie było tak silne, że powstawała mi "korona" na retorcie. Dlatego u mnie nadmuch na 1 i wlot dmuchawy przydławiony przysłoną. Efekty - drobny popiół w szufladce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trofik 27.10.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2007 @Trofik Ustaw histerezę na 2st.(czyli żeby sie włączał poniżej 55st) i zobacz co sie będzie działo. Niestety wiele to nie zmieniło, raptem kilka minut dłużej chodzi w podtrzymaniu ale też troszkę dłużej ponownie się rozpala Hmm, ja jeszcze mam problem ze sklejającym się popiołem. Nie mogę załapać na czym to polega. Czyżby podajnik za dużo podawał i spychał niedopalony wegiel ? Looknąłem w wątek ale nie do końca się zgadzam, że spiekanie zależy TYLKO od rodzaju węgla. Wg moich doświadczeń to nadmiar powietrza powoduje wzrost temperatury i szlakowanie. Mam węgiel z Chwałowic i przy nadmiarze powietrza spiekanie było tak silne, że powstawała mi "korona" na retorcie. Dlatego u mnie nadmuch na 1 i wlot dmuchawy przydławiony przysłoną. Efekty - drobny popiół w szufladce. Kupiłem inny eko-groszek i niestety zaczął szlakować i to dosyć bardzo, poza tym spala go dwa razy więcej niż poprzedniego, co mam zrobić? Jak jest z tym powietrzem, jeśli mam zmniejszyć jego dopływ to lepiej przymknąć wentylaotr czy zmniejszyć jego prędkość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piejar 29.10.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 ... Jak jest z tym powietrzem, jeśli mam zmniejszyć jego dopływ to lepiej przymknąć wentylaotr czy zmniejszyć jego prędkość? Jedno i drugie. U mnie nadmuch na minimum i w 70-80% przysłonięty wlot pow do wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts