tacim 15.10.2007 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mam pytanko na które odpowiedź może mnie lekko zmrozić hehe ale do odważnych świat należy:W tym roku zakupiłem działkę budowlaną sytuacja życiowa zmusiła mnie do jej sprzedaży. Musze zapłacić 19% podatku od dochodu co czyni się w rozliczeniu pit za 2007 roku w roku 2008. I teraz czy dochód z tej sprzedaży sumuje się z moim comiesięcznym wynagrodzeniem a co za tym idzie czy "załapię się " na 30% stawkę podatku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.10.2007 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 znalazłem odpowiedź a dokładnie mi jej udzielono więc na przyszłośc Wam powiem ustawa stanowi 5. Dochodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c) nie łączy się z dochodami (przychodami) z innych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 15.10.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Jest to podatek zryczaltowany, 19% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 25.10.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Jest to podatek zryczaltowany, 19% Mam pytanko czy możemy zapłacić mniejszy podatek jeśli pieniądze uzyskane ze sprzedaży zainwestujemy w budowę domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 25.10.2007 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Jeżeli musisz zapłacic 19% podatku to mniemam, że nieruchomośc tą nabyłes w tym roku więc nie unikniesz zapłacenia podatku i nie jest wazne na jakie cele przezanczysz kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Dodam, że podatek ten naliczany jest od dochodu uzyskanego w wyniku sprzedaży działki, czyli różnicy miedzy zakupem a sprzedażą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalb7 25.10.2007 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Jeżeli musisz zapłacic 19% podatku to mniemam, że nieruchomośc tą nabyłes w tym roku więc nie unikniesz zapłacenia podatku i nie jest wazne na jakie cele przezanczysz kase. dokładnie ... działkę kupiłem w lutym i sprzedaję ją jeszcze w tym roku ... czyli nie mogę nic odliczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 25.10.2007 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Nic nie odliczysz całość należnego podatku (19% dochodu pomniejszonego o poniesione nakłady )musisz wykazać w picie za rok 2007 nie poźniej niż do 30.04.2008r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts