grzecho_wiesz 15.10.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 wiajcie,zamierzam budowac w ytongu 36.5 elize z archipelagu czy macie jakies doswiadczenia odnosnie tej technologii bo mi zalecaja jeszcze docieplenie tej sciany 5 cm styrop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 15.10.2007 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 wiajcie,zamierzam budowac w ytongu 36.5 elize z archipelagu czy macie jakies doswiadczenia odnosnie tej technologii bo mi zalecaja jeszcze docieplenie tej sciany 5 cm styrop Bez sensu albo jak najcieńsza ściana konstrukcyjna + gruba warstwa izolacji albo gruba ściana bez izolacji. Różnica w samej grubości styropianu w stosunku do całości nakładów jest mizerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 15.10.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Koszmarny wybór. Jeśli Ytong 36 to nic więcej.Jeśli chcesz mieć cieplejszą ścianę to po co aż 36 cm Ytong, może być cokolwiek np zwykły beton komórkowy 25cm albo jeszcze lepiej Max a na to ocieplenie ale o grubości min 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 16.10.2007 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Jak wyżej - docieplanie ytonga 36 i grubszych to finansowa głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 16.10.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Jeżeli chcesz ocieplać ścianę to wybierz pustak ceramiczny o szerokości 25 cm i do tego ocieplenie 14-15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 16.10.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 jak wyżej - ja mam BK 36 gęstości 500 murowany na klej - nie docieplam jeśli chciałabym docieplać to wzięłabym max'a albo bk 24 na zwykłą zaprawę z Ytong'iem analogicznie pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 16.10.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Mam Ytong 40 i nie ocieplam tego. Oczywiście są zwolennicy ocieplania ale w takim przypadku ściana powinna być jedynie elementem nośnym o znikomych właściwościach izolacyjnych (pomijalnych). Izolacje daje styropian.W moim budynku jeszcze nie mieszkamy ale zimą miałem budynek wstępnie zamknięty i przyszedł tygodniowy mróz. Wszystko się elegancko zmroziło i była kosa jak diabli. Po kilku dniach nadeszło ocieplenie z -10 na jakieś 12 st. i na zewnątrz było cieplutko a w domu przez kilka dni panował taki mróz że ręce grabiały czyli ściany spełniły swój obowiazek izolacyjności cieplnej. Moim zdaniem podobnie będzie przy cieple. Ściany zakumulują ciepełko i nie będa go wypuszczać na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 16.10.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 a to i ja poprę niepopularną tezę że ściana 1W jest ok i ja mam PH 50 i tyż nie docieplam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roman55 16.10.2007 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 wiajcie,zamierzam budowac w ytongu 36.5 elize z archipelagu czy macie jakies doswiadczenia odnosnie tej technologii bo mi zalecaja jeszcze docieplenie tej sciany 5 cm styrop jeżeli chcesz mieć naprawdę super ciepłą ścianę nośną to zastosuj Bloczek YTONG PP2/0,4 S+GT 40 cm bez docieplenia (Wsp. przenikania ciepła U=0.26 W/m2K), a jak dwuwarstwową to bloczek 25 o gęstości 500 + n.p 14-15 cm ocieplenia. Tak będzie najbardziej ekonomicznie i super ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.10.2007 04:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 jeżeli chcesz mieć naprawdę super ciepłą ścianę nośną to zastosuj Bloczek YTONG PP2/0,4 S+GT 40 cm bez docieplenia (Wsp. przenikania ciepła U=0.26 W/m2K) skąd wziąłeś te dane ?? możesz podać źródło ?? bo jak na razie to jeszcze żadna ściana 1W nie spełniła normy 0,3W/m2K i dlatego specjalnie dla producentów ścian 1W wymyślono normę 0,5 W/m2K http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_parametry_techniczne.php Dla samej ściany taką wartość U można osiągnąć, gorzej z powstającymi mostkami termicznymi (okna, nadproża, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.10.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 jeżeli chodzi o tą cytowana przez ciebie stronę to już się na ten temat wypowiadałem, w większości jest to marketingowy bełkot który odbiega trochę od polskiej normy Na stronie : http://www.izobud-olsztyn.com.pl/main.php?fid=53&pg=6 są dostępne aprobaty techniczne Ytonga. To według Ciebie też marketingowy bełkot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_parametry_techniczne.php Dla samej ściany taką wartość U można osiągnąć, gorzej z powstającymi mostkami termicznymi (okna, nadproża, itp.). przecież dla nadproży też mozna osiągnąć, niekoniecznie muszą być z ytonga, jezeli to właśnie jest przeszkodą moje subiektywne zdanie: ściana 1W - ok pod warunkiem, że materiał jest jednorodny na całości przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 18.10.2007 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 I nigdzie nie ma prześwitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 18.10.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 jeżeli chodzi o tą cytowana przez ciebie stronę to już się na ten temat wypowiadałem, w większości jest to marketingowy bełkot który odbiega trochę od polskiej normy Na stronie : http://www.izobud-olsztyn.com.pl/main.php?fid=53&pg=6 są dostępne aprobaty techniczne Ytonga. To według Ciebie też marketingowy bełkot? Oooo... stronka mojej hurtowni Jak sie pojedzie i osobiście porozmawia to nikt nie bełkocze HenoK Co z tego że postawisz sobie ściane jednowarstwową np z Ytonga, jak co 120 cm masz np. betonowy słupek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.10.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dla samej ściany taką wartość U można osiągnąć, gorzej z powstającymi mostkami termicznymi (okna, nadproża, itp.). HenoK Co z tego że postawisz sobie ściane jednowarstwową np z Ytonga, jak co 120 cm masz np. betonowy słupek Moje "itp." jest bardzo pojemne - słupki żelbetowe też się w nim mieszczą . Generalnie jestem przeciw ścianom 1W właśnie ze względu na trudności z eliminacją mostków termicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 a gdzie widzisz te trudnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.10.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 a gdzie widzisz te trudnosci? Ytong "400" ma słabe właściwości konstrukcyjne. Stąd zazwyczaj konieczne jest dodatkowe wzmacnianie ścian słupkami żelbetowymi. Słupki te zakłócają jednorodną strukturę ściany, mówiąc krócej tworzą mostki termiczne. Izolacyjność Ytonga jest znacznie słabsza niż np. styropianu czy wełny mineralnej i każde zmniejszenie jego grubości w ścianie jest bardzo odczuwalne. Podobnie trudno jest wyeliminować mostki termiczne przy otworach okiennych i drzwiowych. W ścianie wielowarstwowej można bardziej optymalnie wykorzystać właściwości poszczególnych warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 a jak te słupki wyglądają?nie ma molziwości w tym miejscu dać np tyle styro, żeby wyrównać opór cieplny dokładnie do poziomu samej ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 18.10.2007 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Materialy 400kg/m3 np. ytong, bloczki Solbet'u itp. nadaja sie do budowy domow jednorodzinnych parterowych z poddaszem uzytkowym, nie moga byc jednak ciensze niz 36cm. wzmocnienia potrzebne sa w scianach szczytowych i kolankowych. Na parterze nie sa potrzenbe zadne wzmocnienia, szczegolnie gdy beda wewnatrz scianki dzialowe/konstrukcyjne ktore usztywnia sciany zewnetrzne dodatkowo a wieniec stropu i sam strop "zwiaze" je w calosc Jeszcze jedno, jezeli ktos nie wierzy ze sciana 1W moze miec U ponizej 0,3 to zajzyjcie na strone: http://www.solbet.pl/izolacyjnosc_cieplna.php Oczywiscie sa to dane dla suchego materialu -wiekszosc producentow podaje dla takich materialow to po zawilgoceniu "naturalnym" pewnie zejdzie do conajmniej 0,3 Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 i...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts