Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ytong 36.5 co o tym myslicie

grzecho_wiesz

Recommended Posts

wiajcie,zamierzam budowac w ytongu 36.5 elize z archipelagu czy macie jakies doswiadczenia odnosnie tej technologii bo mi zalecaja jeszcze docieplenie tej sciany 5 cm styrop

Bez sensu albo jak najcieńsza ściana konstrukcyjna + gruba warstwa izolacji albo gruba ściana bez izolacji. Różnica w samej grubości styropianu w stosunku do całości nakładów jest mizerna.

Mam Ytong 40 i nie ocieplam tego. Oczywiście są zwolennicy ocieplania ale w takim przypadku ściana powinna być jedynie elementem nośnym o znikomych właściwościach izolacyjnych (pomijalnych). Izolacje daje styropian.

W moim budynku jeszcze nie mieszkamy ale zimą miałem budynek wstępnie zamknięty i przyszedł tygodniowy mróz. Wszystko się elegancko zmroziło i była kosa jak diabli. Po kilku dniach nadeszło ocieplenie z -10 na jakieś 12 st. i na zewnątrz było cieplutko a w domu przez kilka dni panował taki mróz że ręce grabiały czyli ściany spełniły swój obowiazek izolacyjności cieplnej. Moim zdaniem podobnie będzie przy cieple. Ściany zakumulują ciepełko i nie będa go wypuszczać na zewnątrz.

wiajcie,zamierzam budowac w ytongu 36.5 elize z archipelagu czy macie jakies doswiadczenia odnosnie tej technologii bo mi zalecaja jeszcze docieplenie tej sciany 5 cm styrop

jeżeli chcesz mieć naprawdę super ciepłą ścianę nośną to zastosuj Bloczek YTONG PP2/0,4 S+GT 40 cm bez docieplenia (Wsp. przenikania ciepła U=0.26 W/m2K), a jak dwuwarstwową to bloczek 25 o gęstości 500 + n.p 14-15 cm

ocieplenia. Tak będzie najbardziej ekonomicznie i super ciepło :wink:

jeżeli chcesz mieć naprawdę super ciepłą ścianę nośną to zastosuj Bloczek YTONG PP2/0,4 S+GT 40 cm bez docieplenia (Wsp. przenikania ciepła U=0.26 W/m2K)

skąd wziąłeś te dane ?? możesz podać źródło ?? bo jak na razie to jeszcze żadna ściana 1W nie spełniła normy 0,3W/m2K i dlatego specjalnie dla producentów ścian 1W wymyślono normę 0,5 W/m2K

http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_parametry_techniczne.php

Dla samej ściany taką wartość U można osiągnąć, gorzej z powstającymi mostkami termicznymi (okna, nadproża, itp.).

jeżeli chodzi o tą cytowana przez ciebie stronę to już się na ten temat wypowiadałem, w większości jest to marketingowy bełkot który odbiega trochę od polskiej normy

Na stronie : http://www.izobud-olsztyn.com.pl/main.php?fid=53&pg=6

są dostępne aprobaty techniczne Ytonga.

To według Ciebie też marketingowy bełkot?

http://www.xella.pl/html/pol/pl/ytong_parametry_techniczne.php

Dla samej ściany taką wartość U można osiągnąć, gorzej z powstającymi mostkami termicznymi (okna, nadproża, itp.).

przecież dla nadproży też mozna osiągnąć, niekoniecznie muszą być z ytonga, jezeli to właśnie jest przeszkodą

moje subiektywne zdanie:

ściana 1W - ok pod warunkiem, że materiał jest jednorodny na całości przekroju

jeżeli chodzi o tą cytowana przez ciebie stronę to już się na ten temat wypowiadałem, w większości jest to marketingowy bełkot który odbiega trochę od polskiej normy

Na stronie : http://www.izobud-olsztyn.com.pl/main.php?fid=53&pg=6

są dostępne aprobaty techniczne Ytonga.

To według Ciebie też marketingowy bełkot?

Oooo... stronka mojej hurtowni :wink:

Jak sie pojedzie i osobiście porozmawia to nikt nie bełkocze :D

HenoK Co z tego że postawisz sobie ściane jednowarstwową np z Ytonga, jak co 120 cm masz np. betonowy słupek :wink:

HenoK Co z tego że postawisz sobie ściane jednowarstwową np z Ytonga, jak co 120 cm masz np. betonowy słupek :wink:

Moje "itp." jest bardzo pojemne - słupki żelbetowe też się w nim mieszczą :).

Generalnie jestem przeciw ścianom 1W właśnie ze względu na trudności z eliminacją mostków termicznych.

a gdzie widzisz te trudnosci?

Ytong "400" ma słabe właściwości konstrukcyjne. Stąd zazwyczaj konieczne jest dodatkowe wzmacnianie ścian słupkami żelbetowymi. Słupki te zakłócają jednorodną strukturę ściany, mówiąc krócej tworzą mostki termiczne.

Izolacyjność Ytonga jest znacznie słabsza niż np. styropianu czy wełny mineralnej i każde zmniejszenie jego grubości w ścianie jest bardzo odczuwalne. Podobnie trudno jest wyeliminować mostki termiczne przy otworach okiennych i drzwiowych.

W ścianie wielowarstwowej można bardziej optymalnie wykorzystać właściwości poszczególnych warstw.

Materialy 400kg/m3 np. ytong, bloczki Solbet'u itp. nadaja sie do budowy domow jednorodzinnych parterowych z poddaszem uzytkowym, nie moga byc jednak ciensze niz 36cm. wzmocnienia potrzebne sa w scianach szczytowych i kolankowych. Na parterze nie sa potrzenbe zadne wzmocnienia, szczegolnie gdy beda wewnatrz scianki dzialowe/konstrukcyjne ktore usztywnia sciany zewnetrzne dodatkowo a wieniec stropu i sam strop "zwiaze" je w calosc

Jeszcze jedno, jezeli ktos nie wierzy ze sciana 1W moze miec U ponizej 0,3 to zajzyjcie na strone: http://www.solbet.pl/izolacyjnosc_cieplna.php

Oczywiscie sa to dane dla suchego materialu -wiekszosc producentow podaje dla takich materialow to po zawilgoceniu "naturalnym" pewnie zejdzie do conajmniej 0,3

Pzdr