Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jedno pomieszczenie przegrzane (głowica na 2) drugie niedogrzane (głowica na 5). Postanowiłem zamienić je miejscami, wiadomo, mocniejszy pójdzie do pomieszczenia niedogrzanego.

Po 4 telefonach do fachowców okazało się, że dwóch zupełnie taka robota nie interesuje, jeden oddzwoni a czwarty wycedził 200 zł. Postanowiłem zrobić to sam. Jakich kłopotów mogę się spodziewać?

Obydwa to Purmo V11, podejścia po prawej stronie. Różnica jest w wielkości (600x900) i (450x500). Oba mogę wyłączyć na rozdzielaczach.

Czy potrzebne będą nowe uszczelki ?

Czy potrzebne będą pakuły lub taśma teflonowa?

Jaki klucz?

Jak wytrasować nowe miejsca mocowań?

Jak z odpowietrzeniem instalacji? (odpowietrzacze są na rozdzielaczach)

Czegoś nie uwzględniłem ?

Jedno pomieszczenie przegrzane (głowica na 2) drugie niedogrzane (głowica na 5). Postanowiłem zamienić je miejscami, wiadomo, mocniejszy pójdzie do pomieszczenia niedogrzanego.

Po 4 telefonach do fachowców okazało się, że dwóch zupełnie taka robota nie interesuje, jeden oddzwoni a czwarty wycedził 200 zł. Postanowiłem zrobić to sam. Jakich kłopotów mogę się spodziewać?

Obydwa to Purmo V11, podejścia po prawej stronie. Różnica jest w wielkości (600x900) i (450x500). Oba mogę wyłączyć na rozdzielaczach.

Czy potrzebne będą nowe uszczelki ?

Czy potrzebne będą pakuły lub taśma teflonowa?

Jaki klucz?

Jak wytrasować nowe miejsca mocowań?

Jak z odpowietrzeniem instalacji? (odpowietrzacze są na rozdzielaczach)

Czegoś nie uwzględniłem ?

Jeżeli masz trochę smykałki do majsterkowania to zrobisz to bez problemu.

Klucz to najlepiej nastawny. Na rozdzielaczach to pamiętaj o zamknięciu zasilania i powrotu.Myślę że żadnych uszczelek i pakuł nie będzie potrzeba, a z wytrasowaniem to zdejmij grzejniki i powinieneś się domyśleć jak to zrobić,No i nie zapomnij opróżnić grzejnika przed odkręceniem(na dole z boku korek)

Odpowietrzyć musisz tak długo aż zejdzie powietrze.

a ten nastaw na 5 powoduje, że grzejnik osiąga jakąś ekstremalną temeraturę?

nie wiem jak te grzejniki, ale chyba większośc posiada swoje wstępne nastawy, niezależne od głowicy, może tam trzeba przestawić?

Próbowałem, ale wtedy przypuszczalnie rozregulowywuję przepływy na całym piętrze we wszystkich grzejnikach i słabiutko mi zaczynają grzać 2 inne na "długich" gałązkach. Po prostu w sypialni wystarcza mi 19C a w łazience 21C mi za mało. Dlatego chcę je zamienić. A może jest inna metoda wydusić z tego małego więcej ciepła nie zmieniając charakterystyki w innych pomieszczeniach.

tu chyba nic nie powinno się raczej zmieniać, ze względu na inne ustawienie samego grzejnika, ale to nie mój teoretyczny (i praktyczny konik) :(

może coś z samym układem, (otwarty, zamknięty, pompa niewydajna?)

Wiesz co Zebyś nie był tak daleko to bym ci to sam zrobił za darmo! z pół godziny roboty i po krzyku. :)

Leszku, dziękuję za szczere chęci.

Wiem, że dla kogoś kto to umie i się na tym zna to chwilka roboty.

Ja niestety nie mam żadnego doświadczenia i dlatego zanim zepsuję chcę się dowiedzieć, czy mogę mierzyć siły na zamiary. Chęci do pracy to ja mam, tylko obawiałem się, ze może trzeba posiadać jakieś specjalistyczne narzędzia. Posiadam w domu jedynie zestaw małego majsterkowicza :)

A jak będę w domu sprawdzę ten powrót.

A jak powinno być, powrót zdecydowanie chłodniejszy czy jak najbardziej zbliżony do zasilania ??

Wiesz co Zebyś nie był tak daleko to bym ci to sam zrobił za darmo! z pół godziny roboty i po krzyku. :)

Leszku, dziękuję za szczere chęci.

Wiem, że dla kogoś kto to umie i się na tym zna to chwilka roboty.

Ja niestety nie mam żadnego doświadczenia i dlatego zanim zepsuję chcę się dowiedzieć, czy mogę mierzyć siły na zamiary. Chęci do pracy to ja mam, tylko obawiałem się, ze może trzeba posiadać jakieś specjalistyczne narzędzia. Posiadam w domu jedynie zestaw małego majsterkowicza :)

A jak będę w domu sprawdzę ten powrót.

A jak powinno być, powrót zdecydowanie chłodniejszy czy jak najbardziej zbliżony do zasilania ??

Chcę dodać że nie zajmuję się i nie pracuję w branży hydraulicznej, ale całe CO i CWU od A do Z sam zrobiłem, i mam z tego satysfakcję.

A co do powrotu skoro grzejnik ma grzać pełną mocą to zasilanie i powrót muszą być prawie jednakowej temperatury . Jeżeli powrót jest zdecydowanie chłodniejszy to albo pompka ma za małą wydajność albo jest gdzieś przykryzowane (na zaworze pod głowicą termo lub na dole pod grzejnikem też są zawory)