Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy mo?na wybudowa? dom za 120 tys.

Recommended Posts

myślę ,że więcej światła rzuciłoby na sprawę sprecyzowanie jak rozumiesz całoroczność. Czy jest to całoroczne zamieszkiwanie czy może tylko całoroczne do niego okresowe wpadanie.

Słowo letniskowy użyte przez Ciebie sugeruje ,że dotyczy to opcji drugiej. Zatem z jednej strony chciałoby się ,żeby był z drewna ,bo mniejsza bezwładność cieplna i da się go szybko ogrzać, a z drugiej chciałoby się aby pozostwiony tylko sobie przez większą część roku nie stał się łatwym celem dla np domorosłego piromana.

Ja osobiście gdybym budował taki letniskowy domek tej wielkości wybudowałbym go w technologii murowanej. Wyjątek stanowiłby dom drewniany ,ale tylko wówczas gdyby "zobowiązywałaby"do tego okolica np Tatry,piękne drewniaki na sąsiednich działkach. itp

HEJ!

Dzięki Ketsio faktycznie domek do którego będziemy jeźdxili kilka razy w roku. Usytuowany na Mazurach w okolicy Morąga także nie musi być z drewna, zresztą niektórzy odradali mi drewno bo jeśli się tam nie mieszka to podobno "strzela". Do końca nie wiem o co chodzi. No i ci piromani. Jeszcze nie wiem z jakiego materiału sciany. Ale czy można za tyle wybudować?

Iza, ja też buduję domek letniskowy ale na Kaszubach. I też nie zdecydowałam się w końcu na drewniany z tych samych względów. Budować będę z betonu komórkowego 24 + styropian. Z opinii fachowców Muratora BK bez problemu przezimuje bez stałego ogrzewania. A projekt wybrałam Pana Tadeusz Rutkowskiego z Krakowa. Jego domki - choć letniskowe - mają coś w sobie. Zresztą sama zobacz: http://www.male-domy.com.pl/. Mój będzie mniejszy, to STAR 43.

Pozdrawiam