Ner0n 16.10.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Jestem na etapie wyboru i budowy komina. Niezbędny będzie tylko jeden kanał dymowy do kominka (fi16 albo fi18 - kominek nie będzie dużej mocy). Ze względów estetycznych chciałbym dołożyć do niego dwa kanały wentylacyjne - wydaje mi się że wizualnie lepiej będzie na dachu wyglądał prostokątny komin niż mały, kwadratowy o boku 40cm, a koszt nie będzie dużo większy. Chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym. Czy można wykorzystać te kanały wentylacyjne do grawitacyjnego rozprowadzenia ciepłego powietrza z kominka do dwóch pomieszczeń na poddaszu? Przekrój wewnętrzny kanału to 11x16. Czy konieczne jest umieszczenie wkładu (rury) w tym kanale czy można podłączyć powietrze bezpośrednio? Oczywiście od góry kanały będą ślepe. Wentylacja w domu mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 16.10.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Jak najbardziej jest to możliwe. W przewodach wentylacyjnych nie jest potrzebny żaden wkład. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 16.10.2007 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Jeśli w pomieszczeniu ma być urządzenie z otwartą komorą spalania (kominek pomimo szczelenej szyby do takich się zalicza) to musi być w tym pomieszczeniu kanał wentylacyjny. Więc jednego kanału sobie nie zabudowuj DGP. U mnie jest tak: kanał GP wchodzi zkominka do komina na wysokości ok. 150cm idzie do góry pionem wentylacyjnym na wysokość ok. 240 i wychodzi drugą stroną komina. Na tej wysokości pion wentylacyjny jest zaślepiony i rozpoczyna się tuż pod sufitem na ok. 260cm. A kanał który wyszedł z komina na 240 cm. idzie pionowo w górę przez strop do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.10.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 NerOnWidziałeś co masz pod nickiem?Tu WSZYSTKO już było!Wiele razy!O tej wentylacji też! Grawitacyjnej z mechaniczna sie nie miesza!100 razy było - czemu! Szukaczka jest drętwa. Pomęcz ją! Jak ja oswoisz - to powie co trzeba...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ner0n 17.10.2007 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Tak, wiem co mam pod nickiem. Nie wygląda to imponująco, bo jako teoretyk (przynajmniej do tej pory ) budowania nie udzielałem rad, a większość problemów jakie napotkałem była poruszana jak nie tu to na pl.misc.budownictwo. Forum śledzę od sierpnia zeszłego roku. Mimo najszczerszych chęci nie znalazłem nic o puszczaniu GP przez kanał wentylacyjny. Określenie wyszukiwarki na tym forum drętwą to spore niedoszacowanie - czasem lepsze wyniki dostawałem od googli dopisując jako słowa kluczowe "forum murator". Tak więc dziękuję, z tego co radzisz korzystałem już wcześniej i nie dało to zadowalających wyników . Możnauznać że tym razem wyszukiwarka tego forum mnie pokonała . Widzę też że niedokładnie przeczytałeś mój post - nie zamierzam w żadnym wypadku mieszać rodzajów wentylacji. Pytanie dotyczy tylko i wyłącznie puszczenia GP przez NIEWYKORZYSTYWANY kanał wentylacyjny. Może są jakieś przeciwwskazania, o których nie pomyślałem. Do Leesou: wentylacji grawitacyjnej nie muszę mieć - tak jak napisałem będzie mechaniczna (a dokładnie nawiewno-wywiewna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.10.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Oj! Nie poczytałeś... Nie znalazłeś... O rekuperatorze wiesz? Wiesz co i po co? Mechaniczną przewidujesz. Dowal i reku i GWC. Jest po co. A kanały do DGP to wtedy sobie daruj. Komin będzie tańszy a kasę w te wspomniane cuda wsadź. Będzie też i lepiej i sprawniej. Jeżeli zrobisz wywiew pod sufitem salonu, puścisz tę ciepłą chmurkę poprzez reku na resztę domu (mechanicznie) to masz same zyski bez komplikacji i udziwniania... No, chyba żeby hypokaustum... Kominek masz mieć... Chałpy jeszcze nie masz... Kwity, prawisz, przygotowujesz... Zrób se ciepły rdzeń grzany spalinami. Jak w wielu dobrze się sprawdzających chałupach, co ze 100 lat już stoją. Pomysł był i jest dobry. Można go zaadoptować do nowoczesnej bryły... Czasem tylko ze trzech projektantów trza zmienić... Nie każdy kumaty... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 17.10.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Kanał wentylacyjny możesz wykorzystać i tu nie ma problemu. Ja jednak osobiście odradzam, bo kurz, utrudniony przepływ powietrza, wychłodzenie. W swoim domu zastosowałem trochę inne rozwiązanie. Wymurowałem prostokątny komin z jednym otworem w środku o dużych wymiarach. Do środka włożyłem wszystkie niezbędne rury Fi200 spalinową od kominka z izolacją, oraz mniejsze rury spiro do wentylacji mechanicznej i grawitacyjnej. W ten sposób zaoszczędza się dużo miejsca, a i wykonanie jest tańsze, ponieważ komin nie musi być murowany z cegieł (w moim przypadku jest z gazobetonu). Mniej robocizny, tańszy materiał. Tylko nad dachem klinkier i tyle.Jeżeli jesteś na etapie projektu to zastanów się nad połączeniem DGP z wentylacją mechaniczną. Efekt jest bez porównania lepszy. Wystarczy jedna dodatkowa rura od kominka do rekuperatora, 2 przepustnice zwrotne, trójnik, wentylator kominkowy. Wszystko. A i projekt. Koniecznie projekt. W przypadku wentylacji mechanicznej projekt jest niezbędny. Bez dobrego projektu będą szumy, kurz, nierównomierne rozprowadzenie powietrza. Projekt powinien zrobić ktoś inny niż wykonawca instalacji. Rany ile na polskim rynku jest szarlatanów wentylacyjnych. Wentylację mechaniczną można łączyć z grawitacyjną!!!! Warunek - mechaniczna wentylacja musi być zrównoważona (nawiew=wywiew) lub tylko nawiew.Dla bezpieczeństwa w pomieszczeniu z kominkiem lepiej przewidzieć wentylację grawitacyjną. Też można zrobić z rury spiro np FI160. Jak nie będzie prądu to kominkiem będziesz się dogrzewał, a wentylacja działać nie będzie.Pzdr. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 17.10.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 NerOnOczywiście możesz zrobić jak planujesz. Ale jeśli pytasz o przeciwskazanie, to owszem, jest przeciwskazanie. A mianowicie GP. Przypiekanie kurzu w GP jest szkodliwe dla zdrowia i jest sprzeczne z obowiązującym przepisem (Rozp.Min.Infrastr. o war. techn. jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie par.302 ust.2), który zabrania nawiewania temperaturą wyższą niż 45stC.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 17.10.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Oczywiście, że jest ograniczenie do 45C. Jednak ten warunek wynika z bezpieczeństwa użytkowania, a nie z warunków technicznych. Tego warunku nie spełnia żadne DGP. Zakładając że wiesz co masz zainstalowane w domu, wiesz że to może być gorące i jest to poza zasięgiem dzieci nie widzę przeciwwskazań.To jest dodatkowy powód dlaczego warto połączyć rekuperację z DGP, bo obniży to temperaturę nawiewu.Na destylację kurzu jest jeden średnio skuteczny sposób, filtry na kratkach czerpnych przy kominku. Jednak trzeba świadomie z nich korzystać i często czyścić. Pzdr, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 17.10.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 mkeplerA od kiedy przepisy dotyczące bezpieczeństwa są mniej ważne od przepisów o warunkach technicznych? Z resztą - te pierwsze zawsze powinny być składnikiem tych drugich. Potwierdzeniem jest właśnie omawiany przepis zawarty w rozporządzeniu "o warunkach technicznych jakim powinny podlegać budynki...." itd. mkepler - daj spokój. Ja i Ty doskonale wiemy, że każda DGP łamie ten przepis. I dla spokoju sumienia od czasu do czasu warto o tym przypomnieć, zwłaszcza jeśli ktoś wprost pyta czy są jakieś przeciwskazania DGP. A o łączeniu reku z DGP dyskutowałem już nie raz na tym forum. I może jeszcze podyskutuję, ale w innym wątku. PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ner0n 17.10.2007 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Będzie reku, będzie gwc. Będzie ściana z silikatów i grzanie prądem w drugiej taryfie. Nie pisałem tego bo nie miało to związku z pytaniem . Projekt jest, gotowiec, fundamenty w tym tygodniu będą zasypywane. Tylko niestety nie o wszystkim pomyśli sie na etapie projektu - stąd pomysły na zmianę komina. DGP zamierzam robić minimalnie skomplikowane - do pomieszczenia za ścianą z kominkiem i do dwóch pomieszczeń nad kominkiem - nie będzie praktycznie ciągnięcia kanałów w poziomie. Koszt niewielki, a trochę usprawni rozchodzenie się ciepła. Dzięki wszystkim za rady - decyzja już jest, komin zamówiony, nie będę dokładał 2 kanałów wentylacyjnych tylko będzie komin + wentylacja, w związku z czym powietrze puszczę i pionem wentylacyjnym i odpowiednimi kanałami do DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 18.10.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Jeż. Obawiam się że jesteśmy po tej samej stronie. Tylko ja podkreślam jedną stronę medalu a Ty drugą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts