Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupno działki budowlano-rolnej

izapie

Recommended Posts

Witam,

chcę kupić działkę. Wydawałoby się proste, ale nie jest. Po koleji. Istenieje działka matka i jest ona w częsci budowlana a w części rona. Właściciel jest jeden i chce odsprzedać jej część. Działka dla mnie ma być wytyczona przez geodetę,ma być zrobiony podział działek. Ta którą ja chce kupić, miałaby powierzchnię 60 m x 50m, z czego część budowlana to 32 m x 50 m, a rolna 28 m x 50m, dojazd do działki jest od strony budowlnej. Tak jest też w MPZP. I teraz moje pytanie, czy można te działki zakuić jednym aktem notarianym, czy muszą być dwa. Czy to prawda, że obecny właściciel musi zwrócić się do ARR i pytaniem czy odkupią to działkę rolną, a jeśli uzyska zgodę na sprzedaż, to potrzebny będzie kolejna umowa notarialna?

Kolejne pytnko mam jak zabezpieczyć się przed ciągłym podnoszeniem ceny przez sprzedajacego??? Czy to musi być sporządzone notarialnie, czy wystarczy zwykła umowa zadatkowa z przyżeczeniem ceny???

Proszę pomóżcie....!!!!

też kupowałam działke pół na pół. poprzedni właściciel zamówił geodete który wymierzył połączył , geodezja naniosła na mapke tą działke i wtedy z mapką planem zagospodarowania terenu udaliśmy się do notariusza. spisanie umowy przedwstępnej u notariusza to dodatkowe koszty wystarczy spisać umowe pomiędzy sobą zaznaczaąc jaka suma ile zadatku ... u notariusza podpisuje się umowe na dwie wizyty . po pierwszym podpisaniu mpzp ma 30 dni na odpowiedz czy chcą kupić część rolną / mają prawo pirwokupu / ... mnie notariusz powiedział że zazwyczaj to oni nie zajmują się takimi małymi placami. no i jeśli działka nie jest w szczerym polu a ma za ogrodzeniem sąsiadów to podatek 2% naliczają w całości jak od wartości budowlanej ...

myśle że dużo nie namieszałam ale tak to wyglądało u mnie

Byłam u notariusza, ale oni mają teraz tyle pracy, że nie zawracają sobie głowy, a w kancelarii dziewczyna nerwowo machała ołówkiem i odpowiadała na moje pytania, ale nie będąc pewną, co mówi...

co do drugiego postu mam rowumieć, że podpisywaniu aktu notarialnego odbywało się na dwie raty, z miesięczną przerwą.???

Witam,

niedawno kupowałam właśnie taką działkę, i rzeczywiście jeśli jest rolno-budowlana to nalęży o zamiarze sprzedaży poinformować ARR, należy to do obowiązku notariusza po zawarciu umowy przedwstępnej. Czas oczekiwania na odpowieź wynosi 30 dni, ale jak powiedziała nasza notariusz, miała zaledwie 2 przypadik,ikiedy Agencja skorzystała z tego prawa i dotyczyło to dużych działek. Moim zdaniem lepiej zawrzeć umowę przedwstępną u notariusza ponieważ zabezpieczy Cię ona również przed podnoszeniem ceny przez sprzedącego, a koszt jest niewiele wyższy ,w moim przypadku 200 zł własnie z powodu występowania do ARR, po prostu część kwotu płacisz przy umowie przedwstępnej a póżniej resztę.

pozdrawiam