Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykorzystanie kanału wentylacyjnego dla rury z kanalizacją

Recommended Posts

Dzisiaj umówiłem się z hydraulikiem, że kawałek kanału wentylacyjnego wykorzystamy na puszczenie w nim rury kanalizacyjnej z parteru na piętro. Jeśli nie zrobiłbym tak, to rura musiałaby lecieć wzdłuż ściany i musiałbym ją jakoś zabudować (a tak uda mi się ją schować).

Rura wykorzystuje ten odcinek kanału wentylacyjnego, który akurat moim zdaniem nie jest mi potrzebny, bo kratkę wentylacyjną do tego kanału mam dopiero na piętrze w łazience, a rura kanalizacyjna będzie w tym kanale tylko od podłogi na parterze do podłogi na piętrze w łazience. Kratka jest przy suficie, więc chyba nie powinno być z tym żadnych problemów.

Napiszcie mi czy tak można zrobić. Zastanawiam się czy przez to, że wykorzystam kawałek kanału na puszczenie w nim rury, to czy nie osłabię ciągu i będzie mi się słabo wietrzyła łazienka. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Z góry dziękuję za Wasze opinie

Jacek

Jacku

Ja mam zrobione dokładnie tak samo jak opisałeś. Hydraulikę projektował mi tata koleżanki a więc osoba do której mam zaufanie - twierdził że jest to obecnie bardzo popularne rozwiązanie a przede wszystkim bardzo funkcjonalne. Musisz tylko pamiętać o zamknięciu kanału z kanalizacją poniżej kratki wentylacyjnej.

Agata

Agatek,

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Rura do odpowietrzania kanalizacji przebiega kanałem wentylacyjnym wykorzystywanym do wentylacji poddasza. Jakie jest fi tej rury? Czy w górnym odcinku gdy współdzieli przewód z wentylacją jest węższa?

I ostatnie naiwne pytanie. Czy przewody wentylacyjne mogą być bez wyczystek?