Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od kiedy opłaty za eksploatacje dla dewelopera - POMOCY?

robekw

Recommended Posts

Witam i bardzo proszę o poradę w, jak myślę, dość nietypowej sprawie.

1. W STYCZNIU odebrałem od dewelopera lokal, na który mam protokół zdawczo-odbiorczy (są tam jedynie stany liczników i wyposażenie lokalu).

2. W MAJU podpisałem umowę sprzedaży o eksploatację z deweloperem (wyszczególnione sumy za energię cieplną, eksploatację, wywóz śmieci itp)

3. We WRZEŚNIU inspektorat budowlany dopiero pozwolił na użytkowanie budynku (dawno wiele osób już mieszkało)

4. W PAŹDZIERNIKU podpisałem akt notarialny i stałem sie dopiero właścicielem lokalu

W międzyczasie (chyba lipiec) deweloper wystawił nam (mi) faktury za kompletna eksploatację (zaliczki na poczet c.o., pełne koszty eksploatacji, za wodę według liczników itp itd) pomimo tego, że wielu elementów bloku (infrastruktury) jeszcze nie było, trwała budowa itp. Czy muszę to płacić (ponoć nie)? Z drugiej strony zużyłem tę wodę, energię cieplną (choć wprowadziłem się w kwietniu)? Zresztą nawet na fakturze liczą tę wodę ciepłą drożej niż według tej umowy z maja - tak na marginesie to tylko z 2 osobami z 90 nowych mieszkańców bloku podpisali taka umowę o eksploatację. O faktury nie ponaglają. BARDZO PROSZĘ O OPINIĘ i z góry dziekuję robekw