fiolek 16.10.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Stało się . Po wylaniu jastrychu pomierzyłem dokładnie i uwzględniając ruszt pod jętkami wysokość pokoi na poddaszu to ok. 2.35. zamiast 2.50 . Niby tylko 15 cm ale mimo wszystko wydaje mi się, że będzie trochę klaustrofobiczne wrażenie .Zaczynam myśleć o przestruganiu jętek i montażu płyt GK ponad nimi . ( tym bardziej, że i tak mam odsłonięte płatwie) Jakie wysokie macie pokoje na poddaszach ? Co sądzie o tych 2.35 ? Może jednak płyta GK ponad jętkami ? Pozdr.Fiolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 16.10.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Zaczynam myśleć o przestruganiu jętek i montażu płyt GK ponad nimi . ( tym bardziej, że i tak mam odsłonięte płatwie) Jakie wysokie macie pokoje na poddaszach ? Co sądzie o tych 2.35 ? Może jednak płyta GK ponad jętkami ? Na grotę solną w sam raz, ale ja bym tam nigdy swobodnie nie potrafił wejść i się wyprostować... Za nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew74 16.10.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Ja w mieszkaniu mam 2,65m i nie chciałbym miec mniej w domu. Dlatego parter będzie miał 2,8 a poddasze 2,7 nawet piwnica będzie miała około 2,6. Jak dla mnie to 2,5 to mało a 2,35 nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 16.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Ja osobiscie uwazam ze jak na poddasze 2.35 to jest ok.oczywiscie wyzsze pomieszczenie stwarza wrazenie przestronnosci,ale bez przesady.ale decyzja nalezy do Ciebie ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 16.10.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Ja mam na poddaszu od podłogi do jętek 2,35. Deski sufitowe dałem nad jętkami dzięki czemu zyskałem dodatkowe 14cm i teraz od podłogi do sufitu mam 2,49. Jętki w przyszłym roku mam zamiar obudować jakimiś dechami udającymi belki. Teraz jest całkiem OK. Ale jak się ma 168 cm długości (i to jak się dobrze wyciągnę ) to i 2m by wystarczyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiolek 16.10.2007 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Leesou, to witam w klubie 2.35 Chyba zrobię tak jak Ty, ale może zdołam przestrugać jętki. Jak masz zamocowanę płytę GK nad jętkami ? pozdro. Fiolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leesou 16.10.2007 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Ja jako sufit położyłem deskę szalówkę 20mm łączoną na pióro-wpust. Kosztowała mnie 30zł/m2 (sam materiał) ale dzięki temu mam od razu gotowy sufit i podłogę na stryszku. Domek jest drewniany więc sufit z płyt G-K prezentowałby się znacznie gorzej niż drewaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.10.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 ...Co sądzie o tych 2.35 ? ... może takie poddasze przeznaczyc na agroturystyke i wynajmowac Pigmejom ? w lecie np. niech zbieraja grzyby a zimą - na narty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 17.10.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 moim zdaniem na poddaszu powinno być wyżej niz 2,50m a to z uwagi na zmniejszoną kubaturę pomieszczeń poprzez skosy. dlatego trzeba będzie intensywniej wietrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 17.10.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Katastrofa z taką wysokością. 2,35 da wrażenie że sie ściany zapadają i sufit wali na głowę. Do tego jestes te pochyłości jeśli masz skośny dach i będziesz czół się nieszczęśliwy jak diabli. Jeśli tak miałeś w projekcie to powiedz dlaczego nie zmieniłeś tego a jeśli nie miałeś to dlaczego zmieniłeś.Ja na poddaszu mam 2,9 a na parterze o ile się nie mylę 2,7. Wiem że kubatura wzrasta i może ogrzewanie będzie droższe ale na 1000% spanie będzie dużo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.10.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Stało się . Po wylaniu jastrychu pomierzyłem dokładnie i uwzględniając ruszt pod jętkami wysokość pokoi na poddaszu to ok. 2.35. zamiast 2.50 . Niby tylko 15 cm ale mimo wszystko wydaje mi się, że będzie trochę klaustrofobiczne wrażenie . Zaczynam myśleć o przestruganiu jętek i montażu płyt GK ponad nimi . ( tym bardziej, że i tak mam odsłonięte płatwie) Jakie wysokie macie pokoje na poddaszach ? Co sądzie o tych 2.35 ? Może jednak płyta GK ponad jętkami ? Pozdr. Fiolek Troche...nawet nie troche kiszka. To 15 cm to jest bardzo dużo. Widzę to np po mieszkaniu naszym (2,80 stare budownictwo) a blokiem PRLowskim moich rodziców 265cm. Jak do nich wchodze to czuje się przygiety sufitem A u Ciebie 2,35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.10.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Pamiętaj, że odpowiednim malowaniem (wzory) i doborem kolorów można wizualnie podwyższyć pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gtartur 17.10.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Ja mam u siebie 2,90. Na podłogę dojdą jeszcze panele i terakota, a jętki zostaną obrobione w taki sposób, że będą tworzyć belkę. Na początku chciałem nawet, aby zabudowali pod sam szczyt dachu, ale w końcu, po kilku namowach, że na ogrzewanie będzie szła fortuna, zdecydowaliśmy z żoną o takiej wysokości. Fotek nie umieszczę bo nie umiem, ewentualnie mogę przesłać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 17.10.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 zastanów sie jak są zamontowane jętki czy nie można by było ich jeśli są odkręcone skrucić i zamontować te 20 cm wyżej, ja bym tak zrobił i po jednej jętce odkręcić, skrucić, wypoziomować i zamontować. nie wiem co na to eksperci forumowi czy takie przesunięcie jętek zmieni wytrzymałość dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 17.10.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Uważam że 2,35 na poddaszu jest chyba OK, ale dzis dokładnie zmierzę u siebie na poddaszu gdzie wizualnie jest w sam raz.Odradzam GK nad jętkami, lepiej zrobić ładnie oheblowane deski na P+W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 17.10.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 a ja na poddaszu mam te zaledwie 2,35 i do tego skosy.Mam 182 cm wzrostu i skosy są faktycznie mało wygodne (zdarza się walnąć) ale jeśli sufit byłby na całej powierzchni na 2,35 to dla mnie byłoby lepiej niz mam. teraz i tak da się żyć, choć na drugi raz budowałbym w ogóle bez skosów. Kubatura to nie tylko wysokość więc liczy się też powierzchnia sypialni i zagęszczenie śpiących. Jak dla mnie to w sypialni wysokośc jest do zaakceptowania jeśli stojąc na palcach ledwie dotknę sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 17.10.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 ZłotyRóg zrób coś z tym awatarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 17.10.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Zrobiłem od razu. Wyrąbało mi niezłą "miniaturkę'Teraz już jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 17.10.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 a ja na poddaszu mam te zaledwie 2,35 i do tego skosy. Mam 182 cm wzrostu i skosy są faktycznie mało wygodne (zdarza się walnąć) ale jeśli sufit byłby na całej powierzchni na 2,35 to dla mnie byłoby lepiej niz mam. teraz i tak da się żyć, choć na drugi raz budowałbym w ogóle bez skosów. Kubatura to nie tylko wysokość więc liczy się też powierzchnia sypialni i zagęszczenie śpiących. Jak dla mnie to w sypialni wysokośc jest do zaakceptowania jeśli stojąc na palcach ledwie dotknę sufitu. Ja zdaje się mam 2,37. Mam 180 cm wzrostu i jak stanę na palcach, to sięgnę uchwytu włazu dachowego. Jedną ręką. Powiem z perspektywy roku - nie widzę w tym problemu, na początku trochę się wkurzałem, ale tak było w projekcie i nikt początkowo na to nie zwracał uwagi. Później było już za późno. Przy tak niskim suficie pojawił się problem z oknami - nad nimi mam ok 8 -10 cm. Ledwo na przykręcenie karnisza... W sypialni mam 31 m2 powierzchni po podłodze (czyli nawet przy tej wysokości znacząca kubatura), nie ma wrażenia braku powietrza. Acha - wykończenie standard - płyta K-G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 17.10.2007 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 mieszkam na poddaszu 2,30 wys od 7 lat, obecnie jesteśmy czteroosobową rodziną. Dach jest czterospadowy więc 70% pow. sufitu to i tak skosy. Wszyscy którzy nas odwiedzaja mówią że jest bardzo przytulnie. ;-)mam 186 cm wzrostu. Osobiście uważam, że powyżej 250 cm na poddaszu to już rozrzutność $-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts