kachna28 17.10.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Ale naprawdę radzę sprawdź jaka jest ta woda -bo mnie np już rozpacz ogarnia na ciągłe szorowanie zlewu, kabiny itd. Kachna, a nie myslałaś, żeby jakies filtry założyć? Mnie to od jakiegoś czasu chodzi po głowie, ale szczerze mówiąc nie robiłam jeszcze rozeznania... Az tak mi to nie przeszkadza, jeszcze nie dojrzałam chyba Pozdrawiam zielony_listek Listku -nie wiem co by to musiały być za filtry żeby zmiękczyć nie tylko wodę pitną ale i użytkową ?(głównie chodzi mi o kabinę prysznicową). W obecnym mieszkaniu mieszkam 4,5roku i szklana kabina i właśnie stalowy zlew wyglądają jakby były użytkowane ze 20lat Za rok przeprowadzam się do nowego domu (niestety ten sam wodociąg) Nauczona doświadczeniem kupię do nowego domu zmywarkę (tabletki zmiękczają wodę w jakimś stopniu), granitowy zlew i zamiast kabiny z mnóstwem zakamarków -szklane drzwi prysznicowe bezramkowe -zawsze łatwiej taką taflę umyć niż jakieś śrubki, prowadnice i zawiasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 17.10.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Listku -nie wiem co by to musiały być za filtry żeby zmiękczyć nie tylko wodę pitną ale i użytkową ?(głównie chodzi mi o kabinę prysznicową). . Sa takie filtry. Zmiękczają wode nawet jesli w domu jest potęzne "jaccuzi". Przyłacza sie je na "wejściu" do domowej instalacji wodnej i nie zmniejszaja cisnienia wody , by nie mozna było korzystac z ich dzialania pod prysznicem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielony_listek 18.10.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Listku -nie wiem co by to musiały być za filtry żeby zmiękczyć nie tylko wodę pitną ale i użytkową ?(głównie chodzi mi o kabinę prysznicową). . Sa takie filtry. Zmiękczają wode nawet jesli w domu jest potęzne "jaccuzi". Przyłacza sie je na "wejściu" do domowej instalacji wodnej i nie zmniejszaja cisnienia wody , by nie mozna było korzystac z ich dzialania pod prysznicem. No ja własnie myslałam o takim zestawie filtrów na wejściu zimnej wody do domu (gdzieś w piwnicy), sa różne rodzaje filtrów, trzebaby dobrac w zalezności od wody, to pewnie o to chodzi też Wojtkowi. Podstawowy filtr wstepnie oczyszcza wodę z drobnych części stałych (chyba wystarczy go przepłukiwać), a te bardziej zaawansowane filtry maja wymienne wkłady (czy teraz może całe te "tuby" się wymienia, nie jestem na bieżąco). Mozna ewentualnie założyć filtr pracujący na zasadzie odwróconej osmozy - wyjaławia wode zupełnie, prawie na detsylowaną. Ale to jest drogie rozwiązanie i nie wiem, czy to sie w ogole stosuje do całego domu. Wiem, że w kuchni do wody pinej sobie ludzie zakładają, po tym wyjałowieniu woda do picia jest ponownie mineralizowana (żeby miała smak). Poza tym, że to drogie, to trezba bardzo pilnować terminowej konserwacji, bo mozna uzyskać efekt odwrotny (zaniedbany będzie zakażał wode bakteriami). To tyle pamiętam, o ile nic nie pokręciłam. pozdrawiam zielony_listek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts