Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sie montuje/osadza kabine prysznicową

zott36

Recommended Posts

Witajcie . Mam w domu ekipe remontującą .

Chciałam Was zapytac jak osadza sie prwidłowo brodzik w łazience.?

Chcą mi najpierw połozyc płytki na sciany i podłogi a potem dostawic kabine do sciany i na boki dac silikon .

Jak zasugerowałam , zeby połozyli płytki tak aby lekko nachodziły na brodzik , zeby woda spływała do kabiny , to stwierdzili , ze tak sie nie robi i nie dadza mi gwarancji .

Wiec jak sie prawidłowo osadza brodzik?

Błagam pomózcie .

Tak właśnie powinno być. Robi się to tak, że układa się płytki na ścianach pozostawijąc rząd płytek w okolicy przylegania brodzika, po to any uhronić brodzik przed zabrudzeniem i uszkodzeniami podczas układania płytek.

Później montuje się brodzik i wykańcza płytki. Silikon jest oczywiście obowiązkowy, a jeszcze lepiej jest kupić listwy do brodzika (produkuje RAVAK) i po zasilikonowaniu spoiny pomiędzy brodzikiem i płytkami na tenże slikikon nałożony na profil przykleić wspomniane listwy, zebnrać nadmiar silikonu. Spokój na lata. Listwy są sprzedawane białe z dołączonym silikonem.

Tak na marginesie silikony RAVAKa są dobrej jakości, szczególnie transparentne.

Krzysztofh albo Ty mnie źle zrozumiałes, albo ja Ciebie nie rozumiem, a moze byc tak , ze obydwoje sie niezrozumielismy. :lol:

Tak właśnie powinno być.
:wink:

Tzn. kto ma racje oni czy ja?

Robi się to tak, że układa się płytki na ścianach pozostawijąc rząd płytek w okolicy przylegania brodzika, po to any uhronić brodzik przed zabrudzeniem i uszkodzeniami podczas układania płytek.

Później montuje się brodzik i wykańcza płytki.

Co rozumiesz pod pojeciem wykanczania płytek ? Ten ostatni pas sie wykancza czy wszystkie płytki na scianie?

Silikon jest oczywiście obowiązkowy, a jeszcze lepiej jest kupić listwy do brodzika (produkuje RAVAK) i po zasilikonowaniu spoiny pomiędzy brodzikiem i płytkami na tenże slikikon nałożony na profil przykleić wspomniane listwy, zebnrać nadmiar silikonu. Spokój na lata. Listwy są sprzedawane białe z dołączonym silikonem.

Prysznic będe miała ravaka , wiec dziękuje za podpowiedz z listwami , skorzystam .

To , że będzie silikon to rozumiem i sie zgdzam.

P.S Jeszcze raz .

Oni nie chca zostawiac , zadnego pasa na brodzik .

Chcą połozyc płytki na wszystkich scianach od góry do dołu , nawet tam gdzie ma stac brodzik oraz na podłodze. Potem wstawic brodzik , dołozyc go do sciany , na bokach brodzika dac silikon . Nie musza wykanczac płytek , bo one juz beda połozone i zafugowane.

Czy tym sposobem nie zaleje sąsiadów? Przecież w tym momencie płytki są za brodzikiem.

Ja chciałam , żeby ten dolny pasek płytek przy brodziku zostawili , potem dostawili brodzik potem połozyli ten ostatni rzad płytek . Czyli , zeby płytki dosłownie 2 milimetry nachodziły na brodzik . Zeby po kaflach lało sie do brodzika a nie za brodzik w przypadku, kiedy sylikon sie np. rozszczelni.

tym sposobem jak podajesz też może się rozszczelnić i woda będzie podciągała za brodzik, podczas montażu brodzika do wanny trzeba posmarować silikonem całą płaszczyznę brzegu brodzika i tak przykleić go do ściany, sprawdź też czy masz idealny kąt do którego będzie przylegał brodzik jeśli nie jest idealny i powstaną szpary to jedyne wyjście płytki ułożyć po zamontowaniu brodzika.

w tej sytuacji gdy trzeba będzie zdemontować brodzik to będzie ciężko. Ja miałem taką sytuację że silikon się rozszczelnił bo brodzik nie był dość stabilny tj ( był postawiony na wkładzie styropianowym który się uginał) i w wyniku tego silikon sie odspoił, miałem wtedy kupe roboty żeby ten brodzik rozmontować bo ściąga się go podnosząc do góry. oj coby było gdyby płytki byłyby zamontowane na brodziku

Krzysztofh albo Ty mnie źle zrozumiałes, albo ja Ciebie nie rozumiem, a moze byc tak , ze obydwoje sie niezrozumielismy. :lol:

Tak właśnie powinno być.
:wink:

Tzn. kto ma racje oni czy ja?

Robi się to tak, że układa się płytki na ścianach pozostawijąc rząd płytek w okolicy przylegania brodzika, po to any uhronić brodzik przed zabrudzeniem i uszkodzeniami podczas układania płytek.

Później montuje się brodzik i wykańcza płytki.

Co rozumiesz pod pojeciem wykanczania płytek ? Ten ostatni pas sie wykancza czy wszystkie płytki na scianie?

Silikon jest oczywiście obowiązkowy, a jeszcze lepiej jest kupić listwy do brodzika (produkuje RAVAK) i po zasilikonowaniu spoiny pomiędzy brodzikiem i płytkami na tenże slikikon nałożony na profil przykleić wspomniane listwy, zebnrać nadmiar silikonu. Spokój na lata. Listwy są sprzedawane białe z dołączonym silikonem.

Prysznic będe miała ravaka , wiec dziękuje za podpowiedz z listwami , skorzystam .

To , że będzie silikon to rozumiem i sie zgdzam.

P.S Jeszcze raz .

Oni nie chca zostawiac , zadnego pasa na brodzik .

Chcą połozyc płytki na wszystkich scianach od góry do dołu , nawet tam gdzie ma stac brodzik oraz na podłodze. Potem wstawic brodzik , dołozyc go do sciany , na bokach brodzika dac silikon . Nie musza wykanczac płytek , bo one juz beda połozone i zafugowane.

Czy tym sposobem nie zaleje sąsiadów? Przecież w tym momencie płytki są za brodzikiem.

Ja chciałam , żeby ten dolny pasek płytek przy brodziku zostawili , potem dostawili brodzik potem połozyli ten ostatni rzad płytek . Czyli , zeby płytki dosłownie 2 milimetry nachodziły na brodzik . Zeby po kaflach lało sie do brodzika a nie za brodzik w przypadku, kiedy sylikon sie np. rozszczelni.

To co opisałem wskazuje na Twoją koncepcję. Tak jest najlepiej. Większośc robi tak jak Ci proponują glazurnicy bo to po prostu łatwiej i mniej roboty.

Z pewnościa lepiej jest dawać "płytki na brodzik"

I jeszcze jedno.

Jak będzie brodzik gotowy łącznie z płytkami - trzeba go zasilikonować, później zamontować kabinę, a dopiero na końcu te listwy.

Ale jak się będą upierać ci Twoi robotnicy to przynajmniej dopilnuj aby dobrze zrobili silikon. Jak dołożysz ta listwę to juz podwójne zabezpieczenie, więc i tak nie powinno przeciekać.

U mnie wpierw płytki, potem dostawiony brodzik. Da się to uszczelnić tak, że nic nie cieknie (robiłem to sam, bez doświadczenia i jest ok), a jak kiedyś z jakiegoś powodu będę musiał/chciał wymienić brodzik, to nie będzie problemu z kupieniem nowego, bo każdy będzie się dało wstawić.

płytki do końca , uszelnienie pod płytkami z foli w płynie

uszelka silkonowa lub tasma rozprężna 6/15 na styk brodzik/ściana lub uszelnieniem uszelniaczem pulireatnowym

styk z góry uszelniony silikonem - ale to uszczelninie to raczej sprawa wizualna

obojetnie jak sie zrobi musza byc conajmniej 2 niezależne uszczelnienia

woda pod prysznicem leje się na ściany pod ciśnieniem więc nieważne jak ważne by było szczelne

ja teraz tez bede montowal brodzik i tez sie nad tym zastanawialem. Problemem u mnie bedzie to ze jezeli dam kafle na brodzik (a maja grubość 1cm) to wneka prysznica zmniejszy mi sie o jakies 3 cm (bo jeszcze klej) a wtedy moze nie wejsc juz kabina prysznicowa.

Poza tym miałem juz okazje wymieniac u kogos brodzik ktory byl wpuszczony pod kafle i była to fatalna zabawa.... Skonczylo sie na tym ze musialem rozciac brodzik szlifierka, zeby go wyciagnac, nie mowiac o tym ze oczywiscie brakowalo potem takich kafli zeby dopasowac.

Pozostaje jeszcze kwestia obudowy brodzika/wanny. Jak płytkami to nie ma problemu. Ja kupiłem gotowe plastykowe i po włożeniu wanny pod płytki okazały się za długie - producent i zdrowy rozsądek nakazuje najpierw płytki i doklejamy brodzik/wannę. Mój glazurnik był innego zdania... ale mniejsza o to.

Wracając do zagadnienia jak obudowa gotowa to tylko doklejamy do ułożonych płytek.