Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Składy opału a pochodzenie ekogroszku

seven

Recommended Posts

Czy skład opału powinien mieć jakiś certyfikat lub jakiś inny dowód pochodzenia węgla którym handluje ?

Pytam bo jeden ze składów mówi, że ma ekogroszek z kopalni Kazimierz-Juliusz ale nie ma na to dowodu. Tłumaczy się tym, że nie ma bezpośrednio z kopalni tylko od dilera dlatego brak u niego jakiegokolwiek certyfikatu.

Jak się można dowiedzieć skąd ma węgiel ?

Witam! Jestem pewien, że skład powinien posiadać certyfikat ( trochę znam te sprawę)na każdą dostawę groszku czy innego opału w tym gazu i oleju opałowego. Zakład Kaz-Jul. napewno taki dokument wystawia. Byc może właścicielowi składu nie chce się kserować certyfikatu? Dla potwierdzenia zwróć się mailem do Zakładu Kazimierz-Juliusz, lub jakiegoś dilera, myślę, że ten fakt potwierdzą. Tak na marginesie miałem kiedyś możliwość byc u tzw dilera handlującego miałem węglowym i oto co zobaczyłem: na uboczu pewnego miasta,w lesie, za betonowym wysokim ogrodzeniem wysypane były olbrzymie "kupy" miału, a ich sąsiedztwie potęzna kupa kamienia, który wyglądał podobnie jak miał. Na wagę wjeżdżała "wanna", a tzw fadroma z wielką łyżką nabierała i ładowała z różnych "kup" ( owe kupy to miał o różnej wartości opałowej) jak popadło nie omijając kamienia! Nie chciało się łobuzom proforma mieszać tego wszystkiego przed załadowaniem- szkoda paliwa. Stąd co dostawa inna wartość opałowa! Indywidualny klient jest bezsilny w takiej sytuacji, przecież nie będziesz kwestionowanego opału oddawał do badania, czego nie robią za darmo.Jak to jest z groszkiem z trzeciej ręki, nie wiem. Smutne to niestety!

• 3 years później...
Czy skład opału powinien mieć jakiś certyfikat lub jakiś inny dowód pochodzenia węgla którym handluje ?

Pytam bo jeden ze składów mówi, że ma ekogroszek z kopalni Kazimierz-Juliusz ale nie ma na to dowodu. Tłumaczy się tym, że nie ma bezpośrednio z kopalni tylko od dilera dlatego brak u niego jakiegokolwiek certyfikatu.

Jak się można dowiedzieć skąd ma węgiel ?

Witaj,

oczywiście każdy sprzedawca musi posiadać certyfikat jakościowy sprzedawanego węgla. Nie ma znaczenia czy kupują od dealera (z resztą nie ma innej możliwości jeżeli kupują hurtowo).

Dealer jest również zobowiązany do wysłania certyfikatu jakościowego kupującemu !!!

Nawet w przypadku węgli importowanych np. rosyjski sprzedawca musi posiadać atest ( w tym wypadku badanie przeprowadzone przez SGS lub dodatkowe badanie laboratoryjne).

Jeżeli ktoś ma wątpliwości i nie chce pokazać atestu bądź go nie ma to proszę omijać takie składy.

To w ich interesie jest pozyskać i nawet jak nie mają na chwilę obecną to do 5 dni powinni go ściągnąć.

Niestety mimo wszystko nie uchroni to przed ewentualnym węglem mieszanym.

• 1 year później...
Ekogroszek pochodzenia czeskiego wydaje się dobrym rozwiązaniem. Mam na składzie z europawegiel. Granulacja ok. Ten ekogroszek jest młodym węglem kamiennym wiec nie można ot tak zdefiniować go jako kamienny czy brunatny.

Nie polecam tego tak zwanego młodego węgla (tak naprawdę do węgiel brunatny, tylko ta nazwa trochę odstrasza). Paliłem jakiś czas i oblepił mi cały piec - musiałem to wszystko obstukać ostrym końcem młotka. Schodziło z wielkimi oporami - nigdy więcej takiego syfu. Dodam, że paliłem suchym węglem.

Nie polecam tego tak zwanego młodego węgla (tak naprawdę do węgiel brunatny, tylko ta nazwa trochę odstrasza). Paliłem jakiś czas i oblepił mi cały piec - musiałem to wszystko obstukać ostrym końcem młotka. Schodziło z wielkimi oporami - nigdy więcej takiego syfu. Dodam, że paliłem suchym węglem.

a ja cały sezon lecę na czeskim grochu i nic mi nie oblepia. fakt, że popiołu więcej, ale jak w Czechach kupuję Ledvice po nieco ponad 4 stówki za tonę workowanego i suchego opału, to i tak warto :)