dkazub 17.10.2007 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Witam, mam pytanie. Chcemy kupić działkę i wspólnie ze znajomym wybudować bliźniak. Jak najlepiej to przeprowadzić formalnie? Chodzi o to, żeby docelowo zrobić jednak podział działki pół moje, pół znajomego z wpisem do KW. Kiedy to zrobić, już przy kupnie? Jakich formalności trzeba dopełnić? Jakie dokumenty będą potrzebne? Ile to kosztuje?I jeszcze jedno pytanie: jeśli w warunkach zabudowy lub MPZP jest budowa jednorodzinna, to czy można wybudować bliźniak, czy trzeba jakiejś dodatkowej zgody? Mam nadzieję na szybką odpowiedź, z góry dziękuję.Dorota z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 17.10.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Mówiły jaskółki, że niedobre są spółki Żartuję, sam stawiam bliźniaka na podzielonej działce z moim bratem (nie-bliżniakiem ) Poniższa rada jest oparta na moich doświadczeniach, być może ktoś z wykształceniem prawniczym powie coś więcej/lepiej. Obawiam się, że przy kupnie nie będzie łatwo z podziałem - nadal będziecie mieli jedną działkę, tyle, że wspólnie posiadaną - a to nie to samo co posiadanie dwóch małych działek. Także raczej pozostaje zakup a później wystąpienie do gminy czy innego urzędu (już nie pamiętam) o podział działki i notarialne potwierdzenie tego faktu. Z tego co pamiętam ekstra koszt to ok. 1500zł. Co do warunków zabudowy to spytaj po prostu w gminie... pewnie można, ale działka po podziale musi spełniac wymogi odnośnie minimalnej wielkości działki budowlanej. Pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkazub 23.10.2007 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 W sumie to dość prosta sprawa, ale myslę, że możemy mieć kłopoty. Raczej ogłoszenia są takie, że minimalna wielkość działki do sprzedania to 1000m2, tak wynika z MPZP. Sprawadzałam w MPZP, że w interesujących nas miejscach można postawić bliżniaka. Więc działka musiała by być kupiona jako współwłasność. Z tym, że zarówno my jak i znajomy bierzemy kredyt. Co w takiej sytuacji z hipoteką? Może ktoś wie? Czy mogą być dwie hipoteki na jedną nieruchomość?Może dodam, że taki wspólny pomysł to przez to, że w okolicy Wrocławia nie stać nas na 1000m2 działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axe1719501646 28.10.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Możecie zniesć współwłasność ale jeden z was musi mieć choć fundamenty, wtedy możliwe jest odstępstwo od planu. Ustawa o Gospodarce NoeruchomościamiKredyt: jeden kredyt - jedna działkaPozwolenie na budowe wspólne przed podziałem lub dwa po podziale ale fundamety na lewo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagaj 02.11.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2007 W sumie to dość prosta sprawa, ale myslę, że możemy mieć kłopoty. Raczej ogłoszenia są takie, że minimalna wielkość działki do sprzedania to 1000m2, tak wynika z MPZP. Sprawadzałam w MPZP, że w interesujących nas miejscach można postawić bliżniaka. Więc działka musiała by być kupiona jako współwłasność. Z tym, że zarówno my jak i znajomy bierzemy kredyt. Co w takiej sytuacji z hipoteką? Może ktoś wie? Czy mogą być dwie hipoteki na jedną nieruchomość? Może dodam, że taki wspólny pomysł to przez to, że w okolicy Wrocławia nie stać nas na 1000m2 działki. Jedna działka, jeden numer KW, więc jedna hipoteka ze zgodą na wpisanie obciążenia od dwóch współwłaścicieli. Nie kieruj się średnią działek do sprzedania, a raczej udaj do Urzędu Gminy. Wypis z MPZP powinien zawierać powierzchnię minimalną nowo wydzielanych działek w odniesieniu do sposobu ich zabudowania (bliźniacza, szeregowa, jednorodzinna). Geodeta nie podzieli, gdy nie będą spełnione te normy. My kupiliśmy działkę na współwłasność ze znajomym. Jeszcze w dniu podpisania aktu notarialnego załatwiliśmy notarialne pełnomocnictwa (my podpisaliśmy znajomemu, on nam) do załatwienia wszelakich formalności związanych z pozwoleniem na budowę. Budujemy dwa jednorodzinne, więc z bliźniakiem może być inaczej. U nas, gdy domek stanie - telefon do geodety z prośbą o podział na pół i spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts