Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie wody.

Kaśka73

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My póki co nie mamy żadnego projektu. Sąsiad już ruszył z budową i podciągał wodę z wodociągu do swojej działki, tym samym przeciągnął rury z wodą przez całą szerokość naszej działki i jeszcze jednego sąsiada. Także dlanas nie zrobił żadnego bezpośredniego wyjścia.

Witam,

jestem na podobnym etapie z wodą jak Twój sąsiad,

na początku upewniłbym się, czy przyłączenie sie do rury poprowadzonej przez sąsiada jest - mimo, że najtańszym - to czy także optymalnym wyjsciem - zakładam, ze poprowadził jedną rurę. Po pierwsze przyłącze jest jego własnością i w razie gdyby on został kiedyś Kargulem, a ty Pawlakiem to może nie zostawić na tobie suchej nitki, po drugie jeżeli jeszcze nie masz to uzyskaj warunki przyłączenia wody i kanalizy w zakładzie i na ich podstawie sprawdź jaki masz przebieg przyłącza i jakie średnice rur powinny być zastosowane, na podstawie warunków możesz zlecić komuś z uprawnieniami przygotowanie projektu albo chociaż skonsultować się co do przyłączenia sie do wyboru wariantu - przyłączenie do rury sąsiada czy nowa nitka

• 3 months później...
Akcja budowa rusza na nowo. Czekam na uzgodnienia z wodociągów a po wstępnych rozmowach w wodociągach sprawa wygląda tak, że w drodze jest jedna rura do której możemy się spokojnie podpiąć. Musimy mieć zgodę sąsiada, bo to on robił wodociąg w drodze. Ile około koszty wykopu projektu i materiału?

To ja się dołącze z pytaniem. Czy rura z wodą może iść pod dzialką sąsiada jeśli ten się na coś takiego zgadza? Chodzi o to, że działkę mam tak usytuowaną, że najwygodniej byłoby pociągnąć wodę przekopując działkę sąsiada. Czy jeśli sąsiad się zgodzi to wodociągi albo ktoś inny (ZUDP) mogą mieć do tego jakieś ale?

Kogutos tyle zaplaciles za to przylacze? czy ktos Cie poinformawal ze tyle zaplacisz za 90 mb?

Realne ceny to takie co podal(a) Pati25 . Przylazce wodociagowe przerabialem we wrzesniu i mam juz wode w domu z wodomierzem i wszytskimi odbiorami i inwentaryzacja,i koszty wyniosly minimalnie powyzej tego co pisze pati25

Obecnie jestem na etapie przyłącza wodociągowego i podpowiem ci jak ja mam a ty sama wywnioskuj czy on chce dużo ;D

-projekt 350zł

-materiały około 1000zł-1600zł ale nie jestem pewny jeszcze ;)

-robocizna 1200zł

Przyłącze jest z rury 40 oraz długie na 90m !

Pozdrawiam

Tak tanio?

Ja mam 200 metrów i spodziewałem się kosztu min 20 tys zł..

Czy możecie mi polecic jakąs firmę z małopolski??

slawek

Obecnie jestem na etapie przyłącza wodociągowego i podpowiem ci jak ja mam a ty sama wywnioskuj czy on chce dużo ;D

-projekt 350zł

-robocizna 1200zł

Pozdrawiam

Tak tanio?

slawek

:o :o :o

Stary z czego ty to robisz :?: jaki masz przekrój rury ??? oraz warunki przez jakie bedzie przechodzić ten wodociąg ?? oraz jaki masz grunt??? że taką cenę napisałeś, sam tą cene tak wymyśliłeś czy już jakaś firma ta ci wyceniła ?

-projekt 350zł

-robocizna 1200zł

Pozdrawiam

Tak tanio?

slawek

:o :o :o

Stary z czego ty to robisz :?: jaki masz przekrój rury ??? oraz warunki przez jakie bedzie przechodzić ten wodociąg ?? oraz jaki masz grunt??? że taką cenę napisałeś, sam tą cene tak wymyśliłeś czy już jakaś firma ta ci wyceniła ?

Chciałbym aby było inaczej :), ale obawiam sie że 200m x 100zl/mb = 20 tys zl. Na forum wlaśnie takie kwoty padały...

PS. Czy waszym zdaniem jest szansa aby gmina finansowała rozbudowę sieci ? Wstepnie powiedzieili mi że gmina biedna i kasy brak...

Najwyzej zrezygnują z opłaty przyłaczeniowej

sl

Sławek nie najwyżej tylko pisz od razu pismo do dyrektora o umorzenie opłaty przyłączeniowej, ja tak napisałem i się udało :) Ale ile się z nimi nawalczyłem :/ ja chciałem zrobić z rury 40 bo taniej oraz żaden z właścicieli sąsiednich działek nie palił się do zrobienia przyłącza więc ja im sponsorować nie będę :evil: 40 zupełnie starczy na posiadłość a do mojej linii przyłączyć się nie będą mogli ;P Cwaniaki mysleli że za darmo będą mieli, takiego h.. A wodociągi też cwaniaki bo chcieli żebym za nich zrobił całą robotę :x Ale powiedziałem jasno ! nie to nie ja sobie zrobie studnie (bo miałem zaplanowaną, tak na ten wypadek) a "Wy" i tak musicie mi zrobić przyłącze! Dyrektor jak usłyszał że nie jestem od nich uzależniony to mnie zaprosił za tydzień ;P i wiadomo co :-D

Kogutos a dlaczego wodociągu muszą ci doprowazdić wodę? Chyba o czymś nie wiem. Jakis przepis cos... Ja mam dzialke w srodku malego miasteczka gdzie jest taki bajzel ze nie ma skad wody brac. Sasiad od sasiada a ten od innego sasiada, jak leci.

Ja też mam problem bo mam 110m w poboczu drogi i jeszcze z 20m poza nia. Koszty tez licze na 100zl od mb ale mam nadzieje ze to mniej kosztuje. A i robocizna jest o wiele drozsza od materialow, materialy to pikus.

Nie wiem skad u kolegi 1200zl za 90m. Normalnie za darmoche... :lol:

Jeżeli jest tak jak mówisz to faktycznie nie ciekawie :(

A chodzi o to że jak są wszystkie pola wokół ciebie podzielone na działki do budowy i w niedługim czasie zamierza się tam ktoś budować co za tym idzie powstać osiedle, to wodociągi i tak muszą pociągnąć tam rury by zainstalować hydrant ;) a do czego służy hydrant ??? -> PPOŻ

Oczywiście w gminie ci tego nie powiedzą bo oni czekają na takich ludzi jak My, po wszystkim jak każdy ma Oni przyjeżdżają i montują hydrant. Czyli po całej robocie :evil:

Jeżeli jest tak jak mówisz to faktycznie nie ciekawie :(

A chodzi o to że jak są wszystkie pola wokół ciebie podzielone na działki do budowy i w niedługim czasie zamierza się tam ktoś budować co za tym idzie powstać osiedle, to wodociągi i tak muszą pociągnąć tam rury by zainstalować hydrant ;) a do czego służy hydrant ??? -> PPOŻ

Oczywiście w gminie ci tego nie powiedzą bo oni czekają na takich ludzi jak My, po wszystkim jak każdy ma Oni przyjeżdżają i montują hydrant. Czyli po całej robocie :evil:

Czesc

Własciwie to zaakceptowali projekt pod warunkiem iż ja zamontuje hydrant.

PS. Czy komuś udało sie zmusic gminę na sfinansowanie lub współfinansowanie instalacji. W moim przypadku to ok 200 m

sl