MARTiiii 01.02.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 To jeszcze pociagne temat w inna strone. Czy wodociagi lub gmina maja obowiazek odkupic polozone przylacze, gdybym chcial sie tego pozbyc? Tak jak to odbywa sie w przypadku gazowni czy elektryki? Raczej gmina bedzie miala to nosie. Brak kasy itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 01.02.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 No proszę Sławek przeczytaj co napisałem wyżej To są cwaniaki !!! i niech zgadnę :? rura 110 ??? MART co do twojego pytania to nie wiem ale wiem że jak kiedyś będą u mnie kładli wodociąg to będą musieli mieć moją zgodę ponieważ nie mogą leżeć 2 rury prostopadle do siebie na jednej grodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 01.02.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A oco chodzi z tym hydrantem. To jak go postawia to już należy do wodociągów ????? Wymogi bezpieczeństwa PPOŻ Jak będzie się palić chata koło ciebie to myślisz że straż skąd będzie wode brała ??? ze studni czy z twojego kranu w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 02.02.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 A ja wlasnie bede kladl swoja rure obok rury sasiada w poboczu drogi i widze ze musze sie do niego o pozwolenie wybrac. Niestety inni sasiedzi mnie uprzedzili przed laty i sie podlaczyli do jego rury. Dla mnie wody juz nie starczylo To sie nazywa pech. Najlepiej by bylo jakby odkupowywali te rury od wlascicieli. Bo tylko balagn sie robi, a i koszty polozenia bylyby mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 02.02.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 mnie osobiście całość takiej zabawy kosztowała 15 tyś w tym: papierkologia + 23 metry rury fi110 mm + przyłącze 15 metrów fi40 mm + odbiory przez łódzki ZWiK (samo to kosztowało mnie 5 tyś, pierwotnie chcieli 6,5 tyś złożyłem reklamacje i łaskawie obcięli 1,5 tyś) Ciekawe, chyba że załatwiałeś w weekendy u mnie to trwało 3 miechy, oczywiście nie jak bym siedział i czekał na Ich telefon to pewnie bym czekał ze 6 miechów, ale rok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 03.02.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 czyli co raport oddziaływania na środowisko załatwiłeś w 3 miesiące ?? oddziaływania na środowisko ??? teraz nie zakumałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 04.02.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Naprawdę nie rozumiem co niektórzy piszą na tym forum Jak pisałem wcześniej, dzisiaj powtarzam ! Rozmawiałem na temat przyłącza z DRUGĄ firmą która trudni się przyłączeniami. Spytali się ile przyłącza, jaka rura i odpowiedzieli 40 zł za metr z Materiałem! Troszkę więcej jak moja ale pytałem z ciekawości po tym co ludzie piszą więc skąd wy macie te 100zł ??? czy ta wasza kwota zawiera materiał ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.02.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 Normalnie to u Ciebie za darmo robią te firmy w bielsku najtańsza firma jak do tej pory która znalazłem bierze 80zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 05.02.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Ale z materiałem ??? mam pomysł jak już u mnie zrobią to się zapytam czy za powiedzmy 60zł pojechali by w inne miejsce jak Mazowsze ale to dopiero po zrobieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 05.02.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Nie wiem z skąd macie takie wysokie ceny.Niecały rok temu robiłem przyłącze 230 m. pod Krakowem. Nie dość, ze gmina nic nie dopłaciła, to jeszcze zażądali żebym na swój koszt założył rury 65 mimo ze do mojego domu wystarczyłaby by 40stka (Pod tym warunkiem dostałem zgodę na przyłącz). Przybliżone koszty, jakie poniosłem to:ok 4 tys. materiały: rury, zawory, studzienka (byłoby z 2 tys. taniej, gdyby była cieńsza rura)ok 3 tys. koparka (rów musiał być głęboki na dwa metry)1200 robocizna hydraulika, który to wszystko łączyłRazem ok 8 tys., co daje poniżej 40 zł za metr.No i do tego dochodzą jeszcze koszty planów i inwentaryzacji geodety (razem ok 500 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 05.02.2008 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Ale różne ceny, co miasto to inna cena, materiał + robocizna od 40-100pln/za metr i projekt od 350 w zwyż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.02.2008 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Nie wiem z skąd macie takie wysokie ceny. Niecały rok temu robiłem przyłącze 230 m. pod Krakowem. Nie dość, ze gmina nic nie dopłaciła, to jeszcze zażądali żebym na swój koszt założył rury 65 mimo ze do mojego domu wystarczyłaby by 40stka (Pod tym warunkiem dostałem zgodę na przyłącz). Przybliżone koszty, jakie poniosłem to: ok 4 tys. materiały: rury, zawory, studzienka (byłoby z 2 tys. taniej, gdyby była cieńsza rura) ok 3 tys. koparka (rów musiał być głęboki na dwa metry) 1200 robocizna hydraulika, który to wszystko łączył Razem ok 8 tys., co daje poniżej 40 zł za metr. No i do tego dochodzą jeszcze koszty planów i inwentaryzacji geodety (razem ok 500 zł) Powiedz mi czy ty sam wykonywałeś to przyłącze? Tzn. czy sam osobno wziąłeś koparkę do wykopania rowu pod rurę i osobno hydraulika który Ci to wszystko podłączył? Sam od jakiegoś czasu myślę tak zrobić wynająć koparkę i nawet powiem szczerze hydraulik w tym przypadku nawet by nie był potrzebny. Ułożyć rurę w wykopie mogę przecież sam, wcinkę oraz badanie szczelności i tak przecież robią wodociągi i taki hydraulik to raczej roboty w takim przyłączy nie ma. Jedynie co trzeba jeszcze zrobić to podejście pod wodomierza, ale to tez nie jest żadna filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kogutos 05.02.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Nie wiem z skąd macie takie wysokie ceny. Niecały rok temu robiłem przyłącze 230 m. pod Krakowem. Nie dość, ze gmina nic nie dopłaciła, to jeszcze zażądali żebym na swój koszt założył rury 65 mimo ze do mojego domu wystarczyłaby by 40stka (Pod tym warunkiem dostałem zgodę na przyłącz). Przybliżone koszty, jakie poniosłem to: ok 4 tys. materiały: rury, zawory, studzienka (byłoby z 2 tys. taniej, gdyby była cieńsza rura) ok 3 tys. koparka (rów musiał być głęboki na dwa metry) 1200 robocizna hydraulika, który to wszystko łączył Razem ok 8 tys., co daje poniżej 40 zł za metr. No i do tego dochodzą jeszcze koszty planów i inwentaryzacji geodety (razem ok 500 zł) No wreszcie ktoś z mojej planety a już myślałem że mam ogromnego farta z hydraulikami ;-D że tak mało biorą u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haynauer 05.02.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 przyłącze jest jego własnością i w razie gdyby on został kiedyś Kargulem, a ty Pawlakiem to może nie zostawić na tobie suchej nitki, w tym przypadku, to chyba... zostawi suchą nitkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 05.02.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Dziś spotkałem pracowników wodociągów i spytałem się ile oni by wzięli za zrobienie przyłącza u mnie po godzinach pracy i po wstępnych rozmowach ustaliliśmy cenę na 60zł za metr. Wszystkie formalności oni załatwią. Wiec uważam że to jest to dobra cena. Jak dobrze pójdzie w sobotę zaczną u mnie prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xzbyszek 06.02.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Powiedz mi czy ty sam wykonywałeś to przyłącze? Tzn. czy sam osobno wziąłeś koparkę do wykopania rowu pod rurę i osobno hydraulika który Ci to wszystko podłączył? Sam od jakiegoś czasu myślę tak zrobić wynająć koparkę i nawet powiem szczerze hydraulik w tym przypadku nawet by nie był potrzebny. Ułożyć rurę w wykopie mogę przecież sam, wcinkę oraz badanie szczelności i tak przecież robią wodociągi i taki hydraulik to raczej roboty w takim przyłączy nie ma. Jedynie co trzeba jeszcze zrobić to podejście pod wodomierza, ale to tez nie jest żadna filozofia. Tak właśnie robiłem, i wbrew pozorom to hydraulik był jednak potrzebny i miał dosyć dużo roboty (zajęło mu to dwa dni). Dodam jeszcze dla innych, ze miałem o tyle łatwiej, ze nie musiałem się przebijać przez żadną drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 06.02.2008 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Ja też mam drogę gruntową, więc wychodzi taniej,praca koparki w moim rejonie to 100zł za godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 06.02.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Dziś spotkałem pracowników wodociągów i spytałem się ile oni by wzięli za zrobienie przyłącza u mnie po godzinach pracy i po wstępnych rozmowach ustaliliśmy cenę na 60zł za metr. Wszystkie formalności oni załatwią. Wiec uważam że to jest to dobra cena. Jak dobrze pójdzie w sobotę zaczną u mnie prace. Tylko miej na uwadze to ze jesli oni przylaczac cie beda do rury ktora lezy w drodze gminnej / miejskiej czy innej ktora nie jest twoja wlasnoscia to zrobia to nielegalnie, zeby wykonac takie roboty wystepuje sie do gminy/ dzielnicy o zgode na zajecie pasa drogowego i wbrew pozorom nie dotyczny to tylko miejskich ulic z asfaltem ale rowniez zwyklych nieutwardzonych drog. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 06.02.2008 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 Hej, moja droga jest po prostu moja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula_mario 07.02.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Podciągam temat! Mam podobny problem. Rok temu dostałem zapewnienie Wodociągów (na piśmie), że istniej możliwość podciągnięcia wody oraz kanalizacji do mojej działki. Teraz miasto twierdzi, że nie ma pieniędzy. Pani Inżynier stwierdziła, że mogę zakupić materiał na własną rękę i Wodociągi "gratis" położą wodę. Natomiast kanalizacja "chyba" jest niemożliwa z powodu obniżonego terenu. Proponują założenie szamba Moje pytanie dlaczego ja mam pokrywać koszty rozbudowy wodociągu? Sprawa dotyczy ok. 150 m. Dodam, że droga jest gminna, istnieje plan zagospodarowania i rzecz jasna mam na piśmie orzeczenie wodociągów. Może ktoś poradzi co zrobić, jak się do tego zabrać? Na koniec najśmieszniejsze """mam po położeniu wody zrzec się na rzecz miasta""" mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts