torell 17.10.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Witam,Jako, że jestem tutaj nowy, pragnę się przede wszystkim przywitać z całą społecznością forum i od razu proszę poradę. Mianowicie, chcę kupić działkę pod budowę domu.Ma ona powierzchnię 18 arów, (~48 x 36 m) i jest jedną z pięciu działek wydzielonych z większej powierzchni. Właściciel twierdzi, że na działce można się spokojnie budować. Przez działkę przebiega wodociąg, natomiast w sąsiadującej działce jest prąd, gaz oraz telefon. Znajduje się ona przy drodze głównej. Byłem w urzędzie gminy i dowiedziałem się że cała działka w całości (czyli te 5 z których ta jedna została wydzielona) to działka budowlana przeznaczona pod zabudowę siedliskową. Więc zapytałem, czy będę mógł na niej zbudować dom, na to uzyskałem odpowiedź, że nie ma problemu, tylko musi stać min. 30 metrów od drogi głównej. Cena to 35.000.Znajduje się ona około 20 km od Lublina, ale to chyba najmniej istotne. Moje pytanie, co sprawdzić oprócz księgi wieczystej, czy warto za taką cenę i czy faktycznie przeznaczenie pod zabudowę siedliskową nie stwarza problemów?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
citizen 18.10.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Odnośnie ceny to chyba nie liczysz na poważnie, że ktoś Ci odpowie czy warto czy nie Co do pozostałych wątpliwości to ja spisałbym umowę przedwstępną u notariusza (wzory są w internecie) z obwarowaniem, że umowa przyrzeczona zostanie podpisana po otrzymaniu przez kupującego (Ciebie) WZ na budowę tego co tam sobie umyśliłeś. Podpisujesz ze sprzedającym taką umowę, zostawiasz mu zadatek, piszesz do urzędu o warunki zabudowy i : a) dostajesz warunki - wpłacasz sprzedającemu resztę kasy i jesteś właścicielem działki, ..., budujecie dom, rodzą się dzieci, dorastają, dzieci mają dzieci a Wy wnuki, żyjecie długo i szczęśliwie b) nie dostajesz warunków zabudowy - umowa przedwstępna traci ważność, sprzedający zwraca Ci zadatek, ..., znajdujesz lepszą działkę, budujecie dom, rodzą się dzieci, dorastają, dzieci mają dzieci a Wy wnuki, żyjecie długo i szczęśliwie Jakoś tak to sie może potoczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.10.2007 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Generalnie sprawdzasz 2 rzeczy :- czy nie ma wad prawnych ( KW - czy sprawy własnościowe są czyste, obciążenie działki służebnością, kredytem, etc. ), czy w planach nie będzie w pobliżu np. wysypiska śmieci, stan prawny drogi dojazdowej,- wady fizyczne : lokalizacja, wody gruntowe, uciążliwe sąsiedztwo ( hałas, zapachy, etc. ), usytuowanie stron świata, dojazd ( szerokość drogi ), jakiego rodzaju grunt, etc.To z grubsza tyle.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadorka 20.10.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Jeżeli działka którą chcesz kupić znajduje się przy drodzę głównej to czy zmieśc i się na niej dom przy uwzględnieniu wymogu 30m odległości, nalepiej będzie chyba wystąpić o WZ i dopiero wtedy się decydować na zakup , o wz może wystąpić każdy, nie tylko właściciel działki.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts