Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa na ziemi rolnej-kiedy możliwa?

Gagata

Recommended Posts

Było juz sporo na te temat i chyba wszystko (??) przeczytałam.

Ale opisze swoją sytuację - jestem rolnikiem i posiadam gospodarstwo przekraczające wielkością srednią w gminie.

Czy faktycznie moge wybudowac się GDZIEKOLWIEK chcę , tzn czy działka nie musi dodatkowo spełniać warunków dobrego sąsiadztwa, lub leżec przy drodze lub byc uzbrojona...itp? Najciekawsze dla mnie działki są położone w lesie, pod lasem, BEZ SĄSIEDZTWA i oczywiście BEZ UZBROJENIA (chodzi o energetykę jak wiadomo). Ale energetyka to rzecz do załatwienia (mniejszym lub wiekszym, raczej nie licze na MNIEJSZY :wink:, kosztem).

Chodzi o to, że jesli moge budowac sie na ziemi rolnej (spełniając powyższe warunki) to chyba nie ma sensu KUPOWAĆ DZIAŁKI BUDOWLANEJ??

Dodam że na moim areale :o juz jedno siedlisko jest - ale to chyba nie ma znaczenia...??

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możesz wybudować na każdym "kawałku" ziemi bedącym częścią gospodarstwa rolnego (srednia) w danej gminie.

Nie ma warunku "dobrego sąsiedstwa".

Musi byc dojazd do działki nawet na zasadzie "służebnej" lub "polnej" drogi.

Musisz mieć "promesę" (umowę, zapewnienie) dostawy "mediów", oraz czesto umowe na usuwanie nieczystości.

Praktycznie rzecz biorac potrzebujesz umowę z ZE, a wodę mozesz mieć z własnego ujecia. To samo dotyczy kanalizacji (szambo, POŚ, BOŚ).

Jeśli ziemia jest wyższej niż IV klasa może potrzebne być odrolnienie kawałka pod zabudowe, ale to formalność.

Pozdrawiam

sSiwy12 - witam Dolnoslązaka :D

Dziekuję bardzo za odpowiedź! Widziałam juz wczesniej Twoje posty w tym temacie - znasz się na rzeczy - to zawodowo czy prywatnie? - 8)

Ja znam sie na tyle na ile sama przeszłam a przeszłam sporo :roll:

I wszystko OK, ale - jesli chciałabym się budować gdzieś w okolicy i w tym celu kupic działkę bo żadna z posiadanych przez mnie się nie nadaje na te cel, to w moim przypadku nie ma sensu(koszty) kupowanie działki budowalnej... Tzn kupuję piekną działke rolną, staje sie ona wtedy częścią mojego gospodarstwa i mogę na niej budować?

Ale rozumiem, że MUSI znjadowac sie w tej samej gminie??

Z tego co sie orientuje Energetyka chetnie da promesę podciągnięcia łączy (nowy odbiorca!) to tylko kwestia kosztów założenia..(odległośc od łaczy istniejących)

Dojazd byc musi, to jasne :D ale dobrze, że, jak mówisz, wystarcza polna droga, czy służebnośc na gr.rolnym np. bo bałam się że będą wymagać PRAWDZIWEJ DROGI :wink:

Witam i aż sie zaczerwieniłem - dowód :oops: :oops:

Budowa zagrodowa, tylko tam gdzie wymagany areał.

Niestety moja "wiedza" w tym zakresie nabyta z konieczności - też bedę budował "zagrodę", ale jest to pierwszy taki przypadek w tej gminie, wiec "przecieram szlaki" - może jest mi łatwiej niz innym, bo "umiem" czytać przepisy.

Cos mi sie wydaje,ze jak zakończę tą inwestycje, to moja wiedza bedzie znacznie bogatsza także w innych tematach - w tym w budowlanych (to już "ćwiczę".

Pozdrawiam i powodzenia.

:D :D :D

No ale jeszcze raz zapytam - jeśli powiekszę moje gospodarstwo TERAZ o nową działkę(ziemię) i na niej będę chciała budować to będzie to OK? Bo, jak wspomnialam , działki które teraz posiadam nie odpowiadają mi jako miejsce postawienia domu...musiałabym kupic cos specjalnie w tym celu a są w gminie na pewno fajne działki ze statusem rolnym, idealn (pieknie położone) pod budowę.

Własnie sama tez zdobywam na własnym przykłądzie wiedzę, może by potem jakieś doradztwo (oczywiście płatne 8) :D ) załozyć??

No ale jeszcze raz zapytam - jeśli powiekszę moje gospodarstwo TERAZ o nową działkę(ziemię) i na niej będę chciała budować to będzie to OK? Bo, jak wspomnialam , działki które teraz posiadam nie odpowiadają mi jako miejsce postawienia domu...musiałabym kupic cos specjalnie w tym celu a są w gminie na pewno fajne działki ze statusem rolnym, idealn (pieknie położone) pod budowę.

Ale chyba taka działka powinna mieć jeszcze możliwość budowy siedliska.

W miejscowości gdzie my mamy grunt wszystkie rolne są rolnymi bez możliwości zabudowy siedliskowej...oznaczone jako RP1...

Chyba dlatego, że wówczas będą tereny przeznaczone pod budownictwo.

U nas tak własnie jest, że mając ziemię rolną bez możliwości zabudowy zagrodowej nigdzie nie można się budować...i to jest grunt oznaczony symbolem RP1, na RP3 można budować siedlisko.

My musimy czekać na zmianę MPZP, niestety...

sSiwy12 czyli jesli jest MPZP to ja jako obszarnik :D z wielkością gospodarstwa powyżej średniej w gminie nie mogę juz budować się gdzie chcę? (..tzn na MOIM) Czy to więc oznacza że muszę sie spieszyć dopóki nie ustanowią MPZP??

Przepraszam - przeoczyłem.

Tak dokładnie nie wiem. Różnie to bywa w różnych gminach. Jedno jest pewne że jeśli jest MPZP, to nie potrzeba średniej, tylko "bycie" rolnikiem z wiecej niż 1 ha i budować sie na działkach objetych w planie jako zabudowa zagrodowa. No, ale. Nie wszystkie MPZP maja taki zapis. Nie wszystkie "grunty" są objete planem. Moze wynikać z tego, że na gruntach nie objetych planem (czesto tak jest) można nadal budować jako "obszarnik". Z zycia wiem, że praktyka w tym zakresie jest różna.

Pozdrawiam

Ps. Jesli jest taka mozliwość Wystap o WZ. Nigdy nic nie wiadomo.

• 3 weeks później...

No i wszystko sie zgadz:- jak jest MPZP - obowiązuja jego zapisy (jedynie mozna sie łudzić że NASTEPNY MPZP dla danego terenu, za 10 lat lub bywa, że w specjalnych okoliczościach mniej, orzecze inaczej, ale to jest patykiem po wodzie pisane; piszę o tym, bo jedna pani u nas chce sprzedac działki rolne z zapisem zakaz zabudowy kubaturowej w cenie prawie budowalnych i twierdzi że JEST MOZLIWOŚĆ zabudowy zagrodowej.... gdy zapytałam o to w gminie pan powiedział co powyżej - może... za ileś lat..jak zmienią plan...). Jak nie ma MPZP mogę budować z gospodarstwem powyżej średniej w gminie, EWENTUALNIE w gminach sąsiadujących.

I tyle.

Ale teraz nowy problem - jesli juz jedno gospodarstwo posiadam, tzn mieszkam w nim obecnie (klasyczna zabudowa zagrodowa dom, obora, stodoła w kształcie "c"), kupione od poprzedniego własciciela grunty rolne w tym działka z budynkami oznaczona - grunty rolne zabudowane B-PsIV. Czy moge wystepowc o budowę zagrodową gdzie indziej w tej samej gminie (drugą w tym samym gospodarstwie?) bez MPZP lub o budowe na terenie oznaczonym w MPZP jako zab.zagrodowa (z warnkiem 1 ha)? Gdybym np. chiała budować dla córki?

Gagata - Ty to potrafisz zmusić do myślenia :lol:

Może na poczatek obowiazujaca definicja:

zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych,

Literalnie rzecz biorąc, to nigdzie nie jest napisane, że 'jeden"(np. w definicji "zabudowy jednorodzinnej taki zapis itnieje) - co wiecej (ale to tylko moje zdanie) ustawodawca użył liczby mnogiej (podkreślenia).

Nawet gdyby to było tylko moje zdanie, to zawsze jest wyjście "sprawdajace" - wystapić o WZ, bo tylko tak można "przetestować" gmine.

Pozdrawiam

Czołem sSiwy12 :D

No wiesz- lepiej wiedziec niz nie wiedzieć (choć ponoć nie zawsze.. :wink: ) ale przynajmniej ja tak uważam... 8)

No własnie, tak ja piszesz - tez sie nie spotkałam z takim "zawężeniem" czy "sprecyzowaniem" ..a znając polskie prawo pełne dziwnych luk... jeszcze spróbuję zgłębic temat. na razie nie wystapie o WZ bo nie mam na myśli konkretnej działki :-?

Tak na marginesie. W watku "oskarowskim" ktoś napisał (dość dawno temu), że otrzymał WZ na zabudowę zagrodową na 2 (dwie) sztuki budynków mieszkalnych. Przeszukaj może ten watek :lol: Może znajdziesz autora.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
witam, prosze o pomoc, ma dzilke rolno lesna 1,2 ha w planie jest zapisana funkcja rolna .inne dopuszcalne przeznaczeni zabudowa zagrodowa wraz z infrastruktura tech. srednia wielkosc gospodartwa w gminie 9ha.najbardziej chodzi mi o prad. mam juz wydane warunki przylaczenia, ale po otrzymaniu umowy dopatrzyli sie ze mam dostarczyc pozwolenie na budowe.(ktorego nie dostane)slyszalem ze jesli bym wydzierzawil 8 ha to oglbym dostac pozwolenie.pomozcie.prosze