KLAWIK 04.12.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Jeśli osiągniesz średnią gospodarstwa w gminie - WZ powinieneś dostać.tylko czy moge wydzierzawic, np.na 3 lats\?czy musze kupic dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 04.12.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dzierżawiąc na 3 lata (lepiej byłoby na rok, albo może określ termin końca dzierżawy na miesiąc po uzyskaniu pozwolenia na budowę ) sugerujesz, że to co robisz to fikcja, a nie gospodarstwo. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań, żebyś "dodzierżawił brakujące hektary". Chyba, ze gmina bedzie chciała wykorzystań niuanse zapisów ustawowych. Gospodarstwo to bowiem nie tylko areał, ale zorganizowana, pewna całość gospodarcza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLAWIK 04.12.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Dzierżawiąc na 3 lata (lepiej byłoby na rok, albo może określ termin końca dzierżawy na miesiąc po uzyskaniu pozwolenia na budowę ) sugerujesz, że to co robisz to fikcja, a nie gospodarstwo. Teoretycznie nie ma przeciwwskazań, żebyś "dodzierżawił brakujące hektary". Chyba, ze gmina bedzie chciała wykorzystań niuanse zapisów ustawowych. Gospodarstwo to bowiem nie tylko areał, ale zorganizowana, pewna całość gospodarcza... dzieki.sprobuje uderzyc moze sie uda.dzieki.sa jescze porzadni ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 04.12.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Jeszcze jedno: dopiero teraz zauważyłem (przepraszam, czasami działam w pośpiechu), że działka leży na terenie, na który obowiązuje MPZP. To nieco zmienia sytuację. Wykładni, co możesz robić (czy w ogóle możliwa jest budowa, musisz szukać w planie, w zapisach dla Twojej części gruntów).Jeśli będzie wprost zapisane, że zakazuje się wszelkiej zabudowy, to nic nie zbudujesz, niezależnie od posiadanego areału. Jeśli dopuszczalne będzie budownictwo zagrodowe bez dalszych obostrzeń, to 1,2 ha Ci wystarczy, jeśli będzie wymóg osiągnięcia powierzchni średniego gospodarstwa - musisz zrobić to, o czym piszesz.Moje rady dotyczyły sytuacji, gdy nie ma w ogóle planu i występujesz o WZ.Las. Tam, gdzie jest to zapisane w ewidencji gruntów (sprawdż, gdzie masz las na wyrysie z ewidencji albo na mapie w starostwie) raczej nic nie zbudujesz (zabiegi w Lasach Państwowych o to mogą być bardzo długie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLAWIK 04.12.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Chyba dlatego, że wówczas będą tereny przeznaczone pod budownictwo. U nas tak własnie jest, że mając ziemię rolną bez możliwości zabudowy zagrodowej nigdzie nie można się budować...i to jest grunt oznaczony symbolem RP1, na RP3 można budować siedlisko. My musimy czekać na zmianę MPZP, niestety... a jesli jest w oznaczeniu R01-1, TO O CO CHODZI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLAWIK 04.12.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Jeszcze jedno: dopiero teraz zauważyłem (przepraszam, czasami działam w pośpiechu), że działka leży na terenie, na który obowiązuje MPZP. To nieco zmienia sytuację. Wykładni, co możesz robić (czy w ogóle możliwa jest budowa, musisz szukać w planie, w zapisach dla Twojej części gruntów). Jeśli będzie wprost zapisane, że zakazuje się wszelkiej zabudowy, to nic nie zbudujesz, niezależnie od posiadanego areału. Jeśli dopuszczalne będzie budownictwo zagrodowe bez dalszych obostrzeń, to 1,2 ha Ci wystarczy, jeśli będzie wymóg osiągnięcia powierzchni średniego gospodarstwa - musisz zrobić to, o czym piszesz. Moje rady dotyczyły sytuacji, gdy nie ma w ogóle planu i występujesz o WZ. Las. Tam, gdzie jest to zapisane w ewidencji gruntów (sprawdż, gdzie masz las na wyrysie z ewidencji albo na mapie w starostwie) raczej nic nie zbudujesz (zabiegi w Lasach Państwowych o to mogą być bardzo długie). w wypisie w pkt.1 jest tak przeznaczenie terenu:R.teren rolniczy. 1.inne dopuszczalne przeznaczenie terenu .zabudowa zagrodowa wraz z infrastr. zasady lokowania zabudowy zagrodowej okreslone sa odrebnymi przepisami. ale gdzie to mam znalesc? jak urzednik w gminie jest niechetny do rozmowy.gdzie mam szukac.dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLAWIK 04.12.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Jeszcze jedno: dopiero teraz zauważyłem (przepraszam, czasami działam w pośpiechu), że działka leży na terenie, na który obowiązuje MPZP. To nieco zmienia sytuację. Wykładni, co możesz robić (czy w ogóle możliwa jest budowa, musisz szukać w planie, w zapisach dla Twojej części gruntów). Jeśli będzie wprost zapisane, że zakazuje się wszelkiej zabudowy, to nic nie zbudujesz, niezależnie od posiadanego areału. Jeśli dopuszczalne będzie budownictwo zagrodowe bez dalszych obostrzeń, to 1,2 ha Ci wystarczy, jeśli będzie wymóg osiągnięcia powierzchni średniego gospodarstwa - musisz zrobić to, o czym piszesz. Moje rady dotyczyły sytuacji, gdy nie ma w ogóle planu i występujesz o WZ. Las. Tam, gdzie jest to zapisane w ewidencji gruntów (sprawdż, gdzie masz las na wyrysie z ewidencji albo na mapie w starostwie) raczej nic nie zbudujesz (zabiegi w Lasach Państwowych o to mogą być bardzo długie). w wypisie w pkt.1 jest tak przeznaczenie terenu:R.teren rolniczy. 1.inne dopuszczalne przeznaczenie terenu .zabudowa zagrodowa wraz z infrastr. zasady lokowania zabudowy zagrodowej okreslone sa odrebnymi przepisami. ale gdzie to mam znalesc? jak urzednik w gminie jest niechetny do rozmowy.gdzie mam szukac.dziekip.s dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLAWIK 04.12.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Było juz sporo na te temat i chyba wszystko (??) przeczytałam. Ale opisze swoją sytuację - jestem rolnikiem i posiadam gospodarstwo przekraczające wielkością srednią w gminie. Czy faktycznie moge wybudowac się GDZIEKOLWIEK chcę , tzn czy działka nie musi dodatkowo spełniać warunków dobrego sąsiadztwa, lub leżec przy drodze lub byc uzbrojona...itp? Najciekawsze dla mnie działki są położone w lesie, pod lasem, BEZ SĄSIEDZTWA i oczywiście BEZ UZBROJENIA (chodzi o energetykę jak wiadomo). Ale energetyka to rzecz do załatwienia (mniejszym lub wiekszym, raczej nie licze na MNIEJSZY , kosztem). Chodzi o to, że jesli moge budowac sie na ziemi rolnej (spełniając powyższe warunki) to chyba nie ma sensu KUPOWAĆ DZIAŁKI BUDOWLANEJ?? Dodam że na moim areale juz jedno siedlisko jest - ale to chyba nie ma znaczenia...?? energetyka- zapewne beda zadac pozwolenie na budowe, ma taki teraz przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_kozak 07.12.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2007 ......najbardziej chodzi mi o prad. mam juz wydane warunki przylaczenia, ale po otrzymaniu umowy dopatrzyli sie ze mam dostarczyc pozwolenie na budowe.(ktorego nie dostane)........... Juz pisalem Ci na tym forum, ze mamy podobna sytuacje Co do pradu ... ja tez dostalem umowe do podpisania z energetyki.. we wniosku napisalem "plac budowy" .... moze wybierz sie na rozmowe .. i powiedz, ze na razie szykujesz plac do budowy .. robisz ogordzenie ... i potrzebny Ci jest prad .. a o pozwolenie bedziesz sie staral w nast. roku. Teraz kazdy liczy kase i kazdy klient jest na wage zlota ... ja musze na wlasny koszt ciagnac kabel na moja dzialke, sam zakladac skrzynki ... energetyka tylko sprawdza wykonana prace, podpisuje umowe i czeka na miesieczny abonament. pozdrawiam, S.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.12.2007 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 Formalnie to tzw prąd budowlany służy do zorganizowania zaplecza budowy do czego można przystąpić najwcześniej po uprawomocnieniu sie pozwolenia na budowę. Do uzyskania pozwolenia na budowę czy warunków zabudowy wystarczy samo zapewnienie dostawcy o przyłączeniu do sieci a samo przyłaczenie może nastąpić dużo później. A skoro jestem w tym wątku to też mam pytanie zwiazane z zagrodą. Mam takiego pomysła aby zamiast małej działeczki kupić kawał ziemi powyżej tej średniej krajowej. Następnie po wybudowaniu sie chciałbym nadmiar ziemi odsprzedać kolejnemu budującemu (rodzina). on po wybudowaniu zrobiłby to samo na rzecz następnego członka rodziny, który resztę też by mógł sprzedać. Tym sposobem pozostawilibyśmy sobie po kawałeczku ziemi, która wyszła by ostatecznie bardzo tanio. Moje pytanie to czy gmina potem zgodzi sie na podział działki?.Czy lepiej odrazu podzielić pole i potem odsprzedać trzy zbędne działki. I tu też pytanie czy wójt zgodzi się na wydzielenie z pola 4 małych działek. I wogóle to czym sie kieruje wójt przy akceptacji projektu podziałów działek gdy nie ma MPZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLAWIK 10.12.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 witam, mam pewne informacje odnosnie zagrody, jesli jest MPZP to to mozna dokonac podzialu ziemi bez pozwolenia jest to okreslone w planie ile miniumum ma miec dzialka, a jesli nie ma MPZP to musi byc conajmniej srednia w gminie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KoBu 08.01.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 witam szanownych forumowiczów!Chciałbym się podzielić z Wami z opewną zagwozdką, otóż:- jest MPZP (aktualny) z 1997 roku- z wypisu/wyrysu wynika, że jest oznaczenie "RP". W wyjaśnieniu oznaczenia z uchwały Rady jest tak: cytuję " teren upraw polowych, ogrodniczych. Możliwa jest lokalizacja obiektów służących bezpośrednio do produkcji rolnej"1. Czy mogę się budować, czyli wystąpić o pozwolenie i wybudować dom?2. czy "lokalizacja obiektow służących bezspośrednio do produkcji rolnej" oznacza, że mogę wybudować dom plus jakieś zabudowanie (budynek gospodarczy) i uprawiać np. pożeczki lub inną uprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekWoj 17.01.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Mam wątpliwości co do aktualności planu z 1997r ?Według moich informacji wygasły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 16.03.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 A można wiedzieć po co wam ten 1 ha ziemi? Przecież żeby być rolnikiem to nie trzeba mieć żadnego hektara wystarczy numer ewidencyjny. Przecież producentem rolnym jest gospodarz który ma 1 krowę albo dopiero zamierza ją mieć. A przy pozwoleniach na budowę na działkach zagrodowych wymagany jest tylko nr ewidencyjny armir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.03.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 A można wiedzieć po co wam ten 1 ha ziemi? Przecież żeby być rolnikiem to nie trzeba mieć żadnego hektara wystarczy numer ewidencyjny. Przecież producentem rolnym jest gospodarz który ma 1 krowę albo dopiero zamierza ją mieć. A przy pozwoleniach na budowę na działkach zagrodowych wymagany jest tylko nr ewidencyjny armir. Ten zapis powyżej 1ha wynika z przepisów, które mają zastosowanie przy zabudowie zagrodowej, min: W Ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego: Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 2) "gospodarstwie rolnym" - należy przez to rozumieć gospodarstwo rolne w rozumieniu Kodeksu cywilnego o obszarze nie mniejszym niż 1 ha użytków rolnych; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simlelito 16.03.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam! Jeżeli ma ktoś podobne doświadczenia, to bardzo prosze o pomoc. Mój mąż jest rolnikiem i właścicielem 50ha gruntów rolnych w gminie, gdzie chcielibyśy się wybudować. Mieszkamy w gminie sąsiedniej u rodziców. Posiadamy działkę rolna o powierzchni 2,10ha położoną na końcu wioski przy drodze publicznej. chcielibyśmy tam wybudować dom jako zabudowa zagrodowa. w pobliżu ( po drugiej stronie drogi ) jest nowo wybudowany domek jednorodzinny a obok blok mieszkalny 1 piętrowy. Nie ma problemu dostępem do mediów. dla naszej działki nie ma MPZP. Dzisiaj Pani z Urzędu Gminy ( dodam że pracuje tam od niedawna) oznajmiła mi, ze zabudowa zagrodowa nie jest mozliwa na tej działce, gdyż jest ona położona na końcu wioski i nie ma dla niej MPZP a poza tym znajduje się poza obrębem. Czy to oznacza, że budowa domu jest tam niemożliwa??? Z tego co się dowiadywałam wcześniej, to spełniamy wszystkie warunki. Czy urzędniczka ma rację?? z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.03.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Spełniacie wszelkie możliwe i wszystkie przepisy dotyczące zabudowy zagrodowej.Nie pytajcie w gminie, bo to nic nie da, tylko wystapcie o WZ.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simlelito 17.03.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Będziemy występowac o WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi24 21.03.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 WITAM jestem tutaj pierwszy raz mam pytanko i prośba o pomoc Mam możliwość dostania działki od mojego wuja tyle ze jest to łąka i o po powierzchni Nieprzekraczającej 1 h. Gmina jest na etapie kończenia własnych działek budowlanych Znajdujących się przy tej łące. Byłem w gminie, gdy dowiedziałem się ze robią tam działki Budowlane i zacząłem biegać kolo tego, aby się do łonczyc i wytyczyć własna działkę na tej owej łące jak będą ciągnąc przyłącza. Problem stawiają taki ze za puzno, gdy by to było w wcześniej to dałoby rade, jak oni zaczynali to przekwalifikować. To ja a siedlisko da radę to oni ze wuja musi mieć min 15 h a nie ma. I skończyło się tak ze trzeba czekać min 2 lata, aby przekwalifikować ziemię. Dodam ze łąka znajduje za linia zabudowy tej gminy jakoś tak pokazywał mi mapkę jakieś Szare pola kreskowane tyle ze nie był to tak wielki problem jak te warunki siedliska. Przedstawiłem sprawce jak umiałem. Proszę o pomoc i jakieś porady dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr michalak 18.11.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 pomocy!!!! chodzi o budynek zagrodowy,spełniam te kryteria odnośnie wielkości gospodarstwa- mam działkę rolną ale w obrębie miasta-niema tam planu zagospodarowania- mam już decyzję o warunkach zabudowy-umowę z energetyką, śmieciami, szambem, mam notarialną umowę na służebność przejazdu i przechodu przez działkę oddzielającą mnie od drogi gminnej i ....dalej klops - urzędnik z miasta który zajmuje się drogami nie chce uzgodnić zjazdu-twierdzi ,że droga gminna/a właściwie dwie drogi które się tam krzyżują/ nie spełniają kryteriów o drogach publicznych,-a są to naprawde przyzwoite drogi którymi jeżdżę samochodem osobowym- do najbliższego asfaltu jest 250m - jak to przeskoczyć???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts