sSiwy12 18.11.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Masz być skomunikowany z drogą publiczną – czyli z tą asfaltową.Natomiast dojazd do niej, w Twoim przypadku (zabudowa zagrodowa), nie musi wypełniać wymagań stawianych wobec działek budowlanych, bo takową Twoja działka nie jest – pozostaje dalej rolną, nawet pod budynkiem i drogami.Podaj jakich to niby kryteriów nie spełnia ta droga gminna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr michalak 18.11.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki za tak szybką reakcję!! sprawa wygląda tak -firma podzieliła pole na 18 działek po ok 11 arów i sprzedała pracownikom/udzałowcom-członkom/częśc tych działek. Jedną z nich mam ja. Dwie działki przeznaczono na infrastrukturę wewnętrzną tj drogę i transformator. Ale ponieważ dla tego rejonu nie ma planu zagospod. sprawa ugrzęzła -nie można tam było nic wywalczyć.Jest to nadal pole uprawne. Dopiero póżniej zorientowałem się że mam wystarczający areał by wystąpić o zagrodę-więc ruszyłem do boju.Trwa to już trzeci rok. Na etapie WZ też naciąłem się na tego samego urzędnika-oprotestował zjazd. Ale doszło do pewnego paradoksu- architekt miejski zaopiniował pozytywnie a zarząd dróg miejskich negatywnie-a obaj podlegają burmistrzowi. Więc kiedy otrzymałem odmowę oprotestowałem sprawę w sejmiku samorządowym i wygrałem bo nie może ten sam urząd wydać dwóch sprzecznych decyzji-w zasadzie logiczne.!? Stąd mam decyzję o warunkach zabudowy. Ale przy pozwoleniu na budowę sprawa znowu wypłynęla - w starostwie chcą uzgodnienia zjazdu i już. No więc , żeby nie drażnić tego pamiętliwego urzędnika, firma która sprzedała nam te działki wystąpiła o takie zaświadczenie że w/w działki /w tym moja/ mają dostęp do dróg gminnych. I oto co odpisali"zarząd dróg... informuje ,że w chwili obecnej droga łącząca drogi publiczne utwardzone z w/w działkami pełni funkcję transportu rolniczego i nie odpowiada warunkom technicznym Rozporządzenia MTiGW zdnia 2.03.1999 /dz u nr43 poz 430/ w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ichy usytuowanie. Uzasadnienie:1/Wyżej wymienione pasy drogowe łączą powyższe działki z drogą publiczną ale nie posiadają: a/właściwej szerokości pasów jezdnych/min2 po 3m/b/właściwego utwardzenia 2/Dodatkowo głęboki rów melioracyjny stwarza zagrożenie dla poj... Przed wydaniem pozytywnej opini muszą zostać spełnione warunki 1 i 2 podpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 18.11.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 I urząd ma rację - z grubsza rzecz ujmując. Tyle, że dotyczy to wszystkich działek, ale Ciebie nie – bo Twoja działka jest i pozostanie rolna, a budujesz zagrodę – czyli siedlisko rolnicze w swoim gospodarstwie rolnym. Weź to pismo i na tej podstawie napisz, rzeczona droga jest dojściem spełniającym funkcje dojazdu do Twojego gospodarstwa rolnego (to Twoja zagroda), a w związku z tym nie musisz uzgadniać istniejącego zjazdu z drogą, która spełnia wymogi dot. „transportu rolniczego” (w załączeniu pismo). Lub (i): Jeśli ta „droga” ma około 4,5m szerokości powołaj się na Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych …. (Dz. U. Nr 75, poz. 690, z 2003 r. Nr 33, poz. 270 oraz z 2004 r. Nr 109, poz. 1156), a konkretnie na: § 14. 3. Do budynku i urządzeń z nim związanych, wymagających dojazdów, funkcję tę mogą spełniać dojścia, pod warunkiem że ich szerokość nie będzie mniejsza niż 4,5 m. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr michalak 18.11.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dzięki serdeczne czuję się zobowiązany i chętnie bym się jakoś odwdzięczył-czekam na propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdw 26.02.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Mam pytanie - jak wygląda sytuacja, gdy taką działkę nadającą się na zrobienie siedliska kupi wspólnie kilka osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolunia 30.03.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam! Jestem tu nowa i nie bardzi wiem jeszcze jak sie tu komunikować ale mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Wiec moj problem polega na tym ze chcielismy sie budowac, działke mielismy dostac od Taty poszlam wiec do Gminy dowiedziec sie co i jak i Pan powiedzial mi ze akurat na tej dzialce nie moge sie budowac bo to jest ziemia oznaczona jako RP1 czyli pod uprawe bez mozliwosc zabudowy. jest to teren blisko Wisły. Czy nie ma mozlisowci jakos to obejsc?? A gdyby Tata przepisal mi hektar przeliczeniowy to nadal bym nie mogla sie budowac na tej dzialce???? Bardzo prosze o odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogini1971 10.10.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Witam,jestem tu od dziś i mam prośbę kto posiada wiedzę czy moge wybudować dom na ziemi rolnej o pow 55 arów,jestem po szkole rolniczej a ziemie mam dostać po teściowej.moje pytanie to czy i jak mam zrobis by sie na tej ziemi wybudować???? cos tam było wcześniej napisane że aby sie wybudować potrzebny jest hektar więc nie za bardzo rozumiem o co TU chodzi czy jak mój ojciec na w odległości tez działjke rolną o pow 50 arów i mi ją daz to będziemy mogli się starać o pozwolenia budowlane. Pozdrawim i czekam na pomoć osób które mogą coś mni podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 10.10.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Plan zagospodarowania przestrzennego dla działki jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogini1971 10.10.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Nie wiem czy jest!!!!! jutro moze sie dowiem o czym szybko napiszę, ale mysle ,że raczej nie jest ta ziemia ujęta w planie zagospodarowania przestrzennego ujęta ona jest ok 700m od najblizszych zabudowań i ok 400m od majbliższej lini enetgetycznej. Ale dzięki za odzew i zainteresowanie moim pytaniem.Pozdrawiam Cie Krzyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.10.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Na początek definicja z Rozporządzenia w sprawie WT… 3) zabudowie zagrodowej - należy przez to rozumieć w szczególności budynki mieszkalne, budynki gospodarcze lub inwentarskie w rodzinnych gospodarstwach rolnych, hodowlanych lub ogrodniczych oraz w gospodarstwach leśnych, 1. Zabudowa zagrodowa jest to specjalny typ zabudowy przeznaczony tylko dla rolników (ustawowych). 2. Rolnik ustawowy to osoba : - posiadająca wykształcenie rolnicze, lub minimum średnie (obojętnie jakie), - posiadająca powyżej 1ha użytków rolnych. 3. Zabudowa zagrodowa jest możliwa dla rolnika ustawowego, który: - jest zameldowany w danej gminie lub (uznaniowo) w gminie sąsiedniej, - posiada wymagany areał w danej gminie, czyli – jeśli jest MPZP, ponad 1ha, a jeśli nie ma MPZP, to minimum średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie. 4. W przypadku zabudowy zagrodowej ziemia (grunt) pod budynkami (pod zabudową) pozostaje dalej jako rolny. Jest to jedyny rodzaj zabudowy w którym nigdy nie trzeba było, (ani obecnie) „odrolniać gruntów” – bez względu na ich klasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts