Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania niemądre rozpoczynajacego

piekaj

Recommended Posts

Zacząłem dwa tygodnie temu- może dziwne ze teraz, ale tak wyszło. Jednak o budowaniu pojecia nie mam, tyle co dowiedziałem sie z lektury Muratora i Waszych :D opinii. Dom całkowicie podpiwniczony,garaz w piwnicy, prosta bryła. Wkrótce będę kończył stan 0, tzn. fundamenty, ściany piwniczne, strop nad piwnica i taras z podbetonką oraz schody wylane z poziomu 0 do piwnicy. Oczywiście wodoszczelna ochrona i oceieplenie na ścianach plus drenaż opaskowy. Jednak bez działówek w piwnicach. Nie wszedzie trafiłem, więc chciałbym znależć odpowiedź na pare niemądrych pytań. 1. Jaka powinna być kolejność dalszej budowy, tzn nie chodzi o sciany i dach, tylko po zakończeniu stanu surowego zamkniętego? 2. Czy kominy należy wykonywać na przygotowanym fundamencie jednocześnie ze scianami czy też moze później? 3. Czy sciany lepiej wykonać z Ytonga czy też może lepiej (taniej ) ceramiki z ociepleniem styropianem? 4.Czy mając już wykonane piwnice warto je zamknac poprzez zamontowanie drzwi, okien i garazowych drzwi tak aby mieć na zimę zamknięte pomieszczenie np na materiały, czy tez lepiej na razie zabezpieczyć deskami? :oops:

Umiem odpowiedzieć na 3 pierwsze pytania :D

!. po zakończeniu stanu surowego, jak będziesz miał dach (lub choć folię) to kolejność ci wyjdzie sama i będzie zależała od ekip, które akurat mają czas :-? . Można najpierw zrobić rozprowadzenie kanalizy, wody i CO i wylewki, można hydraulikę i tynki, tynki a potem hydraulikę i wylewki. Można prąd przed tynkami (taniej) lub po nich (drożej, bo kują). Generaalnie media i prace mokre. Potem suche (ocieplenie dachu i gipskartony). Pożyjesz,, zobaczysz.

2. Kominy jeżeli murowane to na pewno ze ścianami, systemowe lepiej też, tym bardziej, że trzeba jakoś wylać strop. Chyba, że będziesz kurczowo przestrzegał dylatacji, do mnie to nie przemawia, związałam ze ścianą... zaprawą :D

3. Ytonga też w naszym klimacie trzeba ocieplić. Buduj, co taniej... I jedno i drugie kruche. Teraz żałuję silikatów...

3. Ytonga też w naszym klimacie trzeba ocieplić. Buduj, co taniej... I jedno i drugie kruche. Teraz żałuję silikatów...

W jakim sensie żałujesz? Że z nich zrobiłeś czy że nie? Możesz rozwinąć myśl?

Ja jakbym miał budować jeszcze raz postawiłbym cały dom z silikatów. W tej chwili kończę dom w którym ściany zewnętrzne są z ceramiki poryzowanej, a wewnętrzne z silikatów.

Czy kominy należy wykonywać na przygotowanym fundamencie jednocześnie ze scianami czy też moze później?

Jeśli planujesz ogrzewanie kotłem gazowym, lub olejowym, pamiętaj o zamontowaniu wkładu kominowego podczas budowy komina spalinowego. Później będzie się to wiązało z kuciem komina na dość znacznej powierzchni. Oczywiście trzeba dokładnie wymierzyć, gdzie będzie wpięty kocioł.

W jakim sensie żałujesz? Że z nich zrobiłeś czy że nie? Możesz rozwinąć myśl?

właśnie nie mam. Mam maxa na zewnątrz i troche BK w środku. Jedno i drugie kruche, że hej. Ceramika poryzowana jeszcze bardziej. I tu się rodzą dylematy: chcę mieć schody metalowo-drewniane ale do ścian ich nie przykręcę, musiałam kombinować samonośne, jak kuli pod drzwi, to pół maxa wyleciało. Jak uderzyłam szczotką przy zamiataniu, to się zrobiłą dziura w BK :o . Do bani te materiały. Jednak silikat jest solidny, albo pełna cegła. A ocieplić w naszym klimacie i tak wszystko trzeba, co najwyżej silikat trochę więcej...

OK. Tyle tylko że mam fundament pod komin i ściany piwnicy, jestem tuż przed stropem. Projekt był niepodpiwniczony, ogrzewanie dwufunkcyjnym. Teraz po podpiwniczeniu kotłownia "zeszła " pietro nizej a prawdopodobnie trzeba będzie założyć ogrzewanie na paliwo stałe. - Co więc postawić (jakie kominy, systemowe czy murować przed połozeniem stropu nad piwnicami)? - Czy kanały zaznaczone w projekcie ciągnać od samego dołu czy też na drugi komin na kominek i wentylację dopiero od parteru?