Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie wody do dzialki - mam ZUDP, co dalej(woda)

Slawek 9

Recommended Posts

Powinieneś udać się do lokalnego operatora sieci wod.-kan. i tam uzyskać zgodę/informację/warunki* ( podkreśl właściwe ) na włączenie do sieci.

Potem szukasz projektanta z uprawnieniami, który zrobi projekt na podstawie danych od operatora i ZUDP, jeśli jest to przyłącze, to wystarczy zgłoszenie, jeśli sieć ( czyli przewód wodociągowy ) to pozwolenie na budowę.

Pzdr

J

Aby złożyć na ZUD muszą być ważne warunki techniczne (nie oświadczenie) oraz zrobiony projekt zagospodarowania terenu wykonany przez projektanta (mapa z wrysowanym przyłączem)

To co otrzymałeś z ZUD-u przekaż projektantowi aby mógł skompletować dokumentację i uzgodnić ją u lokalnego operatora sieci (to uzgodnienie nie wszędzie jest obowiązkowe, to zależy co napisali w warunkach) a następnie złożyć dokumentację w urzędzie - zgłoszenie - i po 30 dniach to co napisał aero.

aero

.. tak się składa, że w warszawskich wodociągach uzgadniam min. kilkadziesiąt projektów rocznie i wiem jakie są procedury i absolutnie nie wiem u kogo mam mieć uzgodniony projekt ( !!! ) zanim pójdzie na ZUDP :o ?

J

... a projekt wod.-kan. uzgadnia się w MPWiK SA

wypowiedziałem się ogólnie - skoro potrzebne uszczegółowienie to proszę:

1/ na podstawie warunków z MPWiK robisz projekt

2/ projekt składasz do mpwik

3/ dajesz to na zud

4/ po zudzie zgłoszenie do gminy

5/ po 30 dniach projekt do mpwik, pobierasz dziennik i dostajesz inspektora

6/ zaczynasz grzebać w ziemi

ja z kolei działam po stronie wykonawczej (2-3 przyłącza, odcinki sieci miesięcznie w MPWiK)

pozdrowienia od wykonawcy dla projektanta 8)

No właśnie.

Zawsze wydawało mi się, że główny projekt sieci robi się PO uzyskaniu uzgodnienia w ZUDP, a samo uzgodnienie jest jednym (z wielu) dokumentów, które mają być zawarte w projekcie.

Odcinek o długości 150-200m wygląda raczej na sieć niż stricte przyłącze, a więc moim zdaniem wymagane będzie pozwolenie na budowę (ale może działka jest taka duża?).

Ja robię tak:

po primo - warunki zabudowy (lub wypis z PZP), mapa do celów projektowych i warunki zaopatrzenia w wodę u lokalnego dostawcy

secundo - zgoda zarządcy drogi na lokalizację sieci w drodze

trzy - ZUD (bo "moje" Starostwo bez tych papierów uzgodnienia nie wyda)

Dopiero po tym robi się właściwy projekt uzgadniany przez dostawcę wody i w zalezności czy to jest sieć - wędruje do Starostwa po pozwolenie na budowę albo (jeśli to przyłącze) zgłoszenie do dostawcy mediów. Samo przyłącze NIE WYMAGA zgłoszenia w Starostwie.

Witam,

Jak sprawa ma się ze zgłoszeniem? Słyszałam ze istnieje teraz taka możliwość: nie trzeba składać projektu do pozwolenia na budowę tylko zrobić to właśnie czymś takim jak zgłoszenie.

Czy ktoś może mnie oświecić o co dokładnie chodzi? Boję się czy nie pomyliłam pojęć. Z góry przepraszam za utrudnienia - to będzie mój pierwszy domek ;) Poza tym chyba nie za bardzo mi wychodzi korzystanie z wyszukiwarki. Dopiero się uczę...

Witam,

Jak sprawa ma się ze zgłoszeniem? Słyszałam ze istnieje teraz taka możliwość: nie trzeba składać projektu do pozwolenia na budowę tylko zrobić to właśnie czymś takim jak zgłoszenie.

Czy ktoś może mnie oświecić o co dokładnie chodzi? Boję się czy nie pomyliłam pojęć. Z góry przepraszam za utrudnienia - to będzie mój pierwszy domek ;) Poza tym chyba nie za bardzo mi wychodzi korzystanie z wyszukiwarki. Dopiero się uczę...

w celu wykonania przyłacza w myśl art 29a Prawa Budowlanego , należy uzyskać decyzje zudp , a budowa przyłacza nie wymaga zgłoszenia ani tym bardziej pozwolenia na budowę. To inwestor decyduje czy chce zgłaszać czy bez zgłoszenia. Prace winien wykonac uprawniony kierwonik budowy a przyłacze zainwentaryzować geodeta.

W celu uzyskania dedyzji zudp należy uzyskac warunki dostawy ,uprawniony projektant musi wyknać rysunek trasy przyłacza na mapie do celów projektowcyh oraz izgodnic to z dostawcą mediów oraz innymi użytkowanikami urządzeń podziemnych, dróg i działek na ewentualnej trasie przyłącza. Projekt z decyzją zudp należy dostarczyc do wodociągów i uzgodnic z nimi wykonanie przyłacza - mozna czasem też im to zlecic.

Budowa przyłacza nie wymaga żadnych warunków zabudowy itp bo mozna wybudowac przyłacze do pustej działki. :D

w załączeniu stosowna opinia prawna :

http://www.gunb.gov.pl/pliki/przylacza.doc