Slawek 9 17.10.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 czesc Dzis dostałem decyzje ZUDP w sprawie umiejscowienia mediów (musze doprowadzic media ok 150-200m).Co teraz powinienem zrobic aby finalnie doprowadzic do zbudowania instalacji wodnej ?projekt?pozwolenie na budowę?jakie jeszcze kroki mnie czekają? Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.10.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Powinieneś udać się do lokalnego operatora sieci wod.-kan. i tam uzyskać zgodę/informację/warunki* ( podkreśl właściwe ) na włączenie do sieci.Potem szukasz projektanta z uprawnieniami, który zrobi projekt na podstawie danych od operatora i ZUDP, jeśli jest to przyłącze, to wystarczy zgłoszenie, jeśli sieć ( czyli przewód wodociągowy ) to pozwolenie na budowę.PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 18.10.2007 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 skoro masz już zud to musisz mieć projekt i warunki, z tego wynika, że czas na zgłoszenie do gminy i po 30 dniach musisz udać się do "dostawcy wody" zgłosić chęć wykonania przyłącza i umówić się na wyłączenie wody, uzyskanie nadzoru dogadanie z wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan od ciasteczek 18.10.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 A najlepiej gdybyś zlecił to wykonawcy, którego polecą Ci w gminie/wodociągach. Dasz mu pełnomocnictwo i załatwi wszystko o wiele szybciej niż Ty sam, oficjalnymi kanałami. Taki kraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 18.10.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 aero Posiadanie ZUDP nie jest równoznaczne z posiadaniem uzgodnionego projektu.J .. co do warunków( ? ) to może to być to tylko informacja na podstawie której ZUDP zatwierdził trasę, a nie dane do projektowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 19.10.2007 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 musisz mieć ZATWIERDZONY projekt żebyś mógł puścić po przez ZUD !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 19.10.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Aby złożyć na ZUD muszą być ważne warunki techniczne (nie oświadczenie) oraz zrobiony projekt zagospodarowania terenu wykonany przez projektanta (mapa z wrysowanym przyłączem)To co otrzymałeś z ZUD-u przekaż projektantowi aby mógł skompletować dokumentację i uzgodnić ją u lokalnego operatora sieci (to uzgodnienie nie wszędzie jest obowiązkowe, to zależy co napisali w warunkach) a następnie złożyć dokumentację w urzędzie - zgłoszenie - i po 30 dniach to co napisał aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.10.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 aero .. tak się składa, że w warszawskich wodociągach uzgadniam min. kilkadziesiąt projektów rocznie i wiem jakie są procedury i absolutnie nie wiem u kogo mam mieć uzgodniony projekt ( !!! ) zanim pójdzie na ZUDP ? J ... a projekt wod.-kan. uzgadnia się w MPWiK SA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 19.10.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 wypowiedziałem się ogólnie - skoro potrzebne uszczegółowienie to proszę: 1/ na podstawie warunków z MPWiK robisz projekt 2/ projekt składasz do mpwik 3/ dajesz to na zud 4/ po zudzie zgłoszenie do gminy 5/ po 30 dniach projekt do mpwik, pobierasz dziennik i dostajesz inspektora 6/ zaczynasz grzebać w ziemi ja z kolei działam po stronie wykonawczej (2-3 przyłącza, odcinki sieci miesięcznie w MPWiK) pozdrowienia od wykonawcy dla projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.10.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 pkt 2) leży i kwiczy, spróbuj złożyć projekt w BOKu bez ZUDu ... co do wykonawstwa, to szacunek ! J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 19.10.2007 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 No właśnie.Zawsze wydawało mi się, że główny projekt sieci robi się PO uzyskaniu uzgodnienia w ZUDP, a samo uzgodnienie jest jednym (z wielu) dokumentów, które mają być zawarte w projekcie. Odcinek o długości 150-200m wygląda raczej na sieć niż stricte przyłącze, a więc moim zdaniem wymagane będzie pozwolenie na budowę (ale może działka jest taka duża?).Ja robię tak:po primo - warunki zabudowy (lub wypis z PZP), mapa do celów projektowych i warunki zaopatrzenia w wodę u lokalnego dostawcysecundo - zgoda zarządcy drogi na lokalizację sieci w drodze trzy - ZUD (bo "moje" Starostwo bez tych papierów uzgodnienia nie wyda)Dopiero po tym robi się właściwy projekt uzgadniany przez dostawcę wody i w zalezności czy to jest sieć - wędruje do Starostwa po pozwolenie na budowę albo (jeśli to przyłącze) zgłoszenie do dostawcy mediów. Samo przyłącze NIE WYMAGA zgłoszenia w Starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 19.10.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Moje doświadczenie zawodowe nie jest tak duże jak Jerzysia, ale kolejność ta sama. Najpierw ZUD a później uzgodnienie w MPWiK-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 20.10.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Chatte ... tak jak mówisz ( piszesz ) bo choćby prozaiczna sprawa, zmiana trasy ( bo np za blisko drzewa ) sieci i projekt lądowałby w koszu. No chyba że ktoś lubi robić 2 razy tą samą robotę... ... ja osobiście nie J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziolka 22.10.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam, Jak sprawa ma się ze zgłoszeniem? Słyszałam ze istnieje teraz taka możliwość: nie trzeba składać projektu do pozwolenia na budowę tylko zrobić to właśnie czymś takim jak zgłoszenie. Czy ktoś może mnie oświecić o co dokładnie chodzi? Boję się czy nie pomyliłam pojęć. Z góry przepraszam za utrudnienia - to będzie mój pierwszy domek Poza tym chyba nie za bardzo mi wychodzi korzystanie z wyszukiwarki. Dopiero się uczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 23.10.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Witam, Jak sprawa ma się ze zgłoszeniem? Słyszałam ze istnieje teraz taka możliwość: nie trzeba składać projektu do pozwolenia na budowę tylko zrobić to właśnie czymś takim jak zgłoszenie. Czy ktoś może mnie oświecić o co dokładnie chodzi? Boję się czy nie pomyliłam pojęć. Z góry przepraszam za utrudnienia - to będzie mój pierwszy domek Poza tym chyba nie za bardzo mi wychodzi korzystanie z wyszukiwarki. Dopiero się uczę... w celu wykonania przyłacza w myśl art 29a Prawa Budowlanego , należy uzyskać decyzje zudp , a budowa przyłacza nie wymaga zgłoszenia ani tym bardziej pozwolenia na budowę. To inwestor decyduje czy chce zgłaszać czy bez zgłoszenia. Prace winien wykonac uprawniony kierwonik budowy a przyłacze zainwentaryzować geodeta. W celu uzyskania dedyzji zudp należy uzyskac warunki dostawy ,uprawniony projektant musi wyknać rysunek trasy przyłacza na mapie do celów projektowcyh oraz izgodnic to z dostawcą mediów oraz innymi użytkowanikami urządzeń podziemnych, dróg i działek na ewentualnej trasie przyłącza. Projekt z decyzją zudp należy dostarczyc do wodociągów i uzgodnic z nimi wykonanie przyłacza - mozna czasem też im to zlecic. Budowa przyłacza nie wymaga żadnych warunków zabudowy itp bo mozna wybudowac przyłacze do pustej działki. w załączeniu stosowna opinia prawna : http://www.gunb.gov.pl/pliki/przylacza.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziolka 23.10.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Dzięki hydrol za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts