Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maksymalna wysokość łuku w oknach łukowych

odaro

Recommended Posts

Dzisiaj przypadkowo dowiedziałem się że wysokość strzałki luku w oknach łukowych z PCV może być różna u każdego producenta. Mówimy o maksymalnej wysokości łuku.

I tak Oknoplast dla okna o szerokości 150cm może zrobić największy łuk 20.27cm

dla okna 180cm - 24,32cm a dla okna 210cm - 28.37cm.

W swoim projekcie ma inne wysokości łuków

okno 150 --40cm

180 --34cm

210 --47cm

Odnoszę wrażenie że takie wysokości łuków jakie proponuje Oknoplast przy dużych oknach balkonowych o wysokości 240cm będą znacznie gorzej wyglądać i stracą swój cały urok.

Jak myślicie czym są podyktowane te ograniczenia w wysokości łuków.

Oknoplast używa do tego wzoru

Max. wysokość łuku = szerokość okna : 2 : 3,7

Podobno takich ograniczeń nie ma przy oknach drewnianych.

przy oknach drewnianych wogole masz mniej ograniczeń ale tez istnieją

w lukach z samej konstrukcji drewno zwycięża choć nie zawsze

dość dziwna to może odpowiedz - taka w stylu jestem za a nawet przeciw :lol:

Nie wiem dlaczego Oknoplast narzuca az takie ograniczenia - może związane to jest z tym ze dają tam "preparowane" wzmocnienie, takie ponacinane by można było je wygiąć - nie wiem ale wiem ze to dobry producent i o swoje imię dba

Ale powiem inaczej

i dobrze by wszyscy to zapamiętali po wsze czasy

Jesli producent mówi - ze można wykonać to tak i tak to trzeba jemu wierzyć

Jesli mówi ze nie da sie wykonać inaczej - to znaczy ze sa jakieś kruczki konstrukcyjne powodujące ze obawia sie iz do takiego okna ciągle do reklamacji będzie jeździł

I powiem szczerze - nie wiem czy u kazdego producenta jest to mozliwe - ale jesli tak to u niego sprawdzajcie czy to na co godzi sie dealer jest do wykonania

Ciągle słyszę teksty w stylu - jest Pan pierwszym który odmówił mi wykonania takiego okna - i zaczyna sie tłumaczenie dlaczego nie. Przeważnie koczy sie tym ze potencjalny klient odsylany jest przeze mnie z kwitkiem - jeśli nie aprobuje moich propozycji. Wtedy szuka takiego który mu to zrobi. Aze później często - zbyt często powraca do mnie z pytaniami w stylu "Panie Jarku,mam problem..." - to inna bajka

przy jakiej szerokości masz mieć taki wznios?

Poza tym pamiętaj o tym ze jesli nie zrobisz odpowiedniego nadproża to skrzydło w trakcie otwierania będzie Ci zawadzać o ścianę i nigdy go nie otworzysz na oścież

Jakze często sie o tym zapomina a później sa kłopoty - zwłaszcza tam gdzie nadproże jest betonowe lane do szalunkow

Nie wiem dlaczego Oknoplast narzuca az takie ograniczenia - może związane to jest z tym ze dają tam "preparowane" wzmocnienie, takie ponacinane by można było je wygiąć - nie wiem ale wiem ze to dobry producent i o swoje imię dba

przy jakiej szerokości masz mieć taki wznios?

Poza tym pamiętaj o tym ze jesli nie zrobisz odpowiedniego nadproża to skrzydło w trakcie otwierania będzie Ci zawadzać o ścianę i nigdy go nie otworzysz na oścież

Jakze często sie o tym zapomina a później sa kłopoty - zwłaszcza tam gdzie nadproże jest betonowe lane do szalunkow

O tym wiem nawet wiem jak wymurować takie nadproże z cegły aby okno otwierało się na ościerz

Oknoplast zaproponował jeszcze inne rozwiązania łuku nie otwierany czyli na stałe wtedy zawsze ma 40cm wysokości lub łuk odchylny czyli tzw. lufcik wtedy ma 45cm wysokości.

Zastanawiam się czy nie wybrać tej opcji z łukiem stałym wtedy zamówiłbym okna 210cm + łuk 40cm razem 250cm Wizualnie i estetycznie taka konfiguracja przemawia do mnie bardziej niż 200cm + łuk 20cm.

Nie wiem tylko ja będzie wyglądała ta pozioma belka oddzielająca łuk od reszty okna.

Czy prawda jest że w oknach łukowych są problemy z szczelnością okien?

W swoim projekcie ma inne wysokości łuków

okno 150 --40cm

180 --34cm

210 --47cm

Odnoszę wrażenie że takie wysokości łuków jakie proponuje Oknoplast przy dużych oknach balkonowych o wysokości 240cm będą znacznie gorzej wyglądać i stracą swój cały urok.

Sa gusta i guściki :roll: mnie się wydaje że właśnie zbyt wysoka część łukowa zabiera cały urok -w oknie z poz. 1 szczególnie.

A balkonik o wys. 240 i duzym łuku (zależy jeszcze jaka szerokość) + kolorek zewnętrzny aż sie prosi o obniżenie nadproża- po co takie wysokie okno?

Dam kilka rad do łuków w pcw, może się kiedyś przydadzą:

- jak najmniejsza część łukowa - oczywiście taka , aby było widać z ulicy, że to łuk a nie trójkąt :lol:

- jak najmniej skrzydeł rozwierno- uchylnych- lepiej same r-r ( a najlepiej sprawdzaja sie okna ze skrzydłami stałymi :lol: :lol: :lol: tzw. fixy w skrzydle lub bez skrzydeł)

- częściej słupek stały niz ruchomy

- obydwa zawiasy na słupku w środku a klamki po bokach "na motyla"- wiem , że to głupio wygląda na pierwszy rzyt oka , ale bardzo praktyczne- i o glif nie zawadza :lol:

I powiem szczerze - nie wiem czy u kazdego producenta jest to mozliwe - ale jesli tak to u niego sprawdzajcie czy to na co godzi sie dealer jest do wykonania

W Oknoplast jest chyba tak że dealer wypisuje zamówienie online i jak będzie próbował wprowadzić złe dane to zamówienie nie zostanie przyjęte od razu na samym początku. Tak mi tłumaczyła Pani jak zapytałem o wysokość łuków.

...Oknoplast zaproponował jeszcze inne rozwiązania łuku nie otwierany czyli na stałe wtedy zawsze ma 40cm wysokości lub łuk odchylny czyli tzw. lufcik wtedy ma 45cm wysokości.

To jest najlepsze wyjście. :p

Zastanawiam się czy nie wybrać tej opcji z łukiem stałym wtedy zamówiłbym okna 210cm + łuk 40cm razem 250cm Wizualnie i estetycznie taka konfiguracja przemawia do mnie bardziej niż 200cm + łuk 20cm.

Jeśli okno o tej wysokości zamówisz bez lufcika to cały czas będziesz miał z nim problemy :-?

Nie wiem tylko ja będzie wyglądała ta pozioma belka oddzielająca łuk od reszty okna.

Połaczenie skrzydła ze słupkiem poziomym to ok. 14 cm plastiku, jeżeli lufcik bedzie uchylny to połaczenie skrzydło/słupek/skrzydło zajmie ok 18,5- 19 cm plastiku.

Prawda :cry:

w 99% z oknami lukowymi zawsze sa jakieś kłopoty - powody bywają rożne

jak będzie wyglądać taka pozioma poprzeczka?

jesli zrobią ci to w jednej ramie (a chyba nie) będziesz miał pozioma belkę szerokości ok 7 cm - ale pojawia sie inny kłopot natury estetycznej - jak chcą ci to naświetle zrobić

- jako szklone w ościeżnicy (widać będzie różnice w kształcie)

- czy szklone w imitacji skrzydła

I kolejny kłopot wykonawczy - jak wyjdą naroża po zgrzewie

jeśli zaś jako dwa oddzielne okna to belka bedzie miała już sporo - ok 13 cm

O ile pamiętam - nie jestem pewny zaznaczam - to 150/40 wyszłoby w Schuco (u Jezierskiego) i właściwie wszystkie wzniosy jakie podałeś wykonaliby i to ze swoja gwarancja - podpytaj przedstawiciela tej firmy jeśli masz go w okolicy

i zauważyłem przed wysłaniem odpowiedzi słowa starego - oczywiście jak zawsze słuszne uwagi :)

Przy balkonach na pietrze (ostatnimi czasy najmodniejsze rozwiązanie architektoniczne -- jakze często nie przypiął ni przyłatał do całej bryły budynku) nigdy nie zrozumiem dlaczego upieracie sie by oba skrzydła otwierać skoro później w trakcie użytkowania korzystacie tylko z jednego skrzydła :lol: i tu moja propozycja - jedna polówka fiz w skrzydle zas druga - z zawiasami na srodku - rozwierna

...Oknoplast zaproponował jeszcze inne rozwiązania łuku nie otwierany czyli na stałe wtedy zawsze ma 40cm wysokości lub łuk odchylny czyli tzw. lufcik wtedy ma 45cm wysokości.

To jest najlepsze wyjście. :p

Jeśli okno o tej wysokości zamówisz bez lufcika to cały czas będziesz miał z nim problemy :-?

Połaczenie skrzydła ze słupkiem poziomym to ok. 14 cm plastiku, jeżeli lufcik bedzie uchylny to połaczenie skrzydło/słupek/skrzydło zajmie ok 18,5- 19 cm plastiku.

Prawda :cry:

Czy najrozsądniej jest zrobić okno z stałym łukiem wtedy nie ma kłopotów z szczelnością ani stabilnością okna a efekt wizualny będzie w sam raz.

Ja mam w projekcie 3 takie duże okna wychodzą na balkon albo na taras na wykuszem czyli muszą być wysokie tylko nie wiem czy wystarczy 200cm czy 210cm + 40cm łuku. Wtedy 200cm będzie to właściwe światło okna.

Czy najrozsądniej jest zrobić okno z stałym lufcikiem wtedy nie ma kłopotów z szczelnością ani stabilnością okna a efekt wizualny będzie w sam raz.

Jeśli chodzi o szczelność i statykę to na pewno, a efekt wizualny...?? no cóż ? jak pisałem wyżej; nie mnie to oceniać, są gusta i gusciki. Wiem jednak, że nie powinieś codziennie wydzwaniać do montera okien z zaproszeniem go na regulację ( która i tak by sie skończyła dosyc szybko? :roll: )

Czy najrozsądniej jest zrobić okno z stałym lufcikiem wtedy nie ma kłopotów z szczelnością ani stabilnością okna a efekt wizualny będzie w sam raz.

Jeśli chodzi o szczelność i statykę to na pewno, a efekt wizualny...?? no cóż ? jak pisałem wyżej; nie mnie to oceniać, są gusta i gusciki. Wiem jednak, że nie powinieś codziennie wydzwaniać do montera okien z zaproszeniem go na regulację ( która i tak by sie skończyła dosyc szybko? :roll: )

Czyli co polecasz okno z małym łukiem takim jak proponuje Oknoplast czy

stały łuk.

Czyli co polecasz okno z małym łukiem takim jak proponuje Oknoplast czy stały łuk.

przy dużych wzniosach zawsze najlepszym rozwiązaniem jest podzielenie takiego okna na oddzielna konstrukcje w luku na gorze i oddzielny normalny, prostokątny balkon dwuskrzydłowy

Jak sie da może być całość w jednej rami

jak sie nie da - dwa oddzielne okna skręcone ze sobą w zestaw - jest to mimo wszystko rozwiązanie najlepsze, o dodatkowym usztywnieniu belki poziomej z racji skręcenia ze osoba dwu oscieznic

• 1 year później...