Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki procentowy podzial kosztow

mikson

Recommended Posts

przyjmuje sie ze stan surowy zamkniety to okolo 50% inwestycji

robocizna calej inwestycji to 30% a materialy 70% oczywiscie mowie o samym domu bez dzialki

ma moze ktos takie proporcje gotowe?

prosze mnie poprawic

dziekuje

Niestety stan surowy to około 30% kosztów. Też łudziłem się, że będzie inaczej ale rzeczywistość mnie „wyprostowała”

Co do podziału kosztów robocizna/materiały to również może być różnie np za dachówkę betonową z dodatkami + folia i łaty na dach około 200 m2 zapłacisz około 11-12kpln, a za położenie około 5 kpln czyli w tym przypadku masz stosunek 41% do 59%.

Płytek za 30 zł/m2 + 3 zł /m2 klej też nikt ci za 10 zł nie położy. Wszystko zależy z jakim rejonie kraju mieszkasz (koszty robocizny) i z jakich materiałów będziesz budował dom.

zakladajac ze bedzie to stand. wykonczenia sredni i zakladajac ze 1m2 wynosi 3000pln pod klucz

to 150m2 uzytkowej w stanie surowym otwartym 1000pln za m2 wynosi 150tys

i jezeli to wynosi 30% to 300tys to zamkniecie i wykonczenie?

mozecie podac mi przyblizone kwoty jak u was wychodzilo?

np ocieplenie, okna, podlogi, tynki etc

zakladajac ze bedzie to stand. wykonczenia sredni i zakladajac ze 1m2 wynosi 3000pln pod klucz

to 150m2 uzytkowej w stanie surowym otwartym 1000pln za m2 wynosi 150tys

i jezeli to wynosi 30% to 300tys to zamkniecie i wykonczenie?

mozecie podac mi przyblizone kwoty jak u was wychodzilo?

np ocieplenie, okna, podlogi, tynki etc

Mnie stan surowy zamknięty (okna, drzwi, brama garażowa, wylany taras i ganek) łącznie z projektem i wszystkimi mediami oraz ściankami działowymi wyniósł 141 kpln. Nie mam w tej chwil czasu na dokładne wyliczenia, ale zamkniecie kosztowało mnie 24kpln, więc stan surowy otwarty kosztował 117kpln. Od tej pory wydałem 181kpln+24kpln na zamknięcie co daje kwotę 205kpln. Aby się wprowadzić muszę jeszcze wydać minimum 50kpln, czyli minimalna kwota na wykończenie to w moim przypadku 255kpln. Według tych wyliczeń wychodzi u mnie stosunek 31,5% do 68,5% i to jest wersja najbardziej optymistyczna nie obejmująca ogrodzenia i zagospodarowania działki.

Nie da się tak policzyć w biegu. Jeden stan przechodzi w drugi, A jak liczysz wstecz to już ceny inne... Ogólnie: Dom 124 m2, prosty dwuspadowy dach, poddasze użytkowe. . Na projekty, ściany, okna, więźbę wydałam ok 120 tyś. Od tego momentu zrobiłam wylewki, tynki, dach (ale dachówka była kupiona wcześniej) , kupiłam styropian ale jeszcze nie położyłam, zrobiłam kanalizację, wodę, CO (bez kaloryferów), gaz, kończę prąd i wydałam około 100 000 zł. Liczę, że na resztę - ocieplenie dachu, tynk zewnętrzny oraz wykończenie (podłogi, kuchnia, sanitariaty, schody, parapety, farby) bez mebli potrzebuję jeszcze ze 100 tyś, ale materiały raczej marketowe, bez luksusów, jedyny luksus to ma być kabina za 4 tyś. A Ale mam nadzieję jednak coś obciąć z kosztów, bo kafle, podłogi, panele i malowanie załatwiamy sami.

przyjmuje sie ze stan surowy zamkniety to okolo 50% inwestycji

robocizna calej inwestycji to 30% a materialy 70% oczywiscie mowie o samym domu bez dzialki

Aktualna dynamika zmian na rynku materiałów oraz usług budowlanych gwarantuje Ci całkowitą nietrafność takich przybliżeń.

Jedyna szansa powodzenia projektu to posiadanie budżetu +30% wyceny na chwilę podejmowania decyzji o starcie, albo natychmiastowy zakup wszystkiego.

A poza tym podane przez Ciebie liczby są całkiem ok, wahniesz się pewnie góra o 20% w dowolną stronę.

Jak wygląda stan surowy zamkniety - czy tynki,wylewki,instalacje to jeszcze stan surowy zamkniety czy już nie :) , bo rozmowy na temat stanu surowego zamknietego trwają a każdy może to pojmować inaczej,Czy styropian zatarty siatką liczy się do takiego stanu ?

Nie, no skąd.

Surowy zamknięty to ... no... surowy, czyli bez pokrywania czymkolwiek murów i podłóg oraz zamknięty czyli z dachem, drzwiami i oknami :) Tudzież bez instalacji.