agnieszkakusi 18.10.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Na podłodze styropian 12 cm, na ścianach 15 cm, u góry 25 cm ekofibru, okna pcv. Palimy w piecu. Do tej pory mieliśmy na noc otwarte przynajmniej jedno okno (np. w spiżarce) i nie było problemu. W poniedziałek pozamykaliśmy okna, bo przymroziło. Grzejniki gorące. Oglądam sobie film i nagle do sypialni wpada mąż i mówi, że w dwóch łazienkach jest ...lodowato...a grzejniki i podłogówka gorące. Doszliśmy, że wentylacja przy zamkniętym szczelnie domu wpycha zimne powietrze do środka. Wystarczy jedno lekko uchylone okno i wszystko działa dobrze. Niby mamy rozwiązanie, ale co będzie zimą jak ostro przymrozi? Mam mieć w domu cały czas otwarte okno?Dodam, że w ciągu dnia praktycznie w każdym pomieszczeniu okna są pootwierane. Nie kisimy się w zamkniętych pomieszczeniach. Co zrobić, żeby wentylacja działała? Rozszczelnione okna nic nie dają. Nie wiem na ile pomogłyby np.nawiewniki aereco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 WitajPiszesz o piecu....On też musi sobie "oddychać". I to sporo.W jego pomieszczeniu MUSI być dolot świerzego (no, czasem bardzo rześkiego) powietrza.Zrób tam "zetkę" Albo inną dziurę w ścianie. Można też podziurawić te superszczelne okna jaką wiertarką z dużym wiertłem...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.10.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 ...Co zrobić, żeby wentylacja działała? Rozszczelnione okna nic nie dają. Nie wiem na ile pomogłyby np.nawiewniki aereco? wentylacja to nawiew i wywiew w pogoni za oszczednosciami w ogrzewaniu - zapomniano o tym ... o nawiewnikach poczytaj sobie w dzienniku alicjanki - sądze ze lektura Jej dziennika będzie pouczająca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 cudów nie ma output=input a te nawiewniki to wpuszczają ciepłe powietrze? widzę, że same Tuzy rzuciły się do odpowiedzi Kobiecie książkowy przykład, a Pani Agnieszka pewnie nigdy forum nie czytała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2007 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 w kotłowni non stop są otwarte dwa okna o wym. 900x900. Podczas palenia otwarte drzwi.Brzoza, nie goniliśmy za oszczędnościami w ogrzewaniu. Są kominy wentylacyjne, tak jak pisałam nie kisimy się w domu. Czy ktoś mi może na poważnie poradzić co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.10.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Poczytaj tu: http://www.aereco.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 a może Pani powinna pokazać jak wyglądaja kominy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2007 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 mamy schiedla rondo plus 20cm+ wentylacja i dwa osobne kominy wentylacyjne (własnie te z łazienek) również z schiedla. Nie pamiętam ich przekroju, ale to były takie elementy na pół dzielone. Na tych kominach dodatkowo są zamontowane kule z Dospela.http://foto2.m.onet.pl/_m/e98ce783c0419ed929aa177a9a9291aa,5,19,0.jpgto jest sam wentylacyjnyhttp://foto2.m.onet.pl/_m/bfaa3cf344498a3090dd4dc705e37c92,5,19,0.jpgto jest rondo plus z wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 18.10.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Panowie, wzywam Was przy tej okazji do dyskusji, która może przynieśćodpowiedż na ciągle jeszcze nie rozwiązany problem opisany powyżej :dlaczego własciwie powstaje wsteczny ciąg w wentylacji ? Zaznaczam odrazu, że nie wierzę we wplyw zasysania powietrza przez piec, bo piecenajczęściej są w kotlowniach z uchylonym oknem. Nawiewniki jakoś tamzałatwiają sprawę, ale JAKA jest przyczyna wstecznego ciągu, dlaczegodmucha odwrotnie, niż podpowiada logika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 18.10.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Jeżeli mogę tu podzielić się swoimi przemyśleniami, to uważam, że wentylacjagrawitacyjna całymi latasmi jest wykonywana nieprawidłowo: otworywywiewne powinny być umieszczone blisko podłogi, nawiewne wysoko.Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 a jaka jest długość kanałów, od wlotu do wylotu? hes - zaczynaj dyskusję: TEZA:...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 u nas kotłownia nie jest połączona z domem. Wejście jest z zewnątrz budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 18.10.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 hes - zaczynaj dyskusję: TEZA:...? Zawsze daję fory rozmówcom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 długość kanałów...nie wiem...muszę podpytać męża. A jest jakieś minimum, które musi być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 18.10.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 a jaka jest długość kanałów, od wlotu do wylotu? No właśnie....to jest bardzo niski domek, nie wiadomo na jakiej wysokości jest wlot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 długość kanałów...nie wiem...muszę podpytać męża. A jest jakieś minimum, które musi być? optymistycznie to min. 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2007 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 ponad dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 18.10.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 co prawda było do panów.Jak jeden kanał wentylacyjny działa prawidlowo, toprzy szczelnie zamknietym domu drugim zaciąga powietrze. Przecież nie może wywiewać "nic". Prawdopodobnie Agnieszko wentyalcja w kuchni działa na wywiew, a w łazience jako nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2007 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 no, ale co teraz mogę z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaulinaPawe 18.10.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 nawiewniki aereco powinny załatwic sprawę. Nie wiem dokladnie w ktorych powmieszczeniach i jak duzo powinno ich byc. Moze jakas mądra głowa Ci podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts