agnieszkakusi 22.10.2007 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 tak, mąż coś tam robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.10.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Coś... Nie wiesz, w jakim stopniu to przysłaniał ? Być może trzeba zrobić toradykalnie, nawet z wyłączeniem jednego lub dwóch pionow (masz 3 ?)całkowicie. pozostawiłbym tylko ten w łazience, przynajmniej na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.10.2007 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 ale co da całkwoite zasłonięcie jednego z kominów wentylacyjnych? Przecież po to się je stawia, żeby użytkować, a nie zasłaniać. Chyba, że czegoś nie rozumiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.10.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 ale co to da? Przecież to nie rozwiąże problemu, bo kratka będzie tak naprawdę bezużyteczna. i co się z tego powodu stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.10.2007 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 no właśnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.10.2007 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 no właśnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.10.2007 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 ale co da całkwoite zasłonięcie jednego z kominów wentylacyjnych? Przecież po to się je stawia, żeby użytkować, a nie zasłaniać. Chyba, że czegoś nie rozumiem.... Mam prośbę. Jeżeli nie zrobicie konkretnych prób. nic z tego nie będzie. Zlituj się, poświęć, zasłoń całkowicie pozostałe, zostaw jeden, częściowo przysłonięty. Zaobserwuj wtedy w nim ciąg. Zawsze można to skorygować, ale od czegoś trzeba zacząć. Powietrze w domu to całośc, nic się złego nie stanie, jak trochę z konieczności, bo wentylacja została żle zaprojektowana, usuwane będzie jednym czy dwoma przysłoniętymi wylotami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.10.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 no właśnie nie wiem. nic? kompletnie nic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 22.10.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 sSiwy12Przepisy rozporządzenia nie są sprzeczne nawet w najmniejszym stopniu z przytoczoną przez przez Ciebie normą, ani ta norma z rozporządzeniem. Bo jeśli norma mówi, że:"......W ramach jednego mieszkania nie dopuszcza się stosowania równolegle wentylacji wywiewnej mechanicznej o działaniu ciągłym i wentylacji grawitacyjnej ..."to nie oznacza, że dopuszcza stosowanie okapu o działaniu nieciągłym. Gdyby tak było, to zapis normy byłby:"......W ramach jednego mieszkania dopuszcza się stosowanie równolegle wentylacji wywiewnej mechanicznej o działaniu nieciągłym i wentylacji grawitacyjnej ..."Jednak takiego zapisu nie ma. Powtarzam - nie ma. Norma po prostu nie mówi nic o okapie o działaniu nieciągłym. Można by powiedzieć, że jak coś nie jest zabronione, to jest dozwolone, gdyby - no właśnie - gdyby nie rozporządzenie. A tam o tym jest napisane jednoznacznie. Z kolei zapis w normie:2.1.3. Okresowe zwiększenie wentylacji kuchni. Zaleca się projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększenie strumienia objętości powietrza usuwanego z kuchni w czasie jej użytkowania, do co najmniej 120m3/h.również nie mówi o mechanicznym wyciągu. Po pierwsze "zaleca się" nie oznacza, że "powinno się". Po drugie "co najmniej 120m3/h" nie oznacza, że ma być wyciąg mechaniczny. Reasumując - przepisy jednoznacznie zabraniają stosowania okapów z wyciągiem mechanicznym w mieszkaniach z wentylacją grawitacyjną. PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.10.2007 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 zawiesił mi się komp i wysłało dwa razy.Dziś męża nie będzie. Popróbujemy jutro i zobaczymy. Jesli kratki mamy w dwóch łazienkach i kuchni to którą lepiej "poświęcić"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.10.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 dajcie se siana z tymi paragrafami, teraz są liberałyporadźcie lepiej zbłąkanej Kobiecie co ma robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.10.2007 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 a my właśnie oddaliśmy okap do sklepu, bo nie było za bardzo możliwości dobrego przymocownia go do sufitu (mamy tylko aluminiowe stelaże i płyty karton- gips). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.10.2007 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 aż taka zbłąkana to nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.10.2007 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Agnieszko, nawiewników w przypadku zredukowania wylotów możesz miećw nadmiarze, to nie zaszkodzi, wpłynie tylko tyle świeżego (zimnego) powietrzaile wypłynie wylotem. Tylko od Ciebie zależy, gdzie te nawiewniki umieścisz, tambędzie cyrkulacja powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.10.2007 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 wiem.Tylko jak pomyślę, że nawiewniki sa białe albo brązowe, a my mamy okna białe- złoty dąb....brrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.10.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 zawiesił mi się komp i wysłało dwa razy. Dziś męża nie będzie. Popróbujemy jutro i zobaczymy. Jesli kratki mamy w dwóch łazienkach i kuchni to którą lepiej "poświęcić"? Agnieszko, to tylko próba. Dwie łazienki zredukowałbym na początek prawie całkowicie (na dachu), kuchnię na razie całkowicie. Potem można próbować zostawić niewielki wylot. Pamiętaj, zawsze na wylotach na górze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 22.10.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 dajcie se siana z tymi paragrafami, teraz są liberały poradźcie lepiej zbłąkanej Kobiecie co ma robić Siana nie mam ani nie potrzebuję, a co agnieszkakusi ma zrobić bardzo dokładnie napisałem już dużo wcześniej i to parokrotnie, Barbossa. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 22.10.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 hesZlituj się. Po co "na dachu"? Czy nie łatwiej przysłaniać kratki wywiewne pod sufitem w mieszkaniu?. Przecież dla przysłonięcia to żadna różnica.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.10.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Czy nie tlumaczylem tego już wcześniej ? Jeżeli zostawimy u góry szeroki wylot, zimne powietrze łatwo może wpłynąć do kanalu i nici z ciągu. Zredukowanie tego wylotu w znacznym stopniu oddala to niebezpieczenstwo, bo na otworze wylotu powietrze będzie miało większą prędkość, a więci wyższe ciśnienie. Nie dopuści to zimnego powietrza. Jasne, że łatwiej sie przysłania kratki w domu. Ale czy tu chodzi o łatwośćczy może jednak skuteczność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 22.10.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ja bym jedank pomyślał nad sposobem przysłaniania wylotu kanału wentylacyjnego.Przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych może się okazać, że wentylacja działa zbyt intensywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts