Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam komin systemowy (paliwa stałe), po obu stronach tego komina jest wymurowany z cegły pełnej "komin"-otwory wentylacyjne nie do pieca, ale te do pomieszczeń łazienka, kuchnia itd.

Moje pytanie : czy te "kominy" wentylacyjne muszą być wyciągnięte ponad dach na taką samą wysokość jak prawdziwy komin od pieca, czy można je zakończyć tuż nad dachem?-jeżeli tak to jak je zakończyć. Nie wiem czy to ma znaczenie -dach dwuspadowy, kominy od strony zachodniej.

https://forum.murator.pl/topic/89310-prosze-o-porad%C4%99-dot-komina-i-kana%C5%82%C3%B3-wentylacyjnych/

Komin poprowadzić do jednej wysokości. Jak sobie wyobrażasz wcześniejze skończenie kanałów, skoro są one w jednej bryle komina.

Komin należy zamknąć płytą od góry a wyloty kanałów wentylacyjnych wyprowadzić po bokach przez kratki. Kanał spalinowy powinien wychodzić ponad ta płytę (rura systemowa od komina systemowego).

Komin poprowadzić do jednej wysokości. Jak sobie wyobrażasz wcześniejze skończenie kanałów, skoro są one w jednej bryle komina.

Ja sobie wyobrażam ale nie wiem czy tak można. Tworzą jedną bryłę, ale są murowane osobno - systemowy i "doklejony" do niego z cegły pełnej. I zastanawiam się czy ten komin wentylacyjny może zakończyć się tuż nad dachem.

Raczej nie można, gdyż wylot kanałów wentylacyjnych musi byc o odpowiedniej odległości od połacidachu biorąc przy tym odległości od kalenicy. Tu dokładnych wymiarów nie pamiętam chyba chodziło o to aby wylot było 60cm powyżej kalenicy i w odległości poziomej 1m, ale to trzeba zweryfikować w przepisach.

Odległości - przepisy dotycza kanałów spalinowych- dymnych,

wentylacyjne chyba można (nie mam uprawnien budowlanych),

-nie muszą nawet byc murowane z cegły pełnej,

-nie musza byc murowane nawet z lekkich pustaków wentylacyjnych,

-może być tylko rura zakończona elemetem wentylacyjnym zaraz przy dachu

np specjalne dachówki wentylacyjne lub "czapeczki" itd ,

i to osobno od komina dymnego

i gdziekolwiek chcesz na dachu.

Przed chwilą dowiedziałąm się od forumowicza, ze na tym zdjęciu, które wstawiłam na swoim watku fajnie widać jak powinny wygladać kominy wentylacyjne....

Ja za bardzo nie wiem o co chodzi :lol: :oops: , ale wstawiam ponownie zdjęcie moze pomoże :wink:

http://images31.fotosik.pl/3/3305a6e66e3ddc8d.jpg

Oglądając kominy Darki uświadomiłem sobie ,że w moich brakuje otworów went. z boku.

Przedyskutowałem temat tak na szybko z teściem i stwierdziliśmy, że z pewnością kominy będą zaciągały spaliny do wentylacji przy niesprzyjającym wietrze .

Czy jest jakiś sposób żeby temu zaradzić ?

To jest zdjęcie, które wykopałam na forum o elewacjach takze kominy nie sa moje :D ..mam nadzieje, ze własciciel zdjęcia i domu nie ma nic przeciwko :wink: Moje kominy dopiero sie budują :D

Nie ma mowy o zaciąganiu. Ja tak mam. Komin systemowy należy wyprowadzić do góry ponad płytę. Do tego sa specjalne zakończenia komina.

Ja tez mam Rondo 20 do kominka i w jednej bryle dwa kanały wentylacyjne w tym jeden do salonu. Nic sie nie dzieje żadnych zapachów.

Drugi komin jest podobny tyle że wyprowadzona rurka z pieca kondensacyjnego ze spalinami. Też OK (kanały wentylacyjne sa również).

Trzeci komin to same wentylacje i do tego w bryle wyprowadzona wentylacja pionu kanalizacyjnego. Równiez OK żadnych smrodków.

Dziwię się natomiast kto buduje Ci kominy skoro nie zrobił wyprowadzeń wentylacji tak jak na zdjęciu wyżej - to przecież standard.

Dziwię się natomiast kto buduje Ci kominy skoro nie zrobił wyprowadzeń wentylacji tak jak na zdjęciu wyżej - to przecież standard.

Kominy już stoją :

- tak zostawić?

-wykuć otw. z boku?