Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyba kominka- czym czyścić?

Lidka i Janusz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Palimy w kominku dość często, szyba szybko sie brudzi. Czym ją czyścić i co robic aby tak szybko się nie brudziła?

Odpuść sobie popioły i inne rzeczy. Mamy 21 wiek. Poza tym popiół potrafi zarysować...

W każdym markecie z akcesoriami do kominków kupisz takie psiukadełko. Psikasz dwa razy na szybę, czekasz 10 sekund, przecierasz ręcznikiem papierowym i szyba kryształowo czysta. Ja zużywam dwa takie psiukadełka na sezon. Koszt jednego to chyba 22 zł. Nie pamiętam firmy tego co ja używam, ale butelka jest biała a naklejka niebieska. Super sprawa. Polecam.

Palimy w kominku dość często, szyba szybko sie brudzi. Czym ją czyścić i co robic aby tak szybko się nie brudziła?

Odpuść sobie popioły i inne rzeczy. Mamy 21 wiek. Poza tym popiół potrafi zarysować...

W każdym markecie z akcesoriami do kominków kupisz takie psiukadełko. Psikasz dwa razy na szybę, czekasz 10 sekund, przecierasz ręcznikiem papierowym i szyba kryształowo czysta. Ja zużywam dwa takie psiukadełka na sezon. Koszt jednego to chyba 22 zł. Nie pamiętam firmy tego co ja używam, ale butelka jest biała a naklejka niebieska. Super sprawa. Polecam.

Popieram, popiół może być przyczyna rys, a później dopiero będzie ciężko czyścić.

Ja stosuje tylko ciepłą wodę na gąbce+przecieram ręcznikiem kuchennym i mam kryształ. Zresztą i tak w sumie mało mi się ona brudzi. U znajomego jedno palenie i prawie nic nie widać, a u mnie zawsze jest wgląd do środka. Nie wiem czy to kwestia ciągu, bo wkłady mamy identyczne, drewno z tego samego źródła, a ciąg u mnie zdecydowanie lepszy.

A jak ciff, który "czyści a nie rysuje" powoduje porysowanie powierzchni?

Chyba gąbka czy ściereczka nie rysuje tym bardziej.

Haha. Dobre :lol:

Popiół może niepozornie wygląda, ale jest w nim sporo twardych drobin. To wystarczy, żeby coś porysować, np kolorowy obrazek.

A może ten ciąg jest za dobry? :roll:

Pzdr,

Jeśli szyba jest myta codziennie ,płyn do szyb wystarczy chociaż przyznam , że czasowo wychodzi dłużej niż spec. psikiem do kominka.

:o codziennie?!

U mnie raz na miesiąc lub dwa miesiące.(zabrudzenie tylko z dołu jakieś 5-10 cm reszta bardzo przejrzysta). Drewno pobudowlane.

Hmm może faktycznie za mocny ten ciąg?

Ja czyszczę jakimś płynem TYTAN do czyszczenia kuchenek i piekarników. Kosztowało to chyba 7 zł, butelka 450ml. Wystarczy trochę popryskać i "opalenizna" schodzi błyskawicznie po przetarciu wilgotną szmatką ;)

A powiedzcie szczerze, próbowaliście kiedyś czyścić taką szybę samą czystą ciepłą wodą z kranu i gąbeczką? Po co ta chemia?

Ja jeszcze nie próbowałem bo nie mam jeszcze ciepłej wody w domu :) Ale w niektórych miejscach jest taka opalenizna, że tą gąbką bym się chyba zatarł na śmierć ;D

U mnie też gwizdze jak się dobrze rozpali, u mnie zamykanie dopływu powietrza nie wiele daje bo wkład zaciąga sobie powietrze szczelinami między ramą drzwiczek a szybą i duszę ogień szybrem. Ja u siebie szybę muszę czyścić minimum raz na miesiąc bo inaczej nic nie widać co się dzieje w środku, uzywam jakiegoś środka do czyszczenia szyb kominkowych ale jedynie co mnie denerwuje jak go stosuje to to że spływa jak woda i trzeba ścielić gazety a rzekomo są środki które nie spływają ale jakoś nie moge ich dorwać.