Lidka i Janusz 18.10.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Palimy w kominku dość często, szyba szybko sie brudzi. Czym ją czyścić i co robic aby tak szybko się nie brudziła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 18.10.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Najlepiej czyści się zwilżoną twardą gąbką i popiołem, a jeśli chodzi o to, aby szyba się nie brudziła, to najlepszy sposób- wyjmować szybę przed rozpaleniem i zakładać ją po zakończeniu palenia. Cudów nie ma. (niestety) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.10.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Proszę poszukać w archiwum, niecały tydzień temu było.Środki czyszczące, drewno, technika palenia - wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 18.10.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Palimy w kominku dość często, szyba szybko sie brudzi. Czym ją czyścić i co robic aby tak szybko się nie brudziła? Odpuść sobie popioły i inne rzeczy. Mamy 21 wiek. Poza tym popiół potrafi zarysować... W każdym markecie z akcesoriami do kominków kupisz takie psiukadełko. Psikasz dwa razy na szybę, czekasz 10 sekund, przecierasz ręcznikiem papierowym i szyba kryształowo czysta. Ja zużywam dwa takie psiukadełka na sezon. Koszt jednego to chyba 22 zł. Nie pamiętam firmy tego co ja używam, ale butelka jest biała a naklejka niebieska. Super sprawa. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.10.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Palimy w kominku dość często, szyba szybko sie brudzi. Czym ją czyścić i co robic aby tak szybko się nie brudziła? Odpuść sobie popioły i inne rzeczy. Mamy 21 wiek. Poza tym popiół potrafi zarysować... W każdym markecie z akcesoriami do kominków kupisz takie psiukadełko. Psikasz dwa razy na szybę, czekasz 10 sekund, przecierasz ręcznikiem papierowym i szyba kryształowo czysta. Ja zużywam dwa takie psiukadełka na sezon. Koszt jednego to chyba 22 zł. Nie pamiętam firmy tego co ja używam, ale butelka jest biała a naklejka niebieska. Super sprawa. Polecam. Popieram, popiół może być przyczyna rys, a później dopiero będzie ciężko czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 18.10.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Nie wiem, jak popiół ma zarysować o wiele twardszą szybę.Raczej narzędzie którym trzemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.10.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Nie wiem, jak popiół ma zarysować o wiele twardszą szybę. Raczej narzędzie którym trzemy. A jak ciff, który "czyści a nie rysuje" powoduje porysowanie powierzchni? Chyba gąbka czy ściereczka nie rysuje tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.10.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Ja stosuje tylko ciepłą wodę na gąbce+przecieram ręcznikiem kuchennym i mam kryształ. Zresztą i tak w sumie mało mi się ona brudzi. U znajomego jedno palenie i prawie nic nie widać, a u mnie zawsze jest wgląd do środka. Nie wiem czy to kwestia ciągu, bo wkłady mamy identyczne, drewno z tego samego źródła, a ciąg u mnie zdecydowanie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 18.10.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 A ja psikam Mr Muscle do czyszczenia piekarników i tez działa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 18.10.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 A jak ciff, który "czyści a nie rysuje" powoduje porysowanie powierzchni? Chyba gąbka czy ściereczka nie rysuje tym bardziej. Haha. Dobre Popiół może niepozornie wygląda, ale jest w nim sporo twardych drobin. To wystarczy, żeby coś porysować, np kolorowy obrazek. A może ten ciąg jest za dobry? Pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.10.2007 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Moja niestety się brudzi i bez tych specjalnych psikaczy jak wcześniej wspomniał Rav tudno byłoby samym płynem do szyb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 18.10.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Moja niestety się brudzi i bez tych specjalnych psikaczy jak wcześniej wspomniał Rav tudno byłoby samym płynem do szyb. Jeśli szyba jest myta codziennie ,płyn do szyb wystarczy chociaż przyznam , że czasowo wychodzi dłużej niż spec. psikiem do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.10.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Jeśli szyba jest myta codziennie ,płyn do szyb wystarczy chociaż przyznam , że czasowo wychodzi dłużej niż spec. psikiem do kominka. codziennie?! U mnie raz na miesiąc lub dwa miesiące.(zabrudzenie tylko z dołu jakieś 5-10 cm reszta bardzo przejrzysta). Drewno pobudowlane. Hmm może faktycznie za mocny ten ciąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 18.10.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Palimy w kominku dość często, szyba szybko sie brudzi. Czym ją czyścić i co robic aby tak szybko się nie brudziła? Ja czyszczę jakimś płynem TYTAN do czyszczenia kuchenek i piekarników. Kosztowało to chyba 7 zł, butelka 450ml. Wystarczy trochę popryskać i "opalenizna" schodzi błyskawicznie po przetarciu wilgotną szmatką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.10.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 A powiedzcie szczerze, próbowaliście kiedyś czyścić taką szybę samą czystą ciepłą wodą z kranu i gąbeczką? Po co ta chemia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 18.10.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 A powiedzcie szczerze, próbowaliście kiedyś czyścić taką szybę samą czystą ciepłą wodą z kranu i gąbeczką? Po co ta chemia? Ja jeszcze nie próbowałem bo nie mam jeszcze ciepłej wody w domu Ale w niektórych miejscach jest taka opalenizna, że tą gąbką bym się chyba zatarł na śmierć ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.10.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Wystarczy chwilka jak w tą opaleniznę wsiąknie trochę wody i później to już schodzi jak tralala.Tak wygląda szyba nie czyszczona jeszcze w tym sezonie: http://images32.fotosik.pl/3/55fa17b6f39c2806med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 18.10.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Przy takim ogniu to faktycznie szyba będzie długo czysta bo sie wszystko wypala (drzewo niestety szybko też) im bardziej ograniczasz dopływ powietrza tym bardziej szyba się brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 18.10.2007 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Co ciekawe w momencie robienia zdjęcia zarówno szyber jak i dolot dolny (spod drzwiczek) jest zamknięty na maxa. Nie zawsze jest aż tak duży płomień ale cug jest mocny, czasem aż gwiżdże/świszczy z wkładu (trochę to przeszkadza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 18.10.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 U mnie też gwizdze jak się dobrze rozpali, u mnie zamykanie dopływu powietrza nie wiele daje bo wkład zaciąga sobie powietrze szczelinami między ramą drzwiczek a szybą i duszę ogień szybrem. Ja u siebie szybę muszę czyścić minimum raz na miesiąc bo inaczej nic nie widać co się dzieje w środku, uzywam jakiegoś środka do czyszczenia szyb kominkowych ale jedynie co mnie denerwuje jak go stosuje to to że spływa jak woda i trzeba ścielić gazety a rzekomo są środki które nie spływają ale jakoś nie moge ich dorwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts