Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Wszędzie gdzie czytam na temat pieców na eko-groszke jest ze nie mogą pracować z zamkniętą instalacją grzejnikową tylko musi być zbiornik wyrównawczy.

Mam pytanie jaki wpływ na piec ma zamknięcie instalacji? (naczynie przeponowe gruba bezpieczeństwa)

Czy piec się szybciej zużywa czy co

Tylko nie piszcie głupot że to wiąże się z bezpieczeństwem bo to tylko w Polsce są takie normy w innych krajach wszędzie się stosuje zamkniętą instalację

i z tego co wiem od roku 2009 norma ta będzie zmieniona

Proszę o odpowiedz na moje pytania

https://forum.murator.pl/topic/89318-piec-na-eko-groszke-z-zamkni%C4%99tym-system-grzejnikowym/

Mojego instalatora też sie o to pytałam. Odp. była taka, że kwestia bezpieczeństwa. Generlanie chodzi o to, że gdyby wysiadł zawór to będzie duuuży kłopot. On i tak zaklada 2 zawory a jak chcemy to nawet 3. Z doświadczenia, z domu rodzinnego zakładamy zbiornik wyrównawczy.

To jest to co ja wiem.

Witam

Wszędzie gdzie czytam na temat pieców na eko-groszke jest ze nie mogą pracować z zamkniętą instalacją grzejnikową tylko musi być zbiornik wyrównawczy.

Mam pytanie jaki wpływ na piec ma zamknięcie instalacji? (naczynie przeponowe gruba bezpieczeństwa)

Czy piec się szybciej zużywa czy co

Tylko nie piszcie głupot że to wiąże się z bezpieczeństwem bo to tylko w Polsce są takie normy w innych krajach wszędzie się stosuje zamkniętą instalację

i z tego co wiem od roku 2009 norma ta będzie zmieniona

Proszę o odpowiedz na moje pytania

ale tak jest... w PL obowiązuja normy mowiace o tym ze kotly na paliwo stałe mają pracować w układach otwartych - koniec kropka.

Eko groszki są nowocześniejsze ale to nie znaczy że nie moze dojść do awarii i

małego albo wilekiego bum :)

nie tak dawno na forum pisał uzytkownik ktorego kociołek zagotował wodę do explozji nie doszło ale kocioł "napęczniał"

co do zaworków bezpieczeństwa + zbiorniki wyr. - a jasne że i tak można zrobic co za problem nawet znam pare osb. ktorych kotły tak pracują - w tym przypadku nawet mamy szanse ze kocioł nie zkoroduje szybciej niz w układzie otwarytm :-? ale w przypadku układu zamknietego zawsze istnieje jakieś ryzyko - może jest małe - może przepisy sie zmienią - narazie obowiązują stare