Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika *Iskierka*

betina71

Recommended Posts

• Odpowiedzi 778
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jejku betina ale u Ciebie już dużo postępów!!!

Dawno nie byłam. W betonie Ci nie pomogę ale ja z kolei mam do Ciebie pytanie. Jak Ci się podoba ta blachodachówka? Tylko szczerze kolega męża co pracuje firmie z blachodachówkami bardzo ją poleca.

http://img381.imageshack.us/img381/4003/rustika3zoommb7.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/9089/rustika1zoomtm8.jpg

większe zdjęcia na stronie

http://www.balex.eu/i.php?i=545&PHPSESSID=3c53cf50f53c24e947abdba2f8c5dc8d

aha my już zamówiliśmy stolarza na schody. Obicie betonu dębem jasnym ma kosztować 6500zł.

Aha i coś faceci od dachu mnie wkurzają. Były dwie ekipy wybrałam jedną. Byli w niedzielę i już się z nimi umówiłam na koniec maja nie chcieli żadnej zaliczki ani nic mieli się odezwać w przeciągu 4 dni żeby podac ostateczną cenę. Coś mi się zdaję że nie zadzwonią. Mają czas do piątku jak nie to prosić nie będę kolega poleca nam takiego innego faceta.

Gosiu :D

Jaka ładna ta blachodachówka, kurcze...........moja dużo brzydsza, chociaz pewnie tańsza. Ale taką sobie wybrałam i taka bedzie.

Twoja to wogóle bardzo przypomina dachówkę. Mnie się podoba.

Matko droga!!! Tyle za obicie schodów????? Toż przecie drewniane by zrobił (no może nie wysokich lotów).

My ekipę do dachu mamy tę samą co muruje i dlatego sie nie stresuje.

Bardzo się cieszę, że te ściany tak podskoczyły, tylko że teraz bedzie szło wolniej i niczego się nie przyspieszy.

Majster twierdzi, że do Bożego Ciała powinnizakończyć akcję strop i przejdą na tydzień na drugą budowę robic fundamenty.

W ogóle złapał się dziś za głowę , bo mówi, ze jeszcze nie stawiał takiego domu, gdzie byłoby tyle nadproży i że będziemy ciągnąć nosem jak dostaniemy kalkulację drzwi i okien.

Nic to taki dom wybraliśmy, cos nas w nim urzekło i taki będzie.

A jak tam sprawy uzredowe????

pozdrowionka.

Mnie się podoba.

cieszę się że Ci się podoba. Bo właśnie zdania są podzielona moja siostra powiedziała "oo jaka brzydka" a co do ceny to zobaczymy. Dzisiaj jedziemy po wycenę całego dachu z opcją tej blachy i tańszej. Zobaczymy jaka różnica będzie. I na co w końcu się zdecydujemy. A ty jaką będziesz miała blachodachówkę? Jaki kolor? I jaki wzór? Znasz już cenę? Zamówiłaś już wszystko?

Co do stolarzy to było 3. Jeden powiedział 7500zł a dwóch 6500zł. Cena nieziemska biorąc pod uwagę że mój szwagier w Poznaniu 2 lata temu za konstrukcje całych schodów zapłacił 5tyś!!! A ja 6,5tyś za tylko obicie. No ale cóż trzeba płacić i płakać.

Co do spraw urzędowych może się wyjaśni w przyszły piątek więc trzymaj bardzo mocno kciuki. Pochwalę się jak będzie po. I może w dzienniku zacznę pisać.

że będziemy ciągnąć nosem jak dostaniemy kalkulację drzwi i okien

no ja właśnie obecnie poszukuję drzwi. Mój mąż jak mu powiedziałam że na same drzwi wydamy ponad 10tyś zł to mnie wyśmiał. że niby przesadzam bo on widział w hipermarketach po 200-300zł drzwi :lol: dopiero mu uzmysłowiłam jakie realne koszty będą z wszystkimi dodatkami typu ościeżnica klamka montaz itp. Drzwi wewnętrznych potrzebuje 9 plus drzwi zewnętrzne. Licząc tysiąc na jedne drzwi wewnętrzne plus 2-3 tyś za zewnętrzne to niestety wyjdzie ładna cena.

O jak mi ciepło na sercu, że zajrzeliście do mnie :D :D :D

Gosia:

Jak to mówią o gustach sie nie dyskutuje - wybierasz to co Tobie odpowiada. Twój dach, Twoja blachodachówka - nie siostry, moja czy kogoś innego.

Nasza blachodachówka jest standardowa. Nic specjalnego ... firma Bratex wzór Hestia, powłoka Prelaq Nova, kolor ciemny brąz. Spróbuję wstawić link, może mi wyjdzie??

http://www.bratex.pl/produkty/pokrycia-dachowe/blachodachowka

Całość dachu czyli blachoddachówka, blacha , orynnnowanie, okna, gąsiory, folia i inne pierdoły wycenione zostało na 12700zł. Oczywiście zapomnieliśmy o włazie dachowym, ale na dobra sprawe jeszcze nie wiem czy on w ogóle będzie.Zaliczka już wpłacona.Więźba tez zamówiona i zaliczkowana czeka w Biłgoraju (mam nadzieję,że czeka).

Kciuki trzymam mocno, aż kłykcie bieleją, za powodzenie spraw urzedowych :lol: i szybkie pozytywne wpisy w dzienniku.

pluszku:

NIe piszesz jaki masz strop.

Jak zwykle nie wyrażam się precyzyjnie :wink: mamy Terrive

manager70

Kochanieńki nie kituj, bo zanim ja dojdę do twojego etapu to tyjuż spokojnie bedziesz popijał kawe w salonie :lol:

A u nas zmiana planu. Zalali nadproża i teraz tygodniowa przerwa. No więc mamy czas na wyrzucenie reszty humusu z wnetrza, chociaż małżonek będzie miał utrudnione zadanie, bo nie wjedzie taczką do środka. Na przeszkodzie stoją stemple podtrzymujące nadproża.

Jedno się wyrzuca, drugie trzeba z kolei wrzucić, myślę o piachu, - kto za tym trafi???

Pozdrawiam.b.

• 1 month później...

O Mateńko - Aniu jak miło ze jesteś.

Patrząc na innych budowniczych to nasze tempo jest nieszczególne, ale zawsze przybliża nas do celu.

Mam nadzieję, że w tym tygodniu rozpoczniemy stawianie więźby ( w zjadliwym zielonym kolorze), która leży już na działce i czeka na majstrów.

Aniu ja jestem monotematyczna i upierdliwa i znów zapytam jak zdecydowaliście się poprowadzić rynny. Po filarach czy wymysliliście coś innego?

Pozdrawiam serdecznie.

Coraz więcej osób "przewija się " przez naszą budowę i każdego pytamy o jakiś pomysł na rynny przy daszku.

Teraz jesteśmy na etapie elewacji i wszystkie rynny są chwilowo zdjęte .

Jaki będzie tego finał? Zapewne puścimy je po ścianie obok małych okienek. Ale to jeszcze nie jest wersja ostateczna.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Trochę się opuściłam ze zdjęciami, a mam ich kilka. Postaram się jeszcze dziś nadrobić.

Komina nie okleiłam płytkami klinkierowymi, bo mi odradzono.

Zastosowaliśmy tynk mozaikowy.

Czy była to słuszna decyzja okaże się za jakiś - mam nadzieję , że bardzo dluuugi - czas.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Betinko co do włamania na budowie to niestety nas też to nie ominęło :cry: Im więcej rzeczy pojawiało się w domku to większy strach w oczach. Wczoraj dowieźli nam zakupiony sprzęt agd i meble do pokoju córci dlatego dzisiaj mój mąż spędzi pierwszą nockę w naszym domu. Mam nadzieję że za tydzień dołączymy już wszyscy :lol: :lol: :lol:

A co do sąsiadki to dzielna kobieta ( fajnie mieć takich sąsiadów) Życzę dalszego budowania bez niespodzianek :wink:

• 2 weeks później...

Ano, że tak bezczelnie odpowiem, działamy. :D

U mnie dziś dopiero mury startują. Właściwie, o tej godzinie, to już pewnie wystartowały. A ja w pracy. Wrrrr :evil:

Musze troszkę podgonić z dziennikiem bo tam stan na lipiec dopiero opisany. Ale co zrobisz jak czasu nie ma. A dzień kruciejszy coraz .....

Pozdrawiam