Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika *Iskierka*

betina71

Recommended Posts

Betinko faktycznie cichutko u Ciebie :wink: ale roboty przed Wami jeszcze wiele więc planuj dziewczyno, masz teraz na to czas. A jeśli chodzi o elektrykę to delikatna rada: sama zaznacz punkciki w całym domu bo nikt inny jak Ty nie wie gdzie będzie ci potrzebne gniazdeczko. U mnie zrobił to mąż no i taraz masz babo placek brakuje mi w paru " ważnych"miejscach.

• Odpowiedzi 778
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aniu - dzięki za to, że w natłoku obowiązków zaglądasz do mnie. :D

No cichutko tu, a teraz to i śnieżnie. I przez ten śnieg nie dojechał do nas gość zajmujący sie tynkami. Trzeba było przekładać spotkanie na następną niedziele. Trudno może tym razem nie zasypie :wink:

Jestem tez umowiona ze stolarzem, bo trzeba jakoś wykończyć ten daszek nad wejściem. Może on coś wymyśli, bo mnie zaczyna dopadać marazm , a poza tym brak mi inspiracji. Czyżby zima i świadomość, że stoimy w miejscu???Aniu każda rada jest cenna, nawet ta najdrobniejsza.

Wiem,ze któregoś dnia musze przysiąść i przemyśleć gdzie będą gniazdka, tylko jak zwykle brak czasu. Generalnie najlepiej mi sie myśli kiedy jestem na działce i widzę to naocznie. Ale mój domek jest teraz ślepy, zimny.......

No pomarudziłam ...DOŚĆ!!!

Lecę sprawdzić co u ciebie, bo widzę że jest nowy wpis

To nie marazm to zasłuzony odpoczynek. Zbieraj siły przed wykonczeniowka bo o ile sciany mozna wznosic z 3 roznych materialow i wybor jest ograniczony o tyle wykonczenie mozna wykonac na 1000 sposobow. My za pozno zabralismy sie za wybor płytek, ekipa pogania z dostawa płytek a zona (głowny odpowiedzialny za wykonczeniowke) od miesiac walczy z doborem płytek - jest to swietne zajecie na zime. 2 miesiace szybko zleca, u nas w tym roku prace ruszyły w lutym. Tymczasem niech Iskierka ładnie wysycha.

Masz rację, że teraz zaczną się schody pod góre, bo wybór wszelakiego dobra jest ogromny. Tym bardziej te schody wydają się strome, bo należę niestety do tych malo zdecydowanych :-? Pietnaście razy będę zmieniała decyzje i do końca nie będę pewna swoich wyborów. Teraz na tapecie drzwi wejściowe i dylemat czy brać takie same do kotłowni? Nie chcę żadnych przeszkleń, bo w wiatrołapie jest okno, wystarczy mi wizjer. No ale jak zwikle firm zatrzęsienie i jedna lepsza od drugiej. Jedni zachwalaja drewniane inni stalowe, Zważywszy ,że nie posiadamy ganku i tak bedą narażone na czynniki pogodowe i wczesniej czy później coś je trafi.

Mnie to sie wydaje, że do płytek jeszcze kawał drogi, a faktycznie to trzeba juz o tym myśleć, bo jak przyjdzie czas na nie i jeszcze ich nie bedzie to mnie mąż "powiesi" albo co gorsze sam wybierze :roll:

Marne szanse na szybki start wiosną, chociaż ....nigdy nie wiadomo.

Jak juz będe wiedziała kiedy mniej więcej wejdzie elektryk to trzeba bedzie uczynić domek "widzącym".

Dopiero w styczniu bedę mogła zadzwonić do hydraulika i okaże się ,czy w ogóle zgodzi się na wykonamie prac wod.kan, posadzki i ogrzewania.

Jak mi to nie wypali to .... trafi całą robotę.

A dziś jedziemy podpisywać umowę i kupować okna.

Trzymajcie kciuki, żeby mi się udało urobić gościa na jakiś upust :wink:

Nie, nie robiłam "castingu" na okna. Rczej byłam ukierunkowana na konkretną firmę.

A rabaty? Zaproponowali nam takie:

- 21% przy zaliczkowaniu

- dodatkowe 5% przy wpłacie całości

- dodatkowe 7% w promocji zimowej

Wiem, że się nie wysilili. Gdybyśmy wzięli inne profile to przy zaliczkowaniu byłoby nie 21 tylko 28%.

Poza tym udało mi się obniżyć wartość 2 okien.

Koniec końców za okna z montażem zapłaciliśmy 12400, więc w stosunku do oferty jaka otrzymaliśmy po pomiarze zaoszczędzilismy 800zł. Dobre i to.

Za nasze okna płacilismy 12.500 wiec wcale nie przepłaciłas. Kierowałem sie konkretnym profilem okiennym z ktorego w najblizszej okolicy okna robiła tylko 1 firma. Okna "popularne" mogłem miec za ponad 20% mniej. Znalazł sie nawet 1 producent co chciał za okna do całego domu w raz z montażem jedyne 8000 zl.

Nasze okna są z PCV, pięciokomorowe, obustronny kolor (orzech).

A teraz okazało się, że dodatkowo gratis mamy jeszcze termoramki w pakiecie szybowym.

Wiem, że dałoby się taniej kupić okna, ale takie mi odpowiadają.

Przesunęlismy jednak termin dostawy na połowę lutego. Przy niesprzyjajacej aurze mogą poleżeć (bezpłatnie) w magazynie, a przy korzystnej wstawi się. Jeszcze jak uda się zsynchronizować elektryka to będę wniebowzięta

A jeśli chodzi o parapety to kuszące jest to, co zaproponował gość od okien, bo byłby gratisowy montaż.

Ekipa tynkarska coś by pewnie wydarła.

Z bramą wstrzymuję się do stycznia, bo mają być promocje (OBY!)

• 4 weeks później...

Świąt białych, pachnących choinką,

skrzypiących śniegiem pod butami,

spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze,

pełnych niespodziewanych prezentów.

Świąt dających radość i odpoczynek,

oraz nadzieję na Nowy Rok,

żeby był jeszcze lepszy niż ten, co właśnie mija.

Tomasz

http://img384.imageshack.us/img384/5760/kartkaiw9.jpg

Święta święta i po świętach...

Dzięki za życzenia...

Nawiążę do stropu...

W wiatrołapie faktycznie ktoś dał plamę, ale widok ze schodów już mnie nie dziwi.

U mnie wygląda tak samo. Tam nie dało się ułożyć garów bo nie było na czym oprzeć belki (klatka schodowa). Może można było zaszalować na równo, ale KB przekonywał mnie, że wtedy ktoś wysoki idący po schodach będzie musiał uważać na głowę.

W wiatrołapie faktycznie ktoś dał plamę, ale widok ze schodów już mnie nie dziwi.

U mnie wygląda tak samo. Tam nie dało się ułożyć garów bo nie było na czym oprzeć belki (klatka schodowa). Może można było zaszalować na równo, ale KB przekonywał mnie, że wtedy ktoś wysoki idący po schodach będzie musiał uważać na głowę

To mnie troszkę pocieszyłeś, że nie tylko u mnie jest taki mankament. Kombinuję sobie, żeby to cudo obłożyć drewnem przy okazji robienia schodów.

Mój mąż chciał to newralgiczne miejsce podeprzeć filarem i na tym oprzeć belkę ale i u nas KB odradził, bo stwierdził, że będzie problem z wniesieniem mebli na górę. No coś w tym jest.

A w wiatrołapie nie wiem co zrobimy. Jakoś nie wyobrazam sobie, żeby tak pozostało i pewnie trzeba będzie wyrównać.

• 1 month później...

Witamy!!!

przegladajac juz poraz XXX to forum pomyslalam ze najbardziej konkretnie bedziesz mogla odpowiedziec wlasnie TY na nasze pytania. Wiesz chcielibysmy sie dowiedziec ile wyniosl cie stan surowy zamkiety (a jeszcze bardziej calkowity koszt budowy Iskierki) bo wiem ze sa dosc duze roznice w cenach w zaleznosci od rejonu Polski, a my wlasnie bedziemy zaczynac budowe latem tez w lubelskim :) . I jeszcze jedno mozesz napisac z "ktorej strony" Lublina powstaje ten cudowny domek. Bedziemy bardzo wdzieczni za odpowiedz.

Pozdrawiamy

W kwestii ceny za tynk odpowiedz do ceny 28 zl.m2:

Tynki chce drogo. U mnie na Slasku, gdzie ceny sa wysokie chcieli 20 zl/m2 bez materiału. Przy 500 m2 wyszło 10.000 zl za sama robocizne :o a materiał kosztował 1000 zl co daje srednia cene 22 zl/m2 robocizna z materiałem.

100 km ode mnie gdzie ceny sa niższe za robocizne chcieli 12 zl/m2.

Sproboj targowac sie o 15 zl/m2 z materiałem, a jak bedzie mu "dobrze z oczu patrzec" to łaskawie zgódz sie na 15 zl bez materiału - materiał sama kupisz za 1000 zl. :wink: