Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie jw.

Ekipa twierdzi że dechy calowe to za słabo przy takiej grubości stropu.

Mam niestety problem z winy kierownika któremu nie chciało sie wcześniej policzyć obciążeń stropu.

Wczoraj skończyli deskowanie pod strop monolityczny o grubości 16cm.

Strop ma wym. 9.1m x 6.5m ( wym. po obrysie zewnętrznym ścian nośnych)

Dzisiaj kierownik mi oświadczył że strop będzie miał zbyt duże ugięcie.

Za to ekipa twierdzi że deski będą za słabe pod wylanie stropu o grubości 20cm.

Tzn dotychczasowy szalunek jest zrobiony porządnie, deski są podparte na krokwiach 14x7cm wystemplowane a stemple oparte są na dole na takich samych krokwiach.

Rozstaw krokwi to 90cm stempli jakieś 60-70cm.

Jak myślicie czy da radę wylać strop 20cm grubości?

Sprawa jest pilna niestety.

https://forum.murator.pl/topic/89362-czy-szalunek-z-desek-b%C4%99dzie-za-s%C5%82aby-pod-strop-monolit-20cm/

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

będę robił coś podobnego za dwa tygodnie, ale z tego się zorientowałem to będę robić podobnie, z tym, że zamiast deskowania daję płyt osb 21mm no i krokwie 16x16, rozstaw stępli 0,5m

Ja nic z tego nie rozumiem.. Kto projektował ten strop? Jeżeli konstruktor przewidział 16cm (z odpowiednim zbrojeniem jak sądzę) to na jakiej podstawie kierownik budowy chce strop 20cm? Czy wprowadził też zmiany w zbrojeniu? Ma jakieś obliczenia?
witam

będę robił coś podobnego za dwa tygodnie, ale z tego się zorientowałem to będę robić podobnie, z tym, że zamiast deskowania daję płyt osb 21mm no i krokwie 16x16, rozstaw stępli 0,5m

Jaką masz grubość stropu w projekcie?

a od kiedy to Kolego kierownik ma liczyć obciązenia stropu?

strop będzie miał za duże ugięcie, czy szalunek pod cięzarem wylewanego stropu?

jedyne co może być za mało, to może być zbyt duży rozstaw "krokwii"

Ja nic z tego nie rozumiem.. Kto projektował ten strop? Jeżeli konstruktor przewidział 16cm (z odpowiednim zbrojeniem jak sądzę) to na jakiej podstawie kierownik budowy chce strop 20cm? Czy wprowadził też zmiany w zbrojeniu? Ma jakieś obliczenia?

Jestem wku...... może nie napisałem wszystko od początku.

W projekcie jest garaż dwustanowiskowy po adaptacji garaż został zamieniony na

lokal użytkowy.

Garaż miał wym. 650x625cm i strop 16cm

Teraz jest lokal użytkowy o wym. 650x910cm i do dzisiaj był strop 16cm ale w obliczeniach wychodzi że przy takim zbrojeniu jak w projekcie i grubości 16cm będzie za duże ugięcie stropu.

Są dwa rozwiązania dać podciąg i zostawić grubość 16cm lub zmienić zbrojenie i grubośc stropu.

Podciąg jest planowany 50 x 25cm czy będzie wystawać 34cm wieki wrzód na stopie czego jak na razie nie chcę zaakceptować.

po największej linii oporu - "lokal użytkowy" w garażu czy nad garażem?

co ma strop do pomieszczenia które przykrywa? niewiele, ważne co na

napisz porządnie o co chodzi, bo na razie to tak trochę to niespójne

a od kiedy to Kolego kierownik ma liczyć obciązenia stropu?

strop będzie miał za duże ugięcie, czy szalunek pod cięzarem wylewanego stropu?

jedyne co może być za mało, to może być zbyt duży rozstaw "krokwii"

Kierownik ma chyba uprawnienia bo projektuje domy od podstaw.

Chodzi o to że to strop będzie miał za duże ugięcie przy długości 910cm i szerokości 650cm jeżeli zostawimy grubość 16cm.

Natomiast ekipa broni się przed poprawieniem szalunku twierdzą że deskowanie jest za słabe dla grubości 20cm

Nadal nie wiemy kiedy ta zmiana się pojawiła. Na etapie projektu? Wtedy osoba robiąca projekt na pewno to uwzględniła. Na etapie budowy? Jeżeli tak to czy kierbud ma uprawnienia konstruktorskie by "ferować wyroki"?
po największej linii oporu - "lokal użytkowy" w garażu czy nad garażem?

co ma strop do pomieszczenia które przykrywa? niewiele, ważne co na

Lokal użytkowy jest w garażu czyli inaczej mówiąc zamiast garażu.

Nad będzie duży pokój (pod dużymi skosami) jak ostatecznie będzie zagospodarowany to jeszcze nie wiem jak na razie nie ma tam żadnych ścianek działowych nawet w planach

Nadal nie wiemy kiedy ta zmiana się pojawiła. Na etapie projektu? Wtedy osoba robiąca projekt na pewno to uwzględniła. Na etapie budowy? Jeżeli tak to czy kierbud ma uprawnienia konstruktorskie by "ferować wyroki"?

no przeca napisał, że kiero projektuje

i nagle przed laniem go oświeciło

Zanim mój post się pojawił to trochę info się pojawiło ale nadal niejasnych do końca..

Zanim mój post się pojawił to trochę info się pojawiło ale nadal niejasnych do końca..

Dyplomata :D

ja to się muszę hamować

Niestety osoba która robiła adaptację gotowego projektu Archonu nie przewidziała jakichkolwiek zmian ale jest osobą której szybko podziękowałem za dalszą współpracę.

Ale jestem pewien że problem stropu nad lokalem użytkowym przez tego konstruktora wogóle nie był rozpatrywany.

Wcale go nie oświeciło tylko ja go zmusiłem

Kierownik postanowił zmienić zbrojenie z krzyżowo zbrojonego na zbrojenie jednokierunkowe ale nigdy nie miał czasu przeliczyć obciążeń

Dzisiaj w końcu znalazł czas bo się upierałem czy aby na pewno zbrojenie jednokierunkowe to dobry pomysł.

Teraz nawet zbrojenie dwukierunkowe jest za mało

@#%$$%^ ^%&&

jakie ma znaczenie zmiana sposobu użytkowania tego co jest pod spodem :o

Chodzi o to że strop się ugnie nawet bez obciążenia

Ta długość 910cm to jednak sporo.

Wcale go nie oświeciło tylko ja go zmusiłem

Kierownik postanowił zmienić zbrojenie z krzyżowo zbrojonego na zbrojenie jednokierunkowe ale nigdy nie miał czasu przeliczyć obciążeń

Dzisiaj w końcu znalazł czas bo się upierałem czy aby na pewno zbrojenie jednokierunkowe to dobry pomysł.

Teraz nawet zbrojenie dwukierunkowe jest za mało

Sorry, ale jakie wykształcenie ma ten kierbud? Ma UPRAWNIENIA KONSTRUKTORA BUDOWLANEGO? Zbrojenie jednokierunkowe? Co to znaczy? Nawet przy stropie 50m x 3m projektuje się poprzeczne zbrojenia...

Dobra rada: idź do fachowca!

Jeżeli robisz strop jednokierunkwo zbrojony wiec na rozpiętośc 650, 16 cm to nie jest mało na taka rozpietość. Może niech ten magik to przeracjuje jeszcze raz, moze cos zbrojeniem poszachować.
@#%$$%^ ^%&&

jakie ma znaczenie zmiana sposobu użytkowania tego co jest pod spodem :o

Chodzi o to że strop się ugnie nawet bez obciążenia

Ta długość 910cm to jednak sporo.

rozumiem, że jesteś projektantem

z tymi "kierunkami" zbrojenia też mieszasz, jak pewnie i ten magik co teraz ma wątpliwości