Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Karmina - Spełnienie marzeń Kasi i Roberta

Recommended Posts

witam, dla zainteresowanych udostępniam plik z zestawieniem kosztów budowy po raz kolejny, zastrzegam tylko że zestawienie nie było aktualizowane przez ostatnie miesiące a nie mam obecnie dostępu do rachunków i faktur żeby je uzupełnić, może po Świętach... ale jakiś obraz sytuacji na początkowym etapie budowy zawsze jest.

http://www.speedyshare.com/172370723.html

pozdrawiam wszystkich budujących

Kasia

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 91
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

Kasiu Wasz domek jest naprawde przesliczny. Bardzo sie ciesze ze moglismy go osobiscie zobaczyc. Mam nadzieje ze nasz rowniez bedzie taki. Wzielismy pod uwage Wasze rady z kilku skorzystalismy. Zmniejszylismy spizarnie w kuchni:) i zmienilismy szerokosc okien w salonie:), podnieslismy dom o jedynie jedna cegle zeby domek nie stracil uroku, a zeby zyskac na powierzchni. Zmienilismy jeszcze kilka rzeczy:

- powiekszylismy korytarz o 1m, poniewaz bardzo zalezalo mi na zmianie biegu schodow(chcialam zeby byly odkryte i najwazniejsze widoczne z salonu),

- polaczylismy wneke w gabinecie z pomieszczeniem gospodarczym, i tutaj tez wysunelismy scianke zewnetrzna na rowni z filarem( filar okragly zastapila podpora ozdobna taka jakie sa na kazdym rogu domu). Zalezalo nam na wiekszym pomieszczeniu gospodarczym, a to ktore jest w oryginalnym planie jest naprawde bardzo male

- powiekszylismy na dole laznieke- przesuwajac scianke tylnia w strone przejscie pomiedzy garazem a ponieszczeniem gospod.(przejscie jest nieco wezsze alazienka zyskala na powierzchni,

Wiecej kombinacji bedzie na poddaszu:)

Uklad zostanie podobny, ale pokombinowalismy z lazienka

dzielimy lazienke na czesc z wanna i czesc z prysznicem, garderoba w pokoju sasiednim do lazienki zostanie zamieniona na pralnio - suszarnie. Nie robimy tutaj wejscia z lazienki tak jak robi to wiekszosc osob, ktora decyduje sie na ta zmiane. Poszlismy za namowa architekta i robimy wejscie z korytarza, przesuwajac delikatnie scianke kolo schodow wglab pokoju. Schody beda bardziej widoczne a do pralni nie trzeba bedzie sie przepychac przez cala lazienke, oraz bedzie wieksze pole do popisu z ustawieniem prysznica.

Dodalismy rowniez jedno okno wiecej w poddaszu a dokladnie w lazience. bedzie ono dokladnie nad na srodku bramy garazowej. Tym samym beda dwa okna nad wanna, jedno w czesci z prysznicem i jedno w pralni. Troszke to skomplikowane do opisania, ale czekamy wlasnie na plan , wiec jesli ktos bedzie tym zainteresowany to moge pozniej przeslac szkic.

To tyle ze zmian:)

Kasiu Wasz domek jest naprawde przesliczny. Bardzo sie ciesze ze moglismy go osobiscie zobaczyc. Mam nadzieje ze nasz rowniez bedzie taki. Wzielismy pod uwage Wasze rady z kilku skorzystalismy. Zmniejszylismy spizarnie w kuchni:) i zmienilismy szerokosc okien w salonie:), podnieslismy dom o jedynie jedna cegle zeby domek nie stracil uroku, a zeby zyskac na powierzchni. Zmienilismy jeszcze kilka rzeczy:

- powiekszylismy korytarz o 1m, poniewaz bardzo zalezalo mi na zmianie biegu schodow(chcialam zeby byly odkryte i najwazniejsze widoczne z salonu),

- polaczylismy wneke w gabinecie z pomieszczeniem gospodarczym, i tutaj tez wysunelismy scianke zewnetrzna na rowni z filarem( filar okragly zastapila podpora ozdobna taka jakie sa na kazdym rogu domu). Zalezalo nam na wiekszym pomieszczeniu gospodarczym, a to ktore jest w oryginalnym planie jest naprawde bardzo male

- powiekszylismy na dole laznieke- przesuwajac scianke tylnia w strone przejscie pomiedzy garazem a ponieszczeniem gospod.(przejscie jest nieco wezsze alazienka zyskala na powierzchni,

dzielimy lazienke na czesc z wanna i czesc z prysznicem, garderoba w pokoju sasiednim do lazienki zostanie zamieniona na pralnio - suszarnie. Nie robimy tutaj wejscia z lazienki tak jak robi to wiekszosc osob, ktora decyduje sie na ta zmiane. Poszlismy za namowa architekta i robimy wejscie z korytarza, przesuwajac delikatnie scianke kolo schodow wglab pokoju. Schody beda bardziej widoczne a do pralni nie trzeba bedzie sie przepychac przez cala lazienke, oraz bedzie wieksze pole do popisu z ustawieniem prysznica.

Dodalismy rowniez jedno okno wiecej w poddaszu a dokladnie w lazience. bedzie ono dokladnie nad na srodku bramy garazowej. Tym samym beda dwa okna nad wanna, jedno w czesci z prysznicem i jedno w pralni. Troszke to skomplikowane do opisania, ale czekamy wlasnie na plan , wiec jesli ktos bedzie tym zainteresowany to moge pozniej przeslac szkic.

Witam:) Bardzo chcielibysmy zaczac bdowe wiosna, chcielismy wylac fundamenty jesienia, ale nasz architekt nie dal rady wszystkiego zrobic na czas :( Jak to zwykle bywa musimy czekac... Jak tylko bede miec gotowe szkice napewno je tutaj wstwie.

Pozdrawiam

Angelika

• 4 months później...

Witamy

Kilka świeżych fotek, generalnie prace trwają w środku, postaramy się dodać kilka fotek z postępów prac. :wink: Kolor elewacji w tej chwili to tylko grunt, docelowo kolor będzie inny.

http://img153.imageshack.us/img153/4469/dsc00056e.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/7188/dsc00060ny.jpg

http://img716.imageshack.us/img716/7673/dsc00063y.jpg

http://img13.imageshack.us/img13/5196/dscf0048hf.jpg

• 2 months później...
Hejka! Mam nadzieje ze jeszcze czasami zagladacie na forum, bo mialabym kilka pytan w zwiazku z budowa Karminy. Z budowa ruszamy na wiosne 2011 i tak jak wy bedziemy budowac na odleglosc. Tez mieszkamy w Anglii a w Polsce tak jak wy kolo Lodzi. Fajna zbieznosc. Choc osobiscie to budowanie na odleglosc troszke mnie przeraza. Te kilka pytan jest dla mnie b.waznych. Pierwsze zasadnicze jakie zastosowaliscie kominy- gotowe czy murowane? A drugie pyt. to czy nie mieliscie problemow z ominieciem glownej krokwi przy kominie , bo na planie jest kilka milimetrow(w sumie po obliczeniu kilka centymetrow) i mam pietra czy komin po wybudowaniu- jesli murowany, nie wyjdzie w glownej krokwi. Jesli znalezlibyscie chwike to prosze o odp. na maila - [email protected]

• 5 months później...
Witam Serdecznie. Wpadłem na Wasz domek zupelnie przypadkowo ogladając różne domy i czytając forum. Też jestem z łódzkiego ( Pabianice ), z budową już ruszyłem i też buduje na odległość bo mieszkam z żoną w Anglii. Budujemy PRZEMYŚLANEGO M42 z projekow Muratora, w tym roku zrobiliśmy fundament w przyszłym roku ruszamy dalej... Chciałbym zapytać z czego budowaliście czy to jest Porotherm czy coś innego i czy z dobrego żródła i jakia cene płaciliście? Gratuluje pięknego domu i Pozdrawiam :)

• 4 weeks później...
CZEŚĆ. Z tego co wnioskuję pytanie o cegłę jest skierowane do Kasi i Roberta. Tak na marginesie odpowiem że zakupiliśmy cegłę w PSB SANBUD W PABIANICACH po 5zł za sztukę tj. POROTHERM Winerbergera 25 P+W klasa15. To jest cena z 8 listopada. Mam pytanko do Ciebie Jacek - gdzie będziesz kupował drewno na więzbę , my słyszeliśmy że tartak w Pawlikowicach ma dobrej jakości drewno.Jeśli możesz to odpisz na [email protected] bo na tą stronkę rzadko zaglądam bo nikt nie odpisuje. Każdy już pobudował i pewnie mieszka więc wszyscy zapomnieli jak to było na początku budowania i jak ważne są wymiany doświadczeń.