magero 02.04.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Znajoma w warunkach przyłączy wodociągu ma napisane, że musi wybudować studnię wodomierzową na swojej działce. Cóż to takiego jest i czy wodociągi mają prawo żądać wybudowania studni!, którą potem przejmą jako swoją własność?magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 02.04.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Niestety to tak jest z monopolistą. Ja miałem dokładnie tak samo, bo odległość od głównej rury z wodą przekraczała ileś tam metrów i MUSIAŁEM wykonać studzienkę wodomierzową. Konstrukcja betonowa, atom nie ruszy. Tylko woda włazi do środka - i pod pokrywą i z góry przez dziurki w klapie. A gość co chodzi odczytywać licznik nawet nie otwiera klapy, bo i tak nic nie odczytałby - musiałby najpierw wypompować ze 2 kubiki brunatnej wody!Jeszcze jeden polski absurd! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 02.04.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 to nie jest absurd. Wodomierz jakoś trzeba zabezpieczyć na czas budowy (przed kradzieżą, uszkodzeniem plomby, przemarzaniem, najechaniem przez samochód...), ja podłączałam wodomierz dopiero po wybudowaniu domu (wczesniej miałam wodę od sąsiada) i studni nie budowałam. Tak samo jest ze skrzynką tymczasowoą elektryczną, a jakoś nikt nie zastanawia się nad jej celowością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.04.2003 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 W studzience tej będzie znajdował się licznik i główny zawór odcinający. Dlaczego studzienka? Co kilka lat musi nastąpic wymiana/legalizacja licznika i pracownik wodociągów musi mieć troche miejsca na dokonanie tej czynności.Jednocześnie należy pamiętać, że wszelkie awarie i uszkodzenia które ewentualnie nastąpią przed licznikiem będą likwidowane na koszt wodociągów. Co za licznikiem to Twoja własność i Twoje zmartwienie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.04.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJI BUDOWNICTWAz dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. "...§ 116.1. Wodomierz, na połączeniu z siecią zewnętrzną, powinien być umieszczony w piwnicy budynku lub na parterze, w wydzielonym, łatwo dostępnym miejscu, zabezpieczonym przed zalaniem wodą lub zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych.2. Dopuszcza się umieszczenie wodomierza w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on nie podpiwniczony lub został usytuowany w odległości większej niż 15 m od linii rozgraniczającej nieruchomość od ulicy (drogi). § 117.1. Pomieszczenie lub studzienka, w której jest zainstalowany wodomierz, powinny mieć:1) w wypadku umieszczenia wodomierza w piwnicy budynku - wpust do kanalizacji, zabezpieczony zamknięciem przeciwzalewowym, jeżeli warunki lokalne tego wymagają,2) w wypadku umieszczenia wodomierza w studzience wodomierzowej poza budynkiem - zabezpieczenie przed napływem wód gruntowych i opadowych, zagłębienie do wyczerpywania wody oraz wentylację.2. Studzienka wodomierzowa powinna być wykonana z materiału trwałego, mieć stopnie lub klamry do schodzenia oraz otwór włazowy o średnicy co najmniej 0,6 m w świetle, zaopatrzony w dwie pokrywy, z których wierzchnia powinna być dostosowana do przewidywanego obciążenia ruchem pieszym lub kołowym...." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 02.04.2003 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Dziękuję za info, ale im więcej czytam tym mniej wiem. Myślałam, że ta studzienka jest wymagana jakby poza wodomierzami dotyczącymi samego domu, czyli na dom wodomierz oddzielny a w studzience - oddzielny licznik na potrzeby, nie wiem - wodociągów (może sprawdzić czy się nikt nie podłącza i stan na liczniku na domu jest taki sam jak w studzience).A z tego co piszecie wynika, że jest to jeden licznik - na potzreby domu. Dobrze myślę, czy już całkim zbłądziłam? magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 02.04.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 On 2003-04-02 14:21, magero wrote: Dziękuję za info, ale im więcej czytam tym mniej wiem. Myślałam, że ta studzienka jest wymagana jakby poza wodomierzami dotyczącymi samego domu, czyli na dom wodomierz oddzielny a w studzience - oddzielny licznik na potrzeby, nie wiem - wodociągów (może sprawdzić czy się nikt nie podłącza i stan na liczniku na domu jest taki sam jak w studzience). A z tego co piszecie wynika, że jest to jeden licznik - na potzreby domu. Dobrze myślę, czy już całkim zbłądziłam? magero magero, dobrze myślisz. Na twoje potrzeby jest wymagany tylko jeden licznik i albo jest on umieszczony w budynku, albo w studzience wodomierzowej. Po cholere dwa liczniki? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 02.04.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Studzienka wodomoerzowa jest na czas budowy wymagana przez wodociągi zgodnie z cytowanym rozporządzeniem. Po zakończeniu etapu budowy wodomierz można przenieść do domu, oczywiście za zgodą i wiedzą wodociągów. Dwie ważne sprawy, otóż wodomierza nie powinno zostawiać się na zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu, gdyż w jego dolnej części znajduje się woda. Remont zamarzniętego wodomierza 60 zł ponosi inwestor.Po przeniesieniu wodomoerza do domu wodociągi przejmują odpowiedzialność za przyłącze dopiero po 2 latach od daty przeniesienia. Do tego czasu naprawy i konserwacje inwestor wykonuje na własny koszt. Nie jest konieczna instalacja wodomierza na czas budowy. Można zgłosić do wodociągów i rozliczać się ryczałtowo. Oni mają swój cennik i to wychodzi tak samo jak policzyć kłopoty z zamarzniętym wodomierzem itp. Studni wodomoerzowej chyba się nie da ominąć. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 02.04.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 A pozatym zamiast betonowej studni mozesz zamontować sobie studzienkę plastikową. Ma konstrukcję termosu i zarówno zawory jak i licznik są tuż pod klapą. Jest to rozwiązanie docelowe, wygodne i eleganckie. Inkasent z wodociągów może dokonać odczytu bez włażenia do domu, a ty masz wodę od początku budowy. Takie rozwiazanie ma tylko jedną wadę - studzienka kosztuje około 1 kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzanna 30.04.2003 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 chcemy wykonac taka studzienkae wodomierzowa Kazano nam kupic kregi cyt. aby człowiek się zmieścił, koniec cyt. Kupiliśmy 80 cm. Teraz powiedzieli, że nie ma mowy, muszą być o średnicy 1 m. A my już włożyliśmy kasę. Jesteśmy wściekli! Czy nei ma na to rady. A przy okazji: chyba zacznrzędów chodzić z dyktafonem alebo każe wszystko dawać sobie na piśmie. To już nie pierwsza taka historia, która naraża nas na straty. Ale co tam, jak budujesz to masz forsę, ni nie? Co to za koszty w obliczu całej budow! Mam ochotę strasznie szpetnie zakląc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzanna 30.04.2003 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 chcemy wykonac taka studzienkae wodomierzowa Kazano nam kupic kregi cyt. aby człowiek się zmieścił, koniec cyt. Kupiliśmy 80 cm. Teraz powiedzieli, że nie ma mowy, muszą być o średnicy 1 m. A my już włożyliśmy kasę. Jesteśmy wściekli! Czy nei ma na to rady. A przy okazji: chyba zacznrzędów chodzić z dyktafonem alebo każe wszystko dawać sobie na piśmie. To już nie pierwsza taka historia, która naraża nas na straty. Ale co tam, jak budujesz to masz forsę, ni nie? Co to za koszty w obliczu całej budow! Mam ochotę strasznie szpetnie zakląc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 30.04.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Nie polecam z kręgow betonowych zawsze jak nie zrobi sie dokładnie to bedzie ciekło za to za ok 1500 zł mozna kupic w hurtowni z materiałami kanalizacyjnymi studzienke wodomierzowa jest mała srednica chyba jak pamietam ok 60 cm zakopuje sie ja na ok 1m ona jest bez dna i dziala jak termos a co wazne prawie jej nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.04.2003 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 U mnie nie było szans uniknięcia stawiania studzienki - dom 70m od wodociągu. Dziś właśnie to zrobiłem. Nie jest to chyba tak, że powyżej 15m można robić studzienke ale trzeba! Powód prozaiczny: przyłącze 70 m to zbyt dużo jak na wodociągi (awarie, konserwacja) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 02.05.2003 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 W moim przypadku - podobnie jak u Colo - do domu będzie około 70. Planuje wybudować studnie wodomierzową - szczelną ze względu na poziom wód gruntowych, a poza tym, ponieważ będzie zbudowana na mojej prywatnej drodze - chcę, aby była na tyle solidna, aby mogły tamtędy jeździć samochody ciężarowe. W Wodociągach jeden "majster" powiedział, że taka studzienka będzie kosztować od 1 tys w górę. Jednak cały czas zastanawiam się czy jest potrzebny projekt przyłącza od studzienki do domu. I czy występując o pozwolenie na budowę domu, również w tym przypadku trzeba wystąpić jednocześnie o pozwolenie, na budowę przyłącza wodnego ( oraz energetycznego i gazowego). Czy może ktoś się ponadto orientuję, czy jest coś w rodzaju opłaty abonamentowej w przypadku wody, tak jak to ma miejsce w przypadku energetyki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krotosz 02.05.2003 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2003 W moim przypadku - podobnie jak u Colo - do domu będzie około 70. Planuje wybudować studnie wodomierzową - szczelną ze względu na poziom wód gruntowych, a poza tym, ponieważ będzie zbudowana na mojej prywatnej drodze - chcę, aby była na tyle solidna, aby mogły tamtędy jeździć samochody ciężarowe. W Wodociągach jeden "majster" powiedział, że taka studzienka będzie kosztować od 1 tys w górę. Jednak cały czas zastanawiam się czy jest potrzebny projekt przyłącza od studzienki do domu. I czy występując o pozwolenie na budowę domu, również w tym przypadku trzeba wystąpić jednocześnie o pozwolenie, na budowę przyłącza wodnego ( oraz energetycznego i gazowego). Czy może ktoś się ponadto orientuję, czy jest coś w rodzaju opłaty abonamentowej w przypadku wody, tak jak to ma miejsce w przypadku energetyki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 05.05.2003 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Koniecznie załatwiaj pozwolenie na budowę domu razem z przyłączami, bo inaczej będziesz miał podwójne kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 05.05.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Koniecznie załatwiaj pozwolenie na budowę domu razem z przyłączami, bo inaczej będziesz miał podwójne kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 09.05.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Naczytałam się o waszych doświadczeniach ze studzienkami wodomierz. i proszę o radę. Czy jeżeli nie jest ona wymagana przez wodociągi, to stawiając dom letniskowy przeważnie nie ogrzewany w zimie, powinnam ją zrobić ze względu na możliwość zamarznięcia wodomierza w domu.Czy są jakieś sposoby na ocieplenie wodomierza? Dom ma być z bali, niepodpiwniczony.PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 10.05.2003 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Miałem powazny problem,ponieważ projektant nie mogl uzyskać uzgodniena w MPWiK na przyłącze bez studzienki wodomierzowej.Długość przyłacza ok. 40m.Ponieważ poziom w.gr. utrzymuje się 0.8-1.0m od terenu trudno byłoby wybudować studzienkę idealnie szczelną,natomiast plastikowa byłaby natychmiast wypchnięta.Stanelo w koncu na tym,że studz. nie będę budował,ale nie będę też przekazywał przylacza na majątek wodociągów,a ewentualne awarie usuwal na swoj koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 11.05.2003 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Jaką głębokość ma mieć taka studzienka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts