mc 11.05.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Wodomierz nad dnem studz. 40cm, od licznika do terenu 120cm, a więc głęb.całkowita 160cm i to są wym. min.Wymiary murowanej dł.-120,szer.-90cm,jeżeli z kręgów to fi 120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 10.08.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 W projekcie -ta pierwszaAle zaproponowano nam tę drugą,bo lżejsza,tańszaCo sądzicie?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.08.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 wybierz tańszą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 10.08.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 a co z jej szczelnością i jakością?straszono nas, że może się woda zbierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.08.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 tzn jest tak szczelna że się może woda zbierać, czy tak dziurawa, że się może woda zbierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 10.08.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Ja myślałam,że woda się nie będzie w ogółe zbierać...Podłączenia powinny chyba być szczelne.Chodziło chyba o przedostawanie się wody z zewnątrz,a z tym mógłby być problem,bo teren gliniasty i wody sporo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.08.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 wszystko można sper...i wszystko można zrobić dobrzemateriał w tym przypadku to drugorzędne znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 10.08.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 Dziękuję i proszę o jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 10.08.2007 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2007 A czy koniecznie musisz mieć studnię wodomierzową? Nie możesz doprowadzić bezpośrednio do domu? My zrobiliśmy ze studnią bo tak poradziła nam projektantka, ale stwierdziliśmy po wykonaniu, że to był błąd. Odradziliśmy sąsiadowi i on podłączył się bezpośrednio z wodociagu do domu. My też zainstalowaliśmy później licznik w domu i zrezygnujemy ze studzienki. A tak z innej beczki: kiedy przyłączono Dołuje do Szczecina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 11.08.2007 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 No ja nie wiem jak z tą studzienką.Mamy w warunkach z ,,wodociągów" i w związku z tym w projekcie.Dlatego będziemy robić.Chyba musimy.Czy nie? A Dołuj jeszcze nie przyłączyli,ale kto wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 11.08.2007 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Nic nie musicicie!! Ja też tak miałem,ale ludki z wodociągów zostawili pare metrów rury więcej.Przez pierwszą zimę licznik zabierałem do domu .Potem już byl w murach i ma sie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 11.08.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Też się zastanawiałam nad sensem umieszczania studzienki poza domem-zima,śnieg,deszcz a ja lecę zakręcać I tak drugi zawór musi być w domu. No to muszę się dowiedzieć jak to obejść. Ale jeśli już się nie da,to nadal nie wiem którą studnię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2007 Też się zastanawiałam nad sensem umieszczania studzienki poza domem-zima,śnieg,deszcz a ja lecę zakręcać I tak drugi zawór musi być w domu. No to muszę się dowiedzieć jak to obejść. Ale jeśli już się nie da,to nadal nie wiem którą studnię... Widziałem przed zamontowaniem ta z polietylenu, wygląda solidnie i nie widze możliwości przedostawania sie wody do niej. Nie sprawdzałem w PB czy jest konieczna jeżeli nie nie montowałbym. Jestem zainteresowany, bo problem mnie dotyczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 19.10.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 czy ktos zna ten temat? Doprowadzili nam wreszcie wodociąg do granicy działki ale żeby się przyłączyć trzeba mieć studnie wodomierzową? O co w tym wszystkim chodzi? U moich rodziców jest licznik w domu i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 19.10.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 wlasnie doprowadzono u nas wode mamy tymczasowa studnie wodomierzowa , docelowo licznik bedzie w domusugerowano nam zakupienie kregow , ale okazalo sie ,ze zwykla skrzynka tez wystarczy (zobacz sobie zdjecia w naszym dzienniku)domyslam sie , ze nie masz jeszcze domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.10.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Mozna napisac pismo o odstepstwo w budowie takiej studzienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 19.10.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 mamy już dom i mieszkamy i płot też i założony juz licznik w domu i wyprowadzoną rurę do wody poza granice działki żeby sie przyłączyc bez problemów(tzn kopania) ale mamy dorpwadzoną wodę ze studni, która jest niestety żółta nie moge prać białych rzeczy w pralce, ale żólty nalot na umywalce i kabinie prysznicowej potraktowany tytanem schodz bez problemu ale chciałabym już mieć tę wodę z Pwik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 19.10.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 nam powiedziano , ze ta studzienka jest tylko tymczasowa domyslam sie wiec , ze nie ma odgornego wymogu co do tej studzienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 19.10.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Studnie wodomierzową projektuje się na terenie posesji wtedy, kiedy długość przyłącza jest większa niż 15 m ( oczywiście są od tego odstępstwa ) lubgdy trasa przyłącza musi "łamać" się więcej niż jeden raz.Ale tak naprawdę "co kraj to obyczaj" i różni operatorzy różne wymagania co do przyłączy stawiają.Co do studni wodomierzowej, to z reguły jest to studnia fi 1,0 m z wodomierzem Q = 5 m3/h ( standardowo dla domku ) i rozstaw ( z zaworami ) L = 425 mm. Oczywiście przyłacze musi być położone znacznie poniżej poziomu przemarzania.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zołza 19.10.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 dzięki za odpowiedzi zastanawiam czy to nie jest kolejna próba wyciągania kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts