jutlandia 19.10.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam pogubiłam się zupełnie w kwestii zapylaczy dla jagody kamczackiej! wsadziłam zeszłej jesieni dwa krzaki - Duet i Atut - efekt - jedna rewelacyjna w smaku jagoda. Teraz dosadzam Czelabinkę. Czy powinnam dosadzić coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 19.10.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Wydaje mi się, że Atut i Duet są nieco późniejsze od Czelabinki, ale nie jestem pewna (posadziam je dopiero w tym roku). Jeśli kwitną w tym samym terminie to nic nie musisz dosadzać. Jeśli jednak ich terminy kwitnienia rozminą się to dla Czelabinki dobra jest Dlinopłodna, wołosze... cośtam, i jest jeszcze chyba Sinogłaska czy jakoś tak. A tak przy okazji - która odmiana ma takie jagody dobre? ta z okrągłymi liśćmi czy ta z podłużnymi? (mówię o Atut/Duet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadorka 20.10.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam,mnie do Czelabinki poradzono Sinogłaskę, owocują obie bardzo dobrze , tylko wydają mi się nie najsmaczniejsze ale może to tylko moje subiektywne odczucie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 26.10.2007 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 smaczny był Atut dosadziłam teraz Wołoszebnicę i poszukuję wszystkich innych możliwych odmian jagody bo po zjedzeniu jednego małego owocka zaczęłam być jej fanką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 05.11.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Kwestia smaku jest oczywiście dyskusyjna, mi akurat jagoda kamczacka smakuje (mam Duet i Atut, kupiłem Sinogłaską ale jeszcze nie owocuje bo posadziłem ją w zeszłym tygodniu ) , natomiast znam osoby którym nie smakuje i to bez względu na odmianę. Jagoda kamczacka ma natomiast jedną wielką zaletę, działa na organizm wzmacniająco i odtruwająco. Jagody są źródłem biologicznie aktywnych substancji korzystnie wpływających na organizm człowieka, m.in. witaminy C i A oraz żelaza, jodu, miedzi. Mają właściwości ogólnie wzmacniające, antyseptyczne, wspomagające leczenie wielu chorób i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich, pomocne są również przy leczeniu chorób układu krwionośnego. Napar z suszonych kwiatów działa hamująco na rozwój wirusów i bakterii, cenny jest, więc przy przeziębieniach, grypie i zapaleniach gardła W amatorskiej uprawie radzę różnorodność odmian, daje to dobre wyniki pod różnym względem: skuteczności zapylania, różnorodności smaku, wydłużenia ciągłości zbioru, z czasem można zwiększyć liczbę tych odmian które przypadły do gustu najbardziej (o ile pamięta się co się posadziło ) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 05.11.2007 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2007 Jagoda kamczacka ma natomiast jedną wielką zaletę, działa na organizm wzmacniająco i odtruwająco. Cóż to takiego znaczy "odtruwająco". Czy jesli mam zatrucie pokarmowe albo zatruję się tlenkiem węgla to mi pomoże ? Sorry za ironie, ale proponuję aby ograniczyć powtarzanie słów-zaklęć którymi sypią czasopisma dla (mniej inteligentnych) kobiet, a które kompletnie nic nie znaczą. No chyba, że to komuś bardzo poprawia samopoczucie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 06.11.2007 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 odtruwające organizm ze związków metali ciężkich bardzo prosto i po Polsku. Nie podejmuję dalej dyskusji która w sposób oczywisty zmierza do konfliktu. Pozdrawiam Flanker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wari 06.11.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Dlaczego do konfliktu ? Po prostu chciałbym wiedzieć co to znaczy odtruwająco ? Jak napisałem jest to moim zdaniem słowo-klucz, które powtarzane jest bez żadnych konsekwencji i zrozumienia. Co w tym pytaniu jest "konfliktowe" ? Czy padły jakieś inwektywy ? Czy ktoś został obrażony ? Czy sama próba wyjaśnienia już z definicji jest "konfliktowa" ? Nie popadajmy w histerię. Może zamiast szukac konfliktu lepiej merytorycznie odnieść się do sprawy ? Bardzo chetnie dowiedziałbym się w jaki sposób substancje zawarte w jagodzie kamczackiej odtruwają (usuwają ?) jony metali ciężkich z organizmu ? Myślę, że wyjaśnienie tego i udokumentowanie tego mogłoby mieć ogromne znaczenie, może nawet na Nobla można byłoby się załapać. Może jakaś literatura naukowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jutlandia 06.11.2007 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 "Dawniej stosowano liście, pędy, jagody i korę w ziołolecznictwie przeciw anginie, chorobom żołądka i oczu. Obecnie najważniejsze znaczenie mają owoce, bogate we flawonoidy, dlatego poleca się je przy miażdżycy, kruchości naczyń, nadciśnieniu i zatruciach metalami ciężkimi. " to ze strony ogrodu w Powsinie http://ogrod-powsin.pl/kolekcje/pliki/pomologia.html oj tam, odtruwa nie odtruwa pycha i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof5426 09.04.2010 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 witajcie ! Mam od kilku lat ,kilka krzaków starych odmian. Owocują są OK.Wszystkim prowadzącym nowe nasadzenia polecam nowe odmiany Duet i Atut i może gdzieś zdobędziecie Wojtka. Odmiana ta powstała kilka lat temu w bardzo ciekawej szkółce k/ Bydgoszczy. Ponoć gdzieś pod warszawą jest kontynuowane dalsze rozmnażanie tej odmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts