Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapylacze dla jagody kamczackiej

jutlandia

Recommended Posts

Wydaje mi się, że Atut i Duet są nieco późniejsze od Czelabinki, ale nie jestem pewna (posadziam je dopiero w tym roku). Jeśli kwitną w tym samym terminie to nic nie musisz dosadzać. Jeśli jednak ich terminy kwitnienia rozminą się to dla Czelabinki dobra jest Dlinopłodna, wołosze... cośtam, i jest jeszcze chyba Sinogłaska czy jakoś tak.

A tak przy okazji - która odmiana ma takie jagody dobre? ta z okrągłymi liśćmi czy ta z podłużnymi? (mówię o Atut/Duet)

• 2 weeks później...

Kwestia smaku jest oczywiście dyskusyjna, mi akurat jagoda kamczacka smakuje (mam Duet i Atut, kupiłem Sinogłaską ale jeszcze nie owocuje bo posadziłem ją w zeszłym tygodniu :) ) , natomiast znam osoby którym nie smakuje i to bez względu na odmianę. Jagoda kamczacka ma natomiast jedną wielką zaletę, działa na organizm wzmacniająco i odtruwająco.

Jagody są źródłem biologicznie aktywnych substancji korzystnie wpływających na organizm człowieka, m.in. witaminy C i A oraz żelaza, jodu, miedzi. Mają właściwości ogólnie wzmacniające, antyseptyczne, wspomagające leczenie wielu chorób i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich, pomocne są również przy leczeniu chorób układu krwionośnego. Napar z suszonych kwiatów działa hamująco na rozwój wirusów i bakterii, cenny jest, więc przy przeziębieniach, grypie i zapaleniach gardła

W amatorskiej uprawie radzę różnorodność odmian, daje to dobre wyniki pod różnym względem:

skuteczności zapylania,
    różnorodności smaku,
    wydłużenia ciągłości zbioru,

z czasem można zwiększyć liczbę tych odmian które przypadły do gustu najbardziej (o ile pamięta się co się posadziło :lol: )

Pozdrawiam!

Jagoda kamczacka ma natomiast jedną wielką zaletę, działa na organizm wzmacniająco i odtruwająco.

Cóż to takiego znaczy "odtruwająco". Czy jesli mam zatrucie pokarmowe albo zatruję się tlenkiem węgla to mi pomoże ? Sorry za ironie, ale proponuję aby ograniczyć powtarzanie słów-zaklęć którymi sypią czasopisma dla (mniej inteligentnych) kobiet, a które kompletnie nic nie znaczą. No chyba, że to komuś bardzo poprawia samopoczucie :).

Dlaczego do konfliktu ? Po prostu chciałbym wiedzieć co to znaczy odtruwająco ? Jak napisałem jest to moim zdaniem słowo-klucz, które powtarzane jest bez żadnych konsekwencji i zrozumienia. Co w tym pytaniu jest "konfliktowe" ? Czy padły jakieś inwektywy ? Czy ktoś został obrażony ? Czy sama próba wyjaśnienia już z definicji jest "konfliktowa" ? Nie popadajmy w histerię. Może zamiast szukac konfliktu lepiej merytorycznie odnieść się do sprawy ? Bardzo chetnie dowiedziałbym się w jaki sposób substancje zawarte w jagodzie kamczackiej odtruwają (usuwają ?) jony metali ciężkich z organizmu ? Myślę, że wyjaśnienie tego i udokumentowanie tego mogłoby mieć ogromne znaczenie, może nawet na Nobla można byłoby się załapać. Może jakaś literatura naukowa ?

"Dawniej stosowano liście, pędy, jagody i korę w ziołolecznictwie przeciw anginie, chorobom żołądka i oczu. Obecnie najważniejsze znaczenie mają owoce, bogate we flawonoidy, dlatego poleca się je przy miażdżycy, kruchości naczyń, nadciśnieniu i zatruciach metalami ciężkimi. " to ze strony ogrodu w Powsinie

http://ogrod-powsin.pl/kolekcje/pliki/pomologia.html

oj tam, odtruwa nie odtruwa pycha i tyle :wink:

• 2 years później...

witajcie !

Mam od kilku lat ,kilka krzaków starych odmian. Owocują są OK.

Wszystkim prowadzącym nowe nasadzenia polecam nowe odmiany Duet i Atut i może gdzieś zdobędziecie Wojtka. Odmiana ta powstała kilka lat temu w bardzo ciekawej szkółce k/ Bydgoszczy. Ponoć gdzieś pod warszawą jest kontynuowane dalsze rozmnażanie tej odmiany.