Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy Marty i Maćka - Skrzat C 115 - KOMENTARZE

kropecka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj kropecka :D

Dołączam do czytelników waszego dziennika :lol:

Wiktorek przeuroczy - niesamowite oczęta :)

Gratuluję drugiego maluszka w brzuszku :p

Oprócz likwidacji garażu planujecie jeszcze jakieś zmiany?

Koniecznie wklej fotki po adaptacji....

No i na początek życzę DOBREJ I SPRAWNEJ EKIPY :roll:

To naprawdę 80% sukcesu :D

Pozdrawiam kasia

Witam kolejnych budowniczych Skrzata !

My też zamieniliśmy garaż na gabinet. Gabinet wyszedł bardzo bardzo, teraz mi go wszyscy zazdroszczą :) My jeszcze podnieśliśmy trochę ścianki kolankowe.

UWAGA! W projekcie jest parę błędów, na które zwrócił uwagę nasz wykonawca, np.

1. brak wieńca w ściankach kolankowych

2. "starodawne" otwory na okna

Teraz mamy chwilowy przestój bo czekamy na świerkową więźbę dachową. Nasz majster zaparł się, że sosnowa nie wchodzi w grę.

Zgadzam się, że wykonawca to podstawa sukcesu, my na szczęście mamy majstra, do którego mamy 100% zaufania.

Będziemy śledzić z zainteresowaniem Wasze postępy, zwłaszcza że budujecie dokładnie takiego Skrzata jak my.

Witam wszystkich. Super że jest taki miły odzew :) My narazie jesteśmy na etapie szukania architekta do adaptacji. O ekipie wolę nie myśleć :/ znając moje szczeście znajdziemy najbardziej beznadziejną :o

BungoI, dzięki za wskazówki o błędach w projekcie.

kasiaw wasz dziennik przeczytałam od deski do deski z kilka razy z codziennie wchodzę i patrzę czy są jakieś wieści i nowe posty :) na kiedy masz termin porodu? chyba jakoś niedługo? no my niestety rozpoczniemy budowę po narodzinach drugiego bobasa, nie będzie łatwo :/

Aha, mam do was pytanie. Ile płaciliście za adaptację swojego projektu? Żebym wiedziała mniej więcej czego oczekiwać.

Witam wszystkich. Super że jest taki miły odzew :) My narazie jesteśmy na etapie szukania architekta do adaptacji. O ekipie wolę nie myśleć :/ znając moje szczeście znajdziemy najbardziej beznadziejną :o

BungoI, dzięki za wskazówki o błędach w projekcie.

kasiaw wasz dziennik przeczytałam od deski do deski z kilka razy z codziennie wchodzę i patrzę czy są jakieś wieści i nowe posty :) na kiedy masz termin porodu? chyba jakoś niedługo? no my niestety rozpoczniemy budowę po narodzinach drugiego bobasa, nie będzie łatwo :/

Aha, mam do was pytanie. Ile płaciliście za adaptację swojego projektu? Żebym wiedziała mniej więcej czego oczekiwać.

Kropecka :D

Nie łam się :lol:

Najbardziej beznadziejną ekipę to mam ja :wink:

A tak zawsze sobie myślałam, że mój dom będą budować prawdziwi fachowcy w ślicznych firmowych uniformach :wink:

A tak na poważnie to chyba najlepiej wziąć osobno ludzi do fundamentów, do murów i do dachu. Gdybym teraz zaczynała budowę to właśnie tak bym zrobiła.... :roll:

Bardzo mi miło, że mój dziennik jest dla kogoś pomocny :p

Chyba muszę się poprawić z systematycznością wpisów - ale ostatnio to na nic nie mam czasu i wszystko robię dziesięć razy dłużej :-? Tak jakoś mam :wink:

No a termin porodu to różnie wychodzi, zależy czy patrzy na wielkość główki, wagę, czy jakieś tam inne parametry... Generalnie od 15 grudnia do sylwestra Zosia powinna ujrzeć nasz piękny świat :wink: :lol:

Aha my za adaptację płaciliśmy 1800 zł (wszystkie zmiany, przeliczenia konstrukcyjne)

Plan zagospodarowania działki 700 zł

Badania geologiczne 1000 zł

Pozdrówki dla całej rodzinki - tej w brzuszku również :p

kasia

BungoI co to znaczy "starodawne" otwory okienne? :o

Nie chcę nic przekręcić ale chodziło chyba o okna typu skandynawskiego, którego u nas nie montuje się już od ok. 20 lat. Stąd ta wnęka nad oknami. Na początku myślałam, że to wnęki na rolety ale okazało się, że nie... Akurat otwory okienne to najmniejszy problem bo każdy majster zrobi je normalne i pewnie nawet nie będzie się zastanawiał po co te dodatkowe wnęki :)

napiszcie mi jeszcze kto wykonuje kosztorys domu celem złożenia do banku? kurde, jestem totalnie zielona w tych sprawach :/

Teorytycznie to ty wykonujesz kosztorys ponieważ to Ty starasz sie o pieniądze i to Ty szacujesz ile potrzeba Ci na to pieniędzy. Bank i tak to zweryfikuje przez swoich fachowców i albo się zgodzi z Twoim kosztorysem albo też nie.

My bylismy bardzo nieprofesjonalni w tym temacie :lol: wiedzieliśmy jaki duży kredyt chcemy wziąść i jakby nie starczyło to resztę mieliśmy wykańczać już mieszkając. No więc usiedliśmy z kierownikiem budowy i oszacowaliśmy poszczególne etapy budowy. I nawet nam to wyszło :lol: bank przyczepił sie tylko do jednej pozycji, więc musieliśmy podnieść kwotę kredytu o 5 tys. i było po sprawie :D

dobrze że nie spytałam jaki macie kosztorys na dom :lol:

Na Skrzata jest akurat nieźle wyliczony przez Muratora (dostępny na stronie projektu). Obecnie staramy się go nie przekraczać :)

Jedyne w czym nie mamy szans się zmieścić to Instalacje... w tym temacie sporo "popłyniemy" ale też nazmienialiśmy oj nazmienialiśmy...