Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy Marty i Maćka - Skrzat C 115 - KOMENTARZE

kropecka

Recommended Posts

Cześć!

No to gratulacje z okazji rozpoczęcia prac ziemnych:) Teraz już działka wygląda jak prawdziwy plac budowy.

Taka koparka to fajna sprawa - 2 godziny i kupa ziemi przewalona. U nas wywieźliśmy 16 przyczep przy zbieraniu humusu!

A co do ekip, to niestety, trzeba pilnować skubańców. U nas już było kilka wpadek (w tym: źle wykopany fundament), ale na szczęście szybko się je udało naprawić.

pozdr.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 362
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a wy jakiego kształtu i wielkości macie działkę?

hejka Martusia! :D

My niestety mamy działkę spadzistą i trójkątną. I co z tego, że 17 arów, skoro w kwadracie jest ledwie 6-7? Na fundamatnt poszło nam już dwa razy więcej, niż planowaliśmy. Załamka! A końca nie widać! :(

A czemu nic ostatnio nie piszesz? Czekam na wieści. :lol: U nas wariactwo. Jak chcesz poczytać, to zapraszam. 8) Chwilami mam wrażenie, że cierpię na chorobę dwubiegunową: z depresji popadam w euforię i tak w kółko. :wink:

Buziaki i powodzenia M.

• 2 weeks później...

Hejka Marta! :D

Gratuluję kredytu!!!!!! :lol: :lol: :lol:

No to teraz będzie się działo! :D :wink:

U nas jak jest, sama widziałaś... :-?

Natchnęłaś mnie tym kibelkiem :wink: . też muszę jakiś zorganizować... napisz jak zamierzacie zorganizować to wszystko co będzie w nim na i pod "podłogą" ? :roll:

Pozdrawiam cieplutko! :D M.

jeśli chodzi o kibelek to robimy to najtańszym kosztem. Kupienie gotowego wyszłoby ponad 600 zł więc wolimy sami zrobić. generalnie używamy 4 palów które nam zostały po ogrodzeniu. wkopalismy je w ziemie. Obijamy dookoła deskami. W środku wykopujemy dołek i wsadzamy w niego 100 l beczkę (10 zł) Siedzenie robimy z płyty i kupujemy jakąś tanią deskę sedesową. POdłogę jeszcze nie wiem, pewnie deskami obijemy a na dachu kawałek blachy.

a jednak ktoś czyta (i myślę, ze nie jeden ktoś) :D :D :D

z tego co pamiętam to u nas geodeta tez wbił paliki i tyle, resztę robiła już nasza ekipa :D

nieciekawie z tym dojazdem do działki.. mam nadzieję, że się to jakoś rozłozy w czasie i ułoży tak, że nie będzie kolidowało z waszymi budowlanymi planami

a co do załatwiania czegokolwiek z dwójką dzieci u boku.. hmm.. ojj wiem coś na ten temat :roll: powodzenia!!

Dla zainteresowanych napiszę, że beczki kupuje się na skupie złomu :)

W Łodzi wszędzie takich pełno i na każdym są beczki. Do wyboru do koloru. Duża - 200l 25zł, mała 100l 10zł. Jedyny minus takiej beczki - wieczko nie jest zdejmowane, trzeba wyciąć (np. szlifierką). Są chyba też plastikowe, wówczas nie ma problemu.

Kupiłem szarą, dwie czerwone i niebieską :p

Witajcie!

Materiały - widzę, ze kupiliście o 20% taniej niż my wiosną, gratuluję :}

Geodeci - no u nas też powstawiali tylko repery (te małe kołeczki w rogach budynku), ale złapali też poziom. Ławy wyznaczają budowlańcy, ale przecież poziomu nie wyznaczą (tzn. tego bezwzględnego, n.p.m., bo jak?). Inna sprawa, że u nas i tak się ten poziom średnio zgrał z warunkami zastanymi, i zerowy i tak był ustalany od wysokości gruntu w najwyższym punkcie:}

Wodociąg - no to rzeczywiście się Wam zgrali pięknie. U nas też zaczynają przeciągać, choć na początku się wydawało, że wodociąg bardzo szybko podciągną. Ale zaraz, będziecie mieli i wodociąg i studnię?

pozdr.

Hejka! :D

Widzę, że zaczynają się problemy, ale głowa do góry!!!!!! :D :D :D Jakoś to będzie!!!! Więcej optymizmu i wiary w siebie a na pewno się uda!!!!! :lol: :lol: :lol: Będę mocno trzymała kciuki! :D

Co do geodety, to u nas on wszystko zrobił. I kołki i ławy i te poziomy :o :D

Więc nie wiem jak to jest.

Co do cen - zaje...fajne !!!!!!! Naprawdę macie tam super ceny! :lol: Tak trzymać, a wybudujecie dom i jeszcze Wam zostanie!!!!! :lol: :lol: :lol: Czego szczerze życzę :D

Co do drogi - jak mówią, że wodociąg będą kopać we wrześniu - jest nadzieja, że będą mieli poślizg o parę ...miesięcy 8) Teraz są takie problemy z przetargami na roboty publiczne... 8) Poza tym z tego co pamiętam, jak robili kanalizację i wodę w jednej z dzielnic naszego city - to oni robią to sukcesywnie: kopią - wkładają rurę - zasypują trochę i tak dalej jadą. Więc jest nadzieja! :D

Jeszcze raz: bądźcie dobrej myśli! :lol: Życzę powodzenia! :D

M.

Dzięki! Narazie się wszsystko jakoś układa. Obie ekipy na ten rok potwierdzają gotowość i terminy :-)

A cegły zamówimy z allegro. Bardziej się opłaca zamówić z zachodu, pośrednio pewno z Niemiec. Lokalne ceny > 7zł za sztukę. Chwalić będziemy jak będzie co... narazie trwają przygotowania... kibel chce zrobic w tym tygodniu. Jak znajdę blachę (gdzie to się kupuję!?) to powinno się udać. Drzwii znalazłem na śmietniku :D

Drewno na ławy drutowe i reszte wc chce kupić na składzie śmieci budowlanych :D Dziwne miejce, znalezione przez przypadek... nie da się nic kupić, bo nie wiedzą za ile sprzedawać, gdy nie ma szefowej... a ta jest od 10-tej... jak długo? Trochę :D Ma telefon, ale nie odbiera ;-) Zobaczymy.

pewnie że się znamy :) już podglądałam twoją budowę nie raz i jestem pod wrażeniem :) jak tam Antoś? pewnie nie masz czasu na BB?

:D :D :D :D :D

cieszę sie okrutnie i zapowiadam, że bedę częstym gościem w "Waszym domku"

Przy budowie domu i małym rozrabiaku na nic nie starcza czasu.. sama zobaczysz, że budowa pochłania 200% czasu i myśli przez conajmniej 1,5 roku - wyjete z zycia..

BTW gratuluję startu budowy... czekam na nowe wiesci z placu boju

ucałowania

witaj, no właśnie Zgierskie ŁZE jest do d...y :/ też się użeramy z nimi już ładnych parę miesięcy.

- my mieliśmy już miejscowy plan zagospodarowania więc nic nie czekaliśmy a pani architekt pracuje w Alelsandrowie :/

A można jakiś namiar na tą Panią architekt :?:

na:

[email protected]

Czy ja mógłbym się przypomnieć w sprawie tego namiaru na Architekta :?: :D

No, to widzę, że wam się już zaczęło.

Gratuluję i współczuję ;P

Choć teraz to będzie szło - my byliśmy zdziwieni jak szybko stanęły mury.

Kibelek pierwsza klasa ;P

Do nas dziś, zupełnie niespodziewanie, przyjechali zakładać wodę. Musiałem sam rozbierać szalunki ze stropu(bo ostatnio część nam rozebrali panowie, ale akurat w pomieszczeniu gdzie wchodzi woda zostawili...).

Widzę, że majster ambitny - to się chwali :)

pozdr!

Jakieś dziwne te fundamenty jak na skrzata, ten dom to nie jest przecież kwadrat, zupełnie inne niż w projekcie, poza tym nie wdzę fundamentów na kominy. Ale skoro kierownik odebrał, a widział projekt kierownik budowy?

a masz już kupiony projekt? bo w moim projekcie jest dokładnie tak jak na budowie :) . razem z tarasem skrzat tworzy kwadrat więc nie rozumiem o co chodzi. a kominy też są, może niedokładnie na zdjęciach widać.