makczar1 19.10.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam poszukuję osób które budują lub już wybudowały ten domek. My z mężem zaczynamy dopiero wiosną 2008. Napiszcie co zmieniliście w tym projekcie a może macie jakieś zdjęcia tego domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxym99 22.10.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Witam, Co myślicie o projekcie Domu w nektarynkach pracowni Archonhttp://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m443d0586db017 Prosze o wszelkie opinie na temat tego domku. A może ktoś buduje lub już wybudował i mógłby się podzielić swoimi spostrzeżeniami ?! pozdrawiamMaxym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxym99 22.10.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Dziś oglądałem stan surowy otwarty Domu w nektarynkach z podwójnym garazem. Głowne zmiany jakie zauwazyłem które wprowadził inwestor to: 1. Powiekszenie okna frontowego w kuchni 2. Zrezygnowano ze schowka przy kuchni i przez to sporo ją powiekszono 3. Zrezygnowano z pokoju dodatkowego obok salonu przez co powstał ogromny salon. Niestety pozostał słup, który jest widoczny na projekcie co niestety nie wygąda zbyt ciekawie 4. No i oczywiście garaż powieszono do dwustanowiskowego + pomieszczenia za nimi. Obfotografowałem go z wielu stron...wiec mogę podzielić się zdjęciami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makczar1 23.10.2007 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 My również w swoim projekcie wprowadziliśmy kilka zmian. również powiększyliśmy okno w kuchni od fronu i automatycznie dla zachowania równowagi w kotłowni. Drugie okno w kuchni skasowaliśmy ponieważ stwierdziłam że może być zbyt mało miejsca na szafki. Teraz trochę tego żałuję ponieważ zrezygnowaliśmy ze spiżarni i bedzie więcej miejsca więc okno by nic nie przeszkadzało. Powiększyliśmy sobie pomieszczenie gospodarcze za garażem. Tam gdzie było pomieszczenie gospodarcze zrobimy kotłownie ponieważ będzie więcej miejsca na kocioł z podajnikiem jeden problem to dodatkowy komin. Zamierzamy również wyprostować schody. A i jeszcze jedno podnosimy ścianę o jeden pustak.Bardzo proszę o zdjęcia [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxym99 23.10.2007 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Jesteście już na etapie budowy nektarynek czy dopiero na etapie ustalania projektu !? I jeszcze jedno ważne pytanie...czy szacowaliście już jakieś koszty budowy stanu surowego zamkniętego...oraz całego kosztu budowy tego domku ???? PS. kilka zdjęć postaram sie jeszcze dziś wysłać pozdrawiam Maxym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makczar1 23.10.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Jesteśmy dopiero na etapie załatwiania pozwolenia na budowę. Obiecano nam że w następnym tygodniu będziemy już mieli wszystkie papiery. A z budową ruszymy wiosną. Musimy jeszcze załatwić kredyt. Jeszcze żadnych kosztorysów nie robiliśmy ale znajomy buduje dom w głogu z Archonu (powierzchnia zbliżona do nektarynek) już ma stan surowy otwarty koszt ok 120000tys bez robocizny. Dodam jeszcze że rejon w którym mieszkam ma dość atrakcyjne ceny w przeciwieństwie do innych o których czytałam na forum. My osobiście będziemy starali się wybudować nasz domek systemem gospodarczym. Jeszcze nie wiemy czy bedziemy dach kryć dachówką ceramiczną czy blachodachówką (musimy porównać koszty). Mamy już umówionych murarzy za całość liczą sobie ok 28tys. za więźbę 3,5tys. Jestem ciekawa gdzie ty budujesz swój domek. No i jeszcze jedno na jakim jesteś etapie czy dopiero wybór projektu czy coś więcej. Bardzo proszę o opinię co byś zmienił w tym projekcie. Zastanawiam mnie jeszcze to czy będę mogła wprowadzić jeszcze jakieś zmiany jak już będę miała pozwolenie na budowę? Bardzo dziękuję za zdjęcia szkoda tylko że poddasze jest słabo pokazane. Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś to bardzo proszę o przesłanie. Po obejrzeniu tych zdjęć teraz już jestem pewna że dobrze wybrałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxym99 23.10.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Ten który obfotografowałem powstaje w okolicach Łodzi i ja równiez tu planuję swój.... Jestem ciut wcześniej. Jeszcze wybieram projekt i bardzo zastanawiam się nad Nektarynkami lub Dom w Koniczynie. Nektarynki wydają się być tańsze bo i takie też są podane koszty na stronie Archonu (swoją drogą zastanawiam się jak to ma sie do obecnych realiów !?). Co do Nektarynek (ze wstępnych przemyśleń) planowowałem powiekszyć salon kosztem małego pokoju na parterze. Zmienić go do szr. 3m i tym samym powiekszyć salon do szer. 4,90m. Jednak musze omówić z projektantem czy tym samym możliwym byłoby przesunięcie podpory (słupa) w ścianie miedzy pokojami (widoczna na środku salonu na zdjęciach które Ci przesłałem). Dodatkowo oczywiście planowałem powiekszyć przednie okno w kuchni i zlikwidować boczne. Co do bocznego w salenie nie mam jeszcze pomysłu. Zlikwidować spiżarnię a w jej miejsce wstawić lodówkę oraz wysoką zabudowę z piekarnikiem. Na poddaszu planowałem zlikwidować lewy wykusz w dachu, ten nad lukarną a zastąpić go oknami dachowymi aby doświetlić sypielnie. Nad tą lukarną przy wyjściu na mini balkonik powstaje ok. 20cm próg (ponoć dopiero w projekcie widać, że drzwi balkonowe osadzone są wyżej). Prawdopodobnie ze względu na podciąg - jeśli jesteś tego ciekawa to pokaże Ci go na zdjęciu. Dzieki temu liczę tez na mniejszą skomplikowaność dachu...a tym samym zmniejszenie jego kosztów. Tak faktycznie tego zabiegu nie jestem do końca jeszcze pewien licząc ze to projektant sprowadzi mnie na właściwe tory Acha....poddasze było tam jeszcze mało wykończone wiec faktycznie nie było co fotografować ..ale postaram się doslać jeszcze coś ... pzdr Maxym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makczar1 24.10.2007 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 My wybierając projekt również zastanawialiśmy się nad koniczynką ale zrezygnowaliśmy ponieważ chcielismy aby pokoik na dole był możliwie jak największy i tu przeważyło na nektarynki. Musisz porozmawiać z projektantem o tym słupie ponieważ może da radę przesunąć go trochę. Jak patrzę teraz na projekt to zastanawia mnie tylko jedna rzecz chodzi o to że te słupy żelbetowe na parterze znajdują się w tych samych miejscach co słupy drewniane na poddaszu więc czy nie trzeba będzie przesuwać również tego na poddaszu. Jakby trzeba było przesunąć ten drewniany to wtedy by mogło trochę skomplikować sprawę. Ale nie ma co gdybać najlepiej zapytać się fachowca. To znaczy że jeszcze do końca nie jesteś pewien czy bedziesz budował nektarynki? A widziałeś może dom w koniczynce?. Dobrze masz z tym że miałeś możliwość zobaczyć nektarynki na własne oczy ponieważ my z mężem wybieraliśmy w ciemno nie widząć ani planów domu ani gotowego domku.A jeśli chodzi o ceny to też się nad tym zastanawiamy. Rozmawiał o tym z projektantem powiedział mi że ceny sugierowne przez archon są nieco zawyżone ale ile to ciężko ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
straszak 06.11.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witamrównież zakupiłem projekt tego domku. Mam prosbę o wysłanie zdjęć na maila[email protected]. Z góry bardzo dziękuje.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxym99 06.11.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 A jeśli chodzi o ceny to też się nad tym zastanawiamy. Rozmawiał o tym z projektantem powiedział mi że ceny sugierowne przez archon są nieco zawyżone ale ile to ciężko ocenić. Makczar....mówisz ze ceny sugerowane przez Archon są zawyżone ? Uuu...to mnie mile ucieszyłaś Ostatnio jeden z projektantów, któremu chciałem powierzyć adaptacje tego projektu sugerował, że obecnie wybudowanie 1m2 domu średnio kosztuje od 2,5 - 3 tys. zł/m2. Wiec w przypadku nektarynek z dwustanowiskowym garażem byłoby to powyżej 400 tysiów (i być może grubo powyżej) - co dla mnie niejest już mało . Dlatego wciąz z uporem przglądam inne projekty licząc ze znajde prostrzy i tańszy...a potem znów wracam do tych nektarynek i wzdycham nad kalkulatorem Mam prosbę o wysłanie zdjęć na maila Straszak...oczywiście prześle. A podzielisz sie swoimi spostrzeżeniami odnośnie tego projektu !? Co zmieniłeś !?...ile kosztowala Cię adaptacja projektu...i na ile szacujesz poszczególne koszty prac... łacznie z całkowitym kosztem budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
straszak 07.11.2007 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 W projekcie zmieniłem tylko parter tzn. jeden duży salon bez pokoju .Adaptacja kosztowała mnie 3tys złotych. Jeżli chodzi o ceny to mam ofertę od developera za 450 000 natomiast miejscowa firma wyceniła koszty budowy na 370000tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxym99 07.11.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Rozumiem ze są to koszty wybudowania do stanu developerskiego ? A jakie materiały uwzględniłeś w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fordka 07.11.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 Dom w nekatrynkach to inaczej Dom w rododendronach 5 tylko z innym dachem ale ze względu na dach i konstrukcję rododendrony bedą pewnie o wiele wiele tańsze , rozkład pomieszczeń jest identyczny, a w rodo mamy więcej przestrzeni dzięki dwuspadowemu daszkowi sama nie lubie stodółek, ale w tym przypadku wiele przemawia za rododendronkiem, oczywiście jeśli koszty budowy sa dla inwestora nie bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
straszak 07.11.2007 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2007 dzięki za zdjęcia!!Tak jest to stan developerski. Materiały uzyłem takie jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makczar1 12.11.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 My za całość zapłaciliśmy 5200zł ( projekt, adaptacja + załatwienie wszystkich pozwoleń). Nie mam jeszcze kosztorysu ale już niebawem będę musiała go zrobić ponieważ potrzebny mi jest do kredytu. Jak tylko będę miała prześle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
straszak 12.11.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 W jakim banku masz kredyt? Trochę dziwne bo ja biorę w GE i nie muszę przedstawiać im kosztorysu, a byłem jeszcze w 2 innych bakach i oni tez nie chcieli kosztorysu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makczar1 03.12.2007 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2007 My bierzemy kredyt w kredyt banku. Kosztorys był wymagany nie bierzemy kredytu na cała budowę mamy trochę swoich oszczędności. Nie robimy sami tego kosztorysu tylko osoba współpracująca z bankiem. W niektórych bankach jest tak że sami robią dla swoich potrzeb. A może bierzesz kredyt na całą budowę i wtedy możliwe że jest inaczej. Jedno jest pewne że bank musi mieć zabezpieczenie że masz pieniądze na dokończenie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszBETA 03.01.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 witam własnie kupiłem projekt Nektarynek - mam sporo uwag i własnych przemyśleń (to już mój drugi dom domek jest rewelacyjny prosze o fotki ..na kazdym etapie no i oczywiście wszelkiej pomyślności w nowym 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ELA I MAREK 05.01.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Właśnie zakupiliśmy NEKTARYNKI. Planujemy budowe na wiosne. Zastanawiamy się nad zmianami w projekcie a trochę ich będzie...np. strop zmieniamy na terive dzięki temu likwidujemy słup między salonem a gabinetem, zmniejszamy gabinet aby zrobić przejście do kotłowni między gabinetem a schodami,(brak jednej ściany na klatce schodowej), przenosimy kotłownie za garaż, łazienkę do starej kotłowni z oknem a pomieszczenie po łazience do wykorzystania na ....jeszcze nie wiem na co. Komin przenosimy do nowej kotłowni. Garaż powiększamy o 1,5 m i stawiamy kolumny przed wejściem. Zastanawiamy się o podniesienie ściany kolankowej o jeden pustak. Chyba zastosujemy wentylacje z odzyskiem ciepła(rekuperator) plus GWC i DGP.Wszystkie ściany z silikatów. Bardzo prosimy o zdjęcia z budowy tego domku lub podobnego np rododendrony 5 najlepiej z okolic Trójmiasta, jeśli ktoś ma inne pomysły do zmian w projekcie to zapraszam do dyskusji. ELA I MAREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szelest 29.01.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 witam mam do kupienia Nektarynki pod Rzeszowem na etapie fundamentów - mozna przebolec 4.19 m w salonie i inne mankamenty jakie posiada ten projekt - t co bardziej mnie martwi to 4 spadowy dach - tak naprawde to nie ma w tym domu miejsca na duze szafy...wszędzie sa przeciez skosy ;/ podnoszenie wiele nie da bo wtedy z 98 cm w scianie pod dachem robi sie 108 ... kwestia kotłowni - nasz plan ( moj i zony ) to po prostu zamurowac wejscie do garazu i uzyskac przez to większa kotłownie (moze czesc przeznaczyc na suszarnie) Teraz pytanie jezeli ktos dysponuje zdjeciami takiego domu (najwazniejsze jest pietro i te nieszczesne skosy). Foto prosze na emalie [email protected] Drobne info oferty nad ktora myslę cena:390 000 stan surowy zamkniety pustak max, ceramika na dachu, podsibitki jodła; ogolnie firma budowlana rewelacyjna na fundamenty weszło 52 kubiki betonu a innym wchodzi 19 ;p Do tego działka 8,41 a. za 60 000 zł wiec bardzo tanio (jak na nasze realia) Całość 450 000 stan surowy zamknięty Co do wyceny 2 firmy wyceniały mi projekt i nikt taniej jak 365 000 sie nie podejmie chyba ze silikaty/spirotex i blachodachówka ( no ale to chyba nie o to chodzi kupujac tak mały domek zeby oszczedzac jeszcze na jakosci) Zaznaczam ze chce tam mieszkac a nie sprzedawac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts