Wiktor400D 19.10.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Witam! Mam problem. Na działce, w altanie wymurowałem kominek z otwartym paleniskiem. Problem polega na tym, że cześć dymu wylatuje przez komin a cześć do środka pomieszczenia. Palenisko zostało wymurowane zgodnie z tabelą zamieszczoną w czasopiśmie "murator" wiec sadzę, że jest zrobione dobrze. Przekrój komina wynosi 14x14. Komin jest wyciągnięty 40cm wyżej, od najwyższego punktu dachu. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 19.10.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 a jak komin sie rozgrzeje to ciągnie już dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor400D 19.10.2007 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Nie. Nawet po godzinie palenia dym wlatuje do pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 19.10.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Znowu coś dla mnie. Na razie jestem zajęty, potem się postaram. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisek 19.10.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Kominek otwarty i komin 14x14?!??! Lepszy bylby komin np 40x40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.10.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 i tak z 5m długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Masz zdecydowanie za mały przekrój komina. Druga sprawa nawet do kominka otwartego wypadało by podciągnąć rurę z której by było zasysane powietrze z zewnątrz. No i oczywiscie budowa kominka otwartego to nie taka prosta sprawa skoro robiłes to poraz pierwszy moze popełniłes jakies błedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor400D 19.10.2007 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Komin jest taki jaki jest, ponieważ postawił go murarz. Do paleniska wchodzi rura 50mm doprowadzająca powietrze z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 19.10.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Komin jest taki jaki jest, ponieważ postawił go murarz. Do paleniska wchodzi rura 50mm doprowadzająca powietrze z zewnątrz. Skroro komin jest taki jaki jest to masz tak jak masz. Rura powinna byc 100mm a komin min 250mm x 250mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.10.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 (...) Przekrój komina wynosi 14x14. (...) Tutaj tkwi Twój problem ... Ja mam również kominek z otwartym paleniskiem - tyle że nie w altanie ale w salonie w domu - przekrój kanału dymowego komina to 24x35 cm z dodatkową rurą doprowadzającą powietrze do paleniska ( wym rury 15x7cm ). Komin wystaje prawie metr ponad kalenicę dachu ( wysokość komina od paleniska do wylotu to prawie 8 metrów ). Ciąg jest tak mocny że zrobiłby ... PS.Oczywiście podczas palenia nic się do wnętrza domu nie dymi . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 19.10.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Jeżeli powietrze do spalania jest zasysane tylko z tej rurki o średnicy 50mm, to jest to przyczyna problemu. Kominek otwarty ciągnie powietrze jak smok i potrzebuje go bardzo dużo. Spróbuj palić w kominku przy otwartym oknie. Jeżeli problem ustąpi, to musisz znacznie zwiekszyć podawanie powietrza do spalania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 19.10.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Wiktor400D, może byś wrzucił zdjęcie tego kominka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 19.10.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 aby sprawdzć czy nawiew powietrza jest wystarczający trzeba otworzyć okno : jeśli przestaje dymić to rura za mała, jeśli dymi mimo otwartego okna to przekrój komina za mały , albo komin za niski (im wyższy komin tym wyższy ciąg grawitacyjny) . Minimalny przekrój kanału dymowego to 20x20cm a nawiew co najmniej 50% przekroju komina - dla kominka otwartego. Do kominka "telewizorkowego" wystarczy 25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 19.10.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 aby sprawdzć czy nawiew powietrza jest wystarczający trzeba otworzyć okno : jeśli przestaje dymić to rura za mała, jeśli dymi mimo otwartego okna to przekrój komina za mały , albo komin za niski (im wyższy komin tym wyższy ciąg grawitacyjny) . Minimalny przekrój kanału dymowego to 20x20cm a nawiew co najmniej 50% przekroju komina - dla kominka otwartego. Do kominka "telewizorkowego" wystarczy 25% czyli 25% przekroju komina np. 20X20cm=100cm2 wystarcza dla kominka zamkniętego ? To wychodzi rurka o średnicy ok 6 cm2 Zgadza się Hydrol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 20.10.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 aby sprawdzć czy nawiew powietrza jest wystarczający trzeba otworzyć okno : jeśli przestaje dymić to rura za mała, jeśli dymi mimo otwartego okna to przekrój komina za mały , albo komin za niski (im wyższy komin tym wyższy ciąg grawitacyjny) . Minimalny przekrój kanału dymowego to 20x20cm a nawiew co najmniej 50% przekroju komina - dla kominka otwartego. Do kominka "telewizorkowego" wystarczy 25% czyli 25% przekroju komina np. 20X20cm=100cm2 wystarcza dla kominka zamkniętego ? To wychodzi rurka o średnicy ok 6 cm2 Zgadza się Hydrol ? rachunek prawidłowy , choć prawdę mówiąc przepisy tego nie rozróżniają i zawsze powinni być 50 %. Istotna jest też długość rury - im dłuższa tym większej średnicy - nic nie jest takie oczywiście kategoryczne - trzeba trochę czuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiktor400D 20.10.2007 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 http://img81.imageshack.us/img81/5429/beztytuuje5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 20.10.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 aby sprawdzć czy nawiew powietrza jest wystarczający trzeba otworzyć okno : jeśli przestaje dymić to rura za mała, jeśli dymi mimo otwartego okna to przekrój komina za mały , albo komin za niski (im wyższy komin tym wyższy ciąg grawitacyjny) . Minimalny przekrój kanału dymowego to 20x20cm a nawiew co najmniej 50% przekroju komina - dla kominka otwartego. Do kominka "telewizorkowego" wystarczy 25% czyli 25% przekroju komina np. 20X20cm=100cm2 wystarcza dla kominka zamkniętego ? To wychodzi rurka o średnicy ok 6 cm2 Zgadza się Hydrol ? rachunek prawidłowy , choć prawdę mówiąc przepisy tego nie rozróżniają i zawsze powinni być 50 %. Istotna jest też długość rury - im dłuższa tym większej średnicy - nic nie jest takie oczywiście kategoryczne - trzeba trochę czuja. Prawidłowy? Ładnie to tak żartować? Rura średnicy 6cm ma przekrój 28cm2. Aby miała przekrój 100cm2 musiałaby mieć średnicę 11,3cm. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 20.10.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam! Jeżu tak nieśmiało zapytam, czy dotarł do Ciebie mój mail ? - to nie ponaglenie, absolutnie. Mam nadzieję, że "graby" Ci nie opadły po przeczytaniu, jak mnie po pewnej lekturze! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 20.10.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Witam! Jeżu tak nieśmiało zapytam, czy dotarł do Ciebie mój mail ? - to nie ponaglenie, absolutnie. Mam nadzieję, że "graby" Ci nie opadły po przeczytaniu, jak mnie po pewnej lekturze! Pozdrawiam! Przed chwilą spawdziłem. Nie dotarł. Ostatni mail od Ciebie ma datę 1 marzec 2007. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 21.10.2007 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Witam! Spróbuję jeszcze raz. Poszło o 8.30! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts