Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor - Wrzatek - Rury

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam sie do kolektora i zmiany instalacji c.w.u.

I tak czytam op wrzatku, gdy woda nie jest wykorzystywana a sie nagrzewa nagrzewa :)

i wtedy :oops: rury z plastki sie roztopia ...

Czy nie zaszkodzi to plastikowej instalacji ?

Bedzie wymuszony obieg w pionie wiec ten wrzatek bedzie sobie krazyl

krazyl hm

Pozdrawiam

Iktorn

Iktorn. Nie robi się instalacji z plastiku. Od kolektora słonecznego do zasobnika z ciepłą wodą kładzie się miedziane rury.

Dodam tylko że połaczenia jeśli są muszą być wykonane lutrm twardym, lub rura miękka w całości

Dzieki za info ryru kolektor - zbiornik moge robic z miedzi bo plynie tam sobie woda lub jakis plyn ktory sie nie miesza z c.w.u. tylko nagrzewa ogrzewnice w zasobniku (system posredni czy jakos tak) ale rury c.w.u. ???

Moga byc plastikowe ?

Nie chce aby z kranu plynela mi "miedziana woda"

Stal tez odpada.

Pozdrawiam

Iktorn

podstawowa sprawa-dobre kolektory sloneczne maja tzw żaluzje, umożliwiają one odcięcie dopływu promieni słonecznych do kolektora. W przypadku braku takowych, pozostaje Ci odpuszczanie ciepłej wody ze zbiornika, przy przekroczeniu temperatury, ale to najgorsze z rozwiazań.....

Witaj Drozdek !

Jeżeli nie wyssałeś tego z palca, to podaj przykłady dobrych kolektorów które mają tzw żaluzje, chętnie się z nimi zapoznam.

Nie ma potrzeby odpuszczania wody ze zbiornika - automatyka zabezpiecza zbiornik przed przegrzaniem wyłączając wcześniej pompy obiegowe. Temperatura przy jakiej wyłączają się pompy zależy od rodzaju instalacji c.w.u.

Kolektory muszą wytrzymywać podwyższoną temperaturę powstającą przy braku odbioru ciepła (zawsze musisz założyć sytuację awaryjną, np. brak energii elektrycznej), chociaż nie służy to ich żywotności. Zwiększone w takiej sytuacji ciśnienie kompensuje przeponowe naczynie wzbiorcze.

Witaj HenoK!

Niestety nie podam Ci producentów tych kolektorów, gdyż dwa lata temu zarzuciłem pomysł z kolektorami, głównie ze względu na ich ówczesny koszt. Natomiast wiele czasu spądzałem na rozmowach z producentami tego sprzętu na Giełdach Budownictwa i tam też przeglądałem takie rozwiązania... jednakże od roku Giełdy w Katowicach są na coraz gorszym poziomie, a w związku z tym i oferta jest dużo mniejsza.... W związku z tym bardzo mi przykro, ale będę w stanie podać Ci takowych namiarów- Pozdrawiam

Witaj Drozdek !

Tak myślałem, ze nie będziesz w stanie podać takich przykładów. Od trzech lat jestem z kolektorami na bieżąco - staram się wiedzieć co aktualnie jest na rynku i nie spotkałem się jeszcze z ofertą kolektorów z żaluzjami. Dlatego Twoja wypowiedź mnie zdziwiła.

A moze ktoś inny może podać przykład takich kolektorów ?

Pozdrawiam