Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamieszkać pod Limbą - komentarze

Bordzio

Recommended Posts

• 1 month później...

Witaj Tristan,

Milo zobaczyć że ktoś jednak do nas zagląda :)

Jeśli chodzi o wizualizacje to kuchnia jest zrobiona w ARNO Kitchen Planner (program niemieckiego (?) producenta mebli kuchannych, ale u nas też dostępne). Nie przywiązujemy się na razie do samego wyglądu, bardziej zależało nam na zobaczeniu gdzie ustawić sprzęt AGD i gdzie dociągać media.

Do zrobienia wizualizacji pozostałych pomieszczeń użyłem Pro100 Demo. Chociaż do konca nie jestem z niego zadowolony jeśli chodzi o łatwe używanie go. Jest przeznaczony raczej do projektantów wnętrz którzy robią to profesjonalnie. Niestety nie udało mi się znależć nic wygodnego i free do użytku indywidualnego :( A nie chciało mi się zbyt długo szukać...

Jeśli chciałoby Ci się bawić, to warto przyjrzeć się Google SketchUp oraz Blender (oba free).

Jeśli można zapytać, gdzie bedziesz się budował? I czy maasz już jakiś projekt upatrzony?

Co do Architekta, robi nam to znajomy. Również on załatwiał na razie sprawy z geodetą. Zapytam go i jeśli się zgodzi to podeśle Ci namiary na PW.

• 2 weeks później...

Dzięki za namiary na programy. Na pewno się przydadzą. Jeżeli znajdę coś nowego i fajnego to też dam znać.

Projektu jeszcze nie mamy. Jesteśmy na etapie poszukiwań. Wiemy tylko, że chcemy mieć mały domek i na pewno z poddaszem użytkowym. Mamy malutką działeczkę w Zielonej Górze na Jędrzychowie. Niestety właśnie działka ogranicza nas mocno przy wyborze projektu. Ach, finanse zresztą też :( , zwłaszcza przy obecnych cenach.

• 2 weeks później...

Witam

Ja odnośnie ogrzewania - a konkretnie ogrzewania garażu. Jeśli zamierzasz tam trzymać samochód to stanowczo odradzam jakiekolwiek ogrzewanie a wręcz doradzał bym zaizolować termicznie ścianę pomiędzy domem a garażem tak aby ciepło z domu nie przenikało do garażu.

Ogrzewany garaż oznacza byłyskawiczą korozję samochodu - takie zamarzanie i rozmarzanie jest poprostu fenomanylnym środowiskiem dla powstawania korozji.

No chyba, że nie wyprowadzasz samochodu zimą z garażu albo użytkujesz go najwyżej przez rok (jeden sezon grzewczy) - wtedy będzie to problem następnego właściciela :wink: .

Zasadniczo jestem przeciwnikiem łącznia garażu z domem (no jak działka jest za mała na osobny garaż to nie ma wyjścia) a już szczególnie robienia bezpośredniego przejścia z garażu do domu - owocuje to zwykle grażowymi "zapachami" w całym domu.

Pozdrawiam