Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co dalej???zima idzie i jest czas na małe co nieco.Tylko co?

Recommended Posts

Przeglądam forum muratora od niedawna i jako początkujący forumowicz niestety w gaszczu informacji, tak nieocenionych dla wszystkich, nie znalazłem odpowiedzi na nurtujace mnie pytanie. Stałem sie szczęśliwym posiadaczem, po kilkumiesięcznym szukaniu, działki, kawałka pola pod budowę własnego, upragnoinego domu. Działka wytyczona, połozona w malowniczej odległości,niedaleko miasta. Wychodząc od notariusza zastanawiałem sie co dalej mam robić. Jakie kroki poczynić nastepnie w strone mojego przyszłego domku. Działka jest nieuzbrojona, nieogrodzona. Nie mam projektu, pozwolenia na budowe. Gmina ma plan zagospodarowania przestrzennego. Moje pytanie w związku z tym; Co byscie szanowni Państwo doradzili mi w obecnej sytuacji. Jaki plan działania na ta chwilę. Czy zająć sie mediami. doprowadzić w pierwszej kolejności wodę, prad? Potem grodzić i szukać projektu, czy odwrotnie? Niestety nie posiadam worka pieniedzy, bo wtedy Nie było by takiego pytania. Chcę wszystko zrobic z głową, po kolei i właściwie. Zgodnie ze sztuką budowlaną, troszkę swoimi siłami i tak by nie dać sie zwariować. Jeśli jest ktoś kto ogarnął moją chaotycznę wypowiedzi jest w stanie doradzic mi w sprawie kolejnośći tychże prac, stać sie moim mentorem i guru:) to ja bardzo chętnie:) Czekam na odpowiedzi i sorki za laicyzm.pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/89415-co-dalejzima-idzie-i-jest-czas-na-ma%C5%82e-co-niecotylko-co/

Witam ziomka.

Najpierw wizyta w Urzędzie Gminy (co to za okolica?) w sprawie wydania warunków zabudowy i zagospodarowania terenu, no chyba, że mają plan miejscowy. Jak otrzymasz ten papier i się z nim zaznajomisz to dopiero się okaże co możesz sobie wybudować - zawsze są jakieś obwarowania.

Dalej mapy, architekt i cała reszta mająca przybliżyć Cię do pozwolenia na budowę.

Na starcie starasz się też o wydanie warunków przyłaczenia dla mediów (czyli wodociągi/ewentualnie lokalna spółka, Enion, Gazownia).

Gmina ma miejscowy paln zagospodarowania przestrzennego. Domek mozna stawiać. Gorzej z mediami. wszytsko trzeba ciągnąć. Tylko jaka kolejność tych prac. Co dalej czynić.

Weź po pierwsze primo wypis z planu zagospodarowania,

po drugie primo zgodnie z powyższym planem znajdź "twój domek" a raczej projekt który by się zgadzał z powyższym planem,

po trzecie primo znajdź biuro projektowe które Ci wykona adaptację tego projektu, zrobi projekty przyłącza gazowego, wodnego, kanalizacji, ewnt. zjazdu z działki na drogę publiczną, załatwi ewnt. odrolnienie części działki pod zabudowę itp.

Możesz sam albo biuro wystąpić o warunki przyłączenia gazu, wody, elektryki.

Jak już będziesz miał wszystkie papiery to staraj się o pozwolenie na budowę. Jak już będziesz miał pozwolenie to masz dwa lata aby móc się zacząć budować i wówczas wtedy rób sobie przyłącza itp.

Wg mnie możesz tak zaplanować :roll: :)

Mam wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. jest dla mnie czytelny i wiem, ze sa w nim zawarte parametry których musze sie trzymać. Np. wysokość domu w kalenicy, kąt nachylenia dachu itd. Szukając projektu musze go dopasować do planu i własnych potrzeb zanim pójdę z nim do biura projektowego. Mam rację? A co z mediami. realizowac je w tak zwanym miedzyczasie razem z projektem czy potem po adaptacji projektu? Pytam ponieważ odległość od drogi w której jest woda to tak około 300 metrów, a do słupa z którego popłynąłby prąd jest około 100 m. Czy dozbrajanie tej działki zacząc teraz czy po adaptacji projektu?
A co z mediami. realizowac je w tak zwanym miedzyczasie razem z projektem czy potem po adaptacji projektu? Pytam ponieważ odległość od drogi w której jest woda to tak około 300 metrów, a do słupa z którego popłynąłby prąd jest około 100 m. Czy dozbrajanie tej działki zacząc teraz czy po adaptacji projektu?

Idź do ENION-U (do oddziału nabliższego) chyba taki u Was "zarządca prądu" i zapytaj, na pewno Ci odopowiedzą na Twoje pytania i wystąp przy okazji z wnioskiem o Warunki przyłącza. Zobaczysz co dostaniesz w odpowiedzi, jeśli się nie zdecydujesz to nikt Cię nie zmusi do tego przyłącza a w razie czego będzie miał już papier do pozwolenia na budowę :) To samo z wodą :)

Nie bój się urzędów tylko pytaj... od tego są 8)

THX dorisN.

Czyli w poniedziałem idę do Enionu z zapytaniem czy, jak i za ile uzbroją mi działkę, przyszły dom w prąd:. I to samo jesli chodzi o wodociągi. Nie muszę mieć pozwolenia na budowe. A co mam ze soba zabrać? Napisać jakies podanie? Mapki?

Tak, weź mapki (sytuacyje ?) ze Starostwa koszt ok. 50-70 zł zresztą powiedz do czego Ci są potrzebne to Ci powiedzą jakie. Będziesz musiał napisać wniosek o te mapki... mają gotowce do wypełnienia. To samo z elektryką, wodą... no i gazem :) o ile masz możliwość przyłączenia. Nie wiem czy kopię aktu notarialnego zakupu działki mogą gdzieś chcieć :roll: może skopiuj na wszelki wypadek...

Powodzenia :)

Na mapki trzeba u nas w starostwie czekac do miesiaca czasu:) Co nie znaczy, że nie można o nie złozyć podania:). Gazu niestety nie ma. Tak jak i kanalizacji. Pewnie czeka mnie szabo albo przydomowa oczyszczalnia scieków. DorisN a na ogrodzenie musze mieć pozwolenie czy tylko zgłoszenie. I czy jest sens grodzić zanim cokolwiek tam powstanie?
Nie no tak daleko to jeszcze nie wybiegam w przyszłość. A nuż po niedzieli sie zmieni na takie lepsze, że wszyscy fachowcy wrócą:) Żarty żartami, ale nie jestem przygotowany finansowo by ruszyć z kopyta, pełna parą na wiosnę. Na tą chwilę chcę uruchomić ten "proces", powolutku i pokoleii. Stąd mój post z prośbą o radę na te pierwsze, początkowe prace, inwestycje, starania,etc,etc na temat budowy domu i zagospodarowania działki. Ekipa, niewątpliwie jest jednym z najważniejszych elementów budowy domu, ale na tą chwilę nie mam potrzeby sie tym martwić, nawet jeśli sami super fachowcy są zarezerwowani do końca 2008 roku.

W Enionie nic konkretnego w sprawie przyłacze nie załatwisz (nie podpiszesz umowy o przyłacze), bez uprawomocnionej decyzji - PNB. Uzbroj się w cierpliwość, ja podpisałem umowę w kwietniu, a prądu jak nie ma tak nie ma...

Możesz za to spróbować w Wodociągach. Tylko te 300 m przyłacza - to będzie kupa kasy, pomyśl o własnej studni.

Zamierzam zacząc walką z urzędami. Mam nadzieję, ż to nie będzie walka z wiatrakami. Co do wody to na poczatek na pewno studnia. Koszt około 1000 pln a i tak zawsze się przyda. Gorzej z enionem. Tu alternatywy niestety nie ma. A szkoda. Trzeba będzie zacząc prosić...:)Szukam tez projektu. Niestety nie wiem na co zwrócic uwagę by mój wymarzony domek był poprostu najzwyczajniej w swiecie tani. Może podpowiecie coś ciekawego? Tak do 130 metrów powierzchni użytkowej