Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wniosek o ustalenie warunków zabudowy - pytanie o właściciel

spekulanci

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam budować dom na działkach które obecnie nie są jeszcze moją własnością - pisałem o tym chwilę temu - potrzebny będzie podział działki teścia i szwagra i ich przepisanie na mnie w akcie darowizny.

Za namową forumowiczów udałem się do geodetów i przedstawiłem sytuację. Polecili mi abym najpierw wnioskował o ustalenie warunków zabudowy (gmina nie ma PZP) mimo iż nie jestem właścicielem działek na obszarze których ma powstać nieruchomość.

Pytanie moje jest następujące czy wnioskodawcą mogę być ja, a więc osoba która jeszcze nie posiada prawa do danych obszarów i czy wystarczy napisać we wniosku, że obszar zostanie podzielony i przepisany po pomyślnym wydaniu decyzji.

Geodeci tłumaczyli tą kolejność (napiew wniosek poźniej podział i zmiana właściciela) tym, że szkoda pieniędzy na podział, jeżeli gmina nie zgodzi się na budowę w tym miejscu.

Brzmi logicznie, tylko czy prawo dopuszcza taką możliwość, a więc wnioskowanie osoby które nie ma prawa do gruntu. Inna spawą jest to że nie potrzebuje wypisu z ewidencji i kopii mapy zasadniczej. tego pierwszego na pewno nie otrzymam sam - o wypis z ewidencji muszę wnioskowac aktualni właściciele działek czyli teść i szwagier.

Proszę o odpowiedzi.

Dziękuję

ŁŁ

--

http://polish-company.com[/url]

Inna spawą jest to że nie potrzebuje wypisu z ewidencji i kopii mapy zasadniczej. tego pierwszego na pewno nie otrzymam sam - o wypis z ewidencji muszę wnioskowac aktualni właściciele działek czyli teść i szwagier.

Chyba Ci chodzi o wypis z rejestru gruntów :roll: jeśli tak, to dostajesz w Starostwie bez problemu wypis z rejestru gruntów na właściciela działki oraz skrócony wypis na działki sąsiadujące.

Ja miałam taką samą sytuację jak Ty tzn. starałam się o WZ na część działki jeszcze przed podziałem i nie miałam żadnych problemów z dokumentami.

Zaznaczasz też na mapcę literami A,B,C,D o którą część działki Ci chodzi.