Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Serdecznie witam,

Mam ekipę która buduje mi dom z SILKI. Ściany już stoją ale na krawędziach są znaczne "pustki" które myślę że można byłoby czymś wypełnić. Ocieplenie będzie z 15cm styropianu.

http://img98.imageshack.us/img98/6998/img8893bp8.jpg

Czy można te końce wypełnić np. większą grubością styropianu lub wełną? A może wogóle się tym nie przejmować i zostawić jak jest (tzn. i tak na to przyjdzie 15cm ocieplenia).?

Tu i ówdzie śą też mniejsze bądź większe szpary które drażnią mnie i też bym najchętniej czym je zapchał (np pianką uszczelniającą)...

Dzięki za wszelkie sugestie....

https://forum.murator.pl/topic/89440-czym-wyko%C5%84czy%C4%87-niedor%C3%B3bki-i-pustki-w-elewacji/

silka jest tak zimnym materiałem ze takie szczeliny po uchwytach nie oziebia ci sciany. jezeli nie podoba ci sie wizualnie to zalep to zaprawa,albo zostaw bo ocieplenie to przykryje.

Masz takie same bloczki silikatowe jak ja. Ściany stoją już rok i zauważyłem, że niektóre bloczki zarysowują się w miejscach, gdzie nad nimi albo pod nimi są szersze szczeliny.

Rysy na szczęście nie przenoszą się na wewnętrzny tynk cementowo-wapienny, ale dla pewności w te większe szczeliny wciskam wszystko, co mi zostaje w wiaderku (zaprawa do pustaków szklanych, klej do silikatów - co jest pod ręką). Wystarczy też zwykła zaprawa jak pisze sp5es.

Zwróć uwagę głównie na narożniki budynku i strefy pod oknami.

Darek