Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stara szopa a remont.

-maro-

Recommended Posts

Kolega dostał od babci dom murowany i po niewielkich remontach jest on w przyzwoitym stanie. Przy domu stoi rozwalająca sie szopa z desek, która ledwie co stoi jest ona naniesiona na mapkach i kolega chce z niej sobie zrobić garaż z pomieszczeniem gospodarczym o wymiarach 5x7m i tu się pojawia kilka pytań:

-czy najkorzystniej pod względem finansowym było by wykonać ten budynek z drewna - to znaczy zabetonować kilka słupów, zrobić konstrukcje drewnianą (taki szkielet), obić z jednej i drugiej strony płytą osb lub coś w tym stylu a pomiędzy włożyć wełnę lub styropian? Czy to ma sens? Budynek nie będzie ogrzewany.

-czy na takie remonty jest potrzebne jakieś pozwolenie i plany? (Niestety bardzo wredna, zazdrosna i szkodliwa ciotka po sąsiedzku)

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie rady, sugestie i podpowiedzi?

Remont oczywiście będzie robiony, ale co zrobić z tą cholerną ciotką, aby wszystko pod względem prawnym było bez zastrzeżeń. Jak ona zobaczy, że coś się robi koło domu to natychmiast dzwoni z donosem do starostwa.

Druga sprawa to z czego? Czy tak jak napisałem wyżej będzie pod względem finansowym najkorzystniejsze?

Remont oczywiście będzie robiony, ale co zrobić z tą cholerną ciotką, aby wszystko pod względem prawnym było bez zastrzeżeń. Jak ona zobaczy, że coś się robi koło domu to natychmiast dzwoni z donosem do starostwa.

Druga sprawa to z czego? Czy tak jak napisałem wyżej będzie pod względem finansowym najkorzystniejsze?

Z czego to zależy co chcesz osiągnąć i jaki standart wykończenia mieć . U mnie sąsiad zrobił garaż ze słupków i płyt ogrodzeniowych , możesz dać na zewnątrz deskę na zakładkę ,płytę osb( później otynkowć ) policz ile cię będzie kosztował materiał . Jak nie zmienisz wymiarów szopy to ciotka może sobie dzwonić gdzie chce :lol: :lol: :lol:

u mnie też była szopa drewniana połączona z letnią kuchnią , zrobiliśmy "remont" i teraz jest garaż z pomieszczeniem gospodarczym z pustaka :lol: :lol: :lol:

Na remont nie potrzebujesz zezwolenia ,na budowę ,rozbudowę -TAK