-maro- 19.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 Kolega dostał od babci dom murowany i po niewielkich remontach jest on w przyzwoitym stanie. Przy domu stoi rozwalająca sie szopa z desek, która ledwie co stoi jest ona naniesiona na mapkach i kolega chce z niej sobie zrobić garaż z pomieszczeniem gospodarczym o wymiarach 5x7m i tu się pojawia kilka pytań: -czy najkorzystniej pod względem finansowym było by wykonać ten budynek z drewna - to znaczy zabetonować kilka słupów, zrobić konstrukcje drewnianą (taki szkielet), obić z jednej i drugiej strony płytą osb lub coś w tym stylu a pomiędzy włożyć wełnę lub styropian? Czy to ma sens? Budynek nie będzie ogrzewany.-czy na takie remonty jest potrzebne jakieś pozwolenie i plany? (Niestety bardzo wredna, zazdrosna i szkodliwa ciotka po sąsiedzku) Z góry bardzo dziękuję za wszystkie rady, sugestie i podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 19.10.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 zrób "remont" szopy ja tak miałem i przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 20.10.2007 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Remont oczywiście będzie robiony, ale co zrobić z tą cholerną ciotką, aby wszystko pod względem prawnym było bez zastrzeżeń. Jak ona zobaczy, że coś się robi koło domu to natychmiast dzwoni z donosem do starostwa.Druga sprawa to z czego? Czy tak jak napisałem wyżej będzie pod względem finansowym najkorzystniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 20.10.2007 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Remont oczywiście będzie robiony, ale co zrobić z tą cholerną ciotką, aby wszystko pod względem prawnym było bez zastrzeżeń. Jak ona zobaczy, że coś się robi koło domu to natychmiast dzwoni z donosem do starostwa. Druga sprawa to z czego? Czy tak jak napisałem wyżej będzie pod względem finansowym najkorzystniejsze? Z czego to zależy co chcesz osiągnąć i jaki standart wykończenia mieć . U mnie sąsiad zrobił garaż ze słupków i płyt ogrodzeniowych , możesz dać na zewnątrz deskę na zakładkę ,płytę osb( później otynkowć ) policz ile cię będzie kosztował materiał . Jak nie zmienisz wymiarów szopy to ciotka może sobie dzwonić gdzie chce u mnie też była szopa drewniana połączona z letnią kuchnią , zrobiliśmy "remont" i teraz jest garaż z pomieszczeniem gospodarczym z pustaka Na remont nie potrzebujesz zezwolenia ,na budowę ,rozbudowę -TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts