Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max czy porotherm?

Recommended Posts

• 4 weeks później...

A co sądzicie o ścianie ze STYROMURU ?

Ceramika poryzowana ma swoje liczne zalety , ale coś tam ciężkiego przymocować to trzeba mieć specjalne kołki i wiertarkę bez udaru !

Ostatnio coraz częściej słyszę ,że Porotherm jakiś taki koślawy i nie trzyma wymiarów . Czyżby na Polske szedł 2 lub 3 sort materiałów budowlanych ?

Ja powoli myślę o Max-IE lub niemieckim Suporexie .

Mam podobny problem. Projekt przewiduje technologię pustakmax 29cm + 12 cm styropian. Ja zastanawiam się nad rozwiązaniami:

1. Max 29cm odwrócony o 90 stopni co daje nam gr ściany 19 cm + styropian minimum 18-20cm. Oszczędzamy na ilości pustaków i nadwyżkę inwestujemy w grubszą warstwę ocieplenia. Tylko czy ściana (pustak) nie będzie zbyt cienka (strop płyta żelbetowa 14cm)?

2. Poroton Wienerbergergr. 24 cm + ocieplenie: 15 cm

Które rozwiązanie jest korzystniejsze?

CZy ma sens stawiać ścianę zgodnie z projektem (pustak 29cm+12cm ocieplenia)?

Jakie macie opinie o pustakach f-my Jopek - Poromur? Produkcja w Paczkowie.

Mathiasso

Możesz zdradzić gdzie masz tak tanio porotherm 25. Dzisiaj udało mi się skontaktować z przedstawicielem wienerbergera na Kraków i u niego cena wynosi 6.40 brutto bez tarnsportu. To i tak 1 złoty mniej niż na składach w Wadowicach. Twoje 5 zł mnie zaintrygowało. Jak byś mógł to daj namiary na priva. Z góry dzięki. : :)

Mathiasso

Możesz zdradzić gdzie masz tak tanio porotherm 25. Dzisiaj udało mi się skontaktować z przedstawicielem wienerbergera na Kraków i u niego cena wynosi 6.40 brutto bez tarnsportu. To i tak 1 złoty mniej niż na składach w Wadowicach. Twoje 5 zł mnie zaintrygowało. Jak byś mógł to daj namiary na priva. Z góry dzięki. : :)

poszło na prive

Witam

Stawiej z tego co kupisz taniej, za dwa lata zapomnisz z czego budowałeś.

Ja budowałem z porotchermu 30 + ocieplenie ale ściana 3 - warstwowa jest najlepsza.

Z PH jestem zadowolony choć ma wady.

http://img98.imageshack.us/img98/6523/16dq3.jpg

http://img404.imageshack.us/img404/4866/23qe7.jpg