Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max czy porotherm?

Recommended Posts

Jesli sciany mamy zamiar ocieplac ---> tylko MAX a jeszcze lepiej U-220 o szerokosci 25 cm.

Porotherm ma ..moim zdaniem same wady:

- drozszy ..no comments

- slabszy od maxa (bardziej kruchy, delikatniejsza konstrukcja)

- rowniejszy - na takim podrapanym maksie tynk bedzie sie lepiej trzymal

- cieplejszy od maxa - paradoksalnie im material "zimniejszy" wewnatrz tym cieplej i stabilniejsza temperatura w srodku pomieszczen = korzystniejszy rozklad temperatur w przegrodzie (zakladajac, ze dajemy porzadne ocieplenie)

U-220 ma te zalete nad MAXEM, ze

(1) wymiar 25 cm latwiej sie muruje w polaczeniu z ceglami ..natomiast przy maxie 28,8 cm - ta roznica juz jest za duza.

(2) tansza od maxa

(3) ciensza = mozna dac wiecej ocieplenia

No to teraz za kielnie lapcie ;-)

(Y)

mam nadzieje że do wszystkich wysłałem namiary, jeśli nie to dajcie znać

a co do tego co napisał Yoric to bym się nie zgodził, chociaż nie znam sie na budowlance, ale z doświadczenia innych budujących wychodzi wręcz odwrtonie:

- max 3,4 poroth 4,88..... max m2 ściany ok 70zł , porotherm 54

- max podbno nie da się nawet podzielić np na pół bo zaraz się kruszy natomiast porotherm spokojnie można przeciąć

Ale jak to w życiu co budowa to różne opinie :D

Facet juz nie ma materialów ...moze pod koniec grudnia bedzie miec .

Pozdrawiam

dokładnie...rozmawiałem z nim i coś producenci zaczynają wstrzymywać dostawy i robi się podobna sytuacja jak na początku roku :(

i jeszcze sprostowanie do tego co napisałem powyżej, niestety nie jest to porotherm a jedynie jego odpowiednik thermopor - zostałem wprowadzony w błąd :-?

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

Budowałem z poromuru jopka - 250/300/220 kl15.- dobry , mocny ale nierówny -niektóre palety -mocno powykręcane.

Niektóre równiutkie !!

Na nośne wewn. kupłiem maxa 190/250/220 kl15 - kruchy jak szkło !!

Dobrze wypalony i mocny , ale jakiekolwiek dzielenie pustaka na pół

przed wmurowaniem kończyło się rozsypką :cry: :cry:

Reasumjąc - moje zdanie (z doświadczenia) PTH - OK ! , MAX - BE !

Dzieje się tak chyba dlatego , że PTH przed wypalaniem ma domieszane jakieś dodatki które się wypalają w procesie "pieczenia"(trociny , styropian i.t.p) z tąd się biorą te pory w ściankach PTH.

Raz jeszcze plus dla PTH !

Pozdrawiam

• 3 months później...
  • 3 months później...

Ja w projekcie mam przewidzianego maxa, ściany grube na 29cm +12 cm styropianu.Dom ma być podpiwniczony z użytkowym poddaszem.

Nie wiem czy zachowując grubość ściany zew. 29 cm jest jakaś tańsza technologia od maxa nie wliczając robocizny tylko pustak + zaprawa.

Obecnie najtaniej maxa 288x220x188 na allegro idzie nabyć za ok 2,9zł co daje cenę 1 m2 ściany za 64 zł bez zaprawy, robocizny i ocieplenia.

W składzie mat. budowlanych w mojej okolicy max U-220 jest po 4,5 - drogo mi się wydaje.W związku z tym mam zamiar kupić przez internet, tylko czy to niesie duże ryzyko tzn czy mogę się spodziewać sporej ilości uszkodzonych pustaków, bądź wybrakowanych?

Cena maxów idzie powoli w dół więc mam zamiar kupić w środku zimy(styczeń) wydaje mi się że wtedy powinien być najtańszy o ile ciepłego stycznie nie będzie.Mam jedynie wątpliwości co do jakości pustaków produkowanych w mroźne dni, czy ich jakość nie spada?

Jak ktoś z forumowiczów robił ostatnio symulacje kosztów 1 m2 ściany o grubości ok 29 cm i w różnych technologiach wraz z zaprawa to proszę o wskazówki. mających doświadczenie w zakupach mat. bud. przez neta i w okresie zimowym tez proszę o opinie.

Wybierz: MAX + Styro + cegła... :D

Ja buduję: Ceramika poryzowata (EDER) + Styro + cegła... 8) ....wybrałem tak bo za parę latek planuję ten domek sprzedać a ludziska lubią jak materiałem jest taka ceramika... to jest w modzie i wg mnie będzie... :p

A jak będę budował dla siebie na dłużej to: Silikaty + Styro + cegła :wink:

• 2 weeks później...
  • 1 month później...