mathiasso 04.12.2007 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 witajcie raz jeszcze sorry że tak długo to trwało ale w końcu się udało... a więc tak, aktualne ceny: max 3,4 (zaczyna iść w góre) i porotherm 25 - 4,88 wszystkie ceny brutto a materiał z winerbergera jak ktoś zainteresowany to prosze dać znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Time 04.12.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 W taki razie prosze o email. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 04.12.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Jesli sciany mamy zamiar ocieplac ---> tylko MAX a jeszcze lepiej U-220 o szerokosci 25 cm. Porotherm ma ..moim zdaniem same wady: - drozszy ..no comments - slabszy od maxa (bardziej kruchy, delikatniejsza konstrukcja) - rowniejszy - na takim podrapanym maksie tynk bedzie sie lepiej trzymal - cieplejszy od maxa - paradoksalnie im material "zimniejszy" wewnatrz tym cieplej i stabilniejsza temperatura w srodku pomieszczen = korzystniejszy rozklad temperatur w przegrodzie (zakladajac, ze dajemy porzadne ocieplenie) U-220 ma te zalete nad MAXEM, ze (1) wymiar 25 cm latwiej sie muruje w polaczeniu z ceglami ..natomiast przy maxie 28,8 cm - ta roznica juz jest za duza. (2) tansza od maxa (3) ciensza = mozna dac wiecej ocieplenia No to teraz za kielnie lapcie (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 05.12.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2007 mam nadzieje że do wszystkich wysłałem namiary, jeśli nie to dajcie znać a co do tego co napisał Yoric to bym się nie zgodził, chociaż nie znam sie na budowlance, ale z doświadczenia innych budujących wychodzi wręcz odwrtonie: - max 3,4 poroth 4,88..... max m2 ściany ok 70zł , porotherm 54 - max podbno nie da się nawet podzielić np na pół bo zaraz się kruszy natomiast porotherm spokojnie można przeciąć Ale jak to w życiu co budowa to różne opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 06.12.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Facet juz nie ma materialów ...moze pod koniec grudnia bedzie miec .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mathiasso 06.12.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 Facet juz nie ma materialów ...moze pod koniec grudnia bedzie miec . Pozdrawiam dokładnie...rozmawiałem z nim i coś producenci zaczynają wstrzymywać dostawy i robi się podobna sytuacja jak na początku roku i jeszcze sprostowanie do tego co napisałem powyżej, niestety nie jest to porotherm a jedynie jego odpowiednik thermopor - zostałem wprowadzony w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 06.12.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2007 thermopor mówił ze ma ale wole porotherm ...cóż szukam dalej .. Moze ktoś z karkowa sie dołaczyw tanim poszukiwaniu porothermu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nyno 16.12.2007 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 w poprzednim tygodniu kupilem porotherm 30P+W z przechowaniem do wiosny za 5.10 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Croolick 16.12.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Kupiłem Maxa w cenie 3.25PLn/szt z Odonowa. Dostawa w lutym/marcu. Poryzowańca szerokości 25cm nie chciałem bo poza nieco nizszą ceną w przeliczeniu na m2 IMHO ma same wady. Dwa dni później Odonów dźwignął ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magos1719503354 22.04.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2008 A co jest zdrowsze?Max czy ceramika poryzowana?Chyba to drugie ma wieksza promieniotworczosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 23.04.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Ja mam dom z Porothermu. Możliwe że ma on nieco większą promieniotwórczość od Maxa, ale tak naprawdę wszystko jest w normie. Promieniowanie takie nie powinno być szkodliwe dla zdrowia. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 23.04.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2008 Porotherm mam po 5,8 brutto. Maksa za 3,8 więc nigdy bym nie kupił. Musiałby by być po 2,8zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r-32 25.04.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2008 Budowałem z poromuru jopka - 250/300/220 kl15.- dobry , mocny ale nierówny -niektóre palety -mocno powykręcane. Niektóre równiutkie !! Na nośne wewn. kupłiem maxa 190/250/220 kl15 - kruchy jak szkło !! Dobrze wypalony i mocny , ale jakiekolwiek dzielenie pustaka na pół przed wmurowaniem kończyło się rozsypką Reasumjąc - moje zdanie (z doświadczenia) PTH - OK ! , MAX - BE ! Dzieje się tak chyba dlatego , że PTH przed wypalaniem ma domieszane jakieś dodatki które się wypalają w procesie "pieczenia"(trociny , styropian i.t.p) z tąd się biorą te pory w ściankach PTH. Raz jeszcze plus dla PTH ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DjDario 29.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2008 A moze mi ktos na priva napisać gdzie najtaniej na Śląsku kupie porotherm ? Bo pytałem sie w 1 hurtowni to maja po 10 zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 09.08.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 ja stawiam na\sciane 3w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 11.11.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2008 Ja w projekcie mam przewidzianego maxa, ściany grube na 29cm +12 cm styropianu.Dom ma być podpiwniczony z użytkowym poddaszem. Nie wiem czy zachowując grubość ściany zew. 29 cm jest jakaś tańsza technologia od maxa nie wliczając robocizny tylko pustak + zaprawa. Obecnie najtaniej maxa 288x220x188 na allegro idzie nabyć za ok 2,9zł co daje cenę 1 m2 ściany za 64 zł bez zaprawy, robocizny i ocieplenia. W składzie mat. budowlanych w mojej okolicy max U-220 jest po 4,5 - drogo mi się wydaje.W związku z tym mam zamiar kupić przez internet, tylko czy to niesie duże ryzyko tzn czy mogę się spodziewać sporej ilości uszkodzonych pustaków, bądź wybrakowanych?Cena maxów idzie powoli w dół więc mam zamiar kupić w środku zimy(styczeń) wydaje mi się że wtedy powinien być najtańszy o ile ciepłego stycznie nie będzie.Mam jedynie wątpliwości co do jakości pustaków produkowanych w mroźne dni, czy ich jakość nie spada? Jak ktoś z forumowiczów robił ostatnio symulacje kosztów 1 m2 ściany o grubości ok 29 cm i w różnych technologiach wraz z zaprawa to proszę o wskazówki. mających doświadczenie w zakupach mat. bud. przez neta i w okresie zimowym tez proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 14.11.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Wybierz: MAX + Styro + cegła... Ja buduję: Ceramika poryzowata (EDER) + Styro + cegła... ....wybrałem tak bo za parę latek planuję ten domek sprzedać a ludziska lubią jak materiałem jest taka ceramika... to jest w modzie i wg mnie będzie... A jak będę budował dla siebie na dłużej to: Silikaty + Styro + cegła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maysee 14.11.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 ja stawiam na\sciane 3w Zgadzam sie w 100%. U mnie tez bedzie klasyczna 3-warstwowa, ceramiczna. Z welna w srodku. Za styropianowy termos dziekuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLboks 28.11.2008 03:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2008 Witam A co powiecie o takim zastosowaniu : plyty gipsowe + izolacja +poroterma + styropian + kamien lub cegla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 07.01.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Jaki porotherm 25 czy 44? Po co robić ścianę 3w jest przecież droższa. Na ogół robi się 2w. Elewacje z kamienia czy cegieł klinkierowych są bardzo drogie. Chyba że stać kogoś na taki wydatek i ma takie poczucie estetyki. Wtedy OK Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts